Olyan energetikai fejlesztések folynak hazánkban, amilyenek még soha nem folytak

2023. február 27. 10:19
74 milliárd forintba kerülő fejlesztéscsomag jön, mutatjuk, mire költik el.
 
15 ezer beruházás
Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a magyar nemzeti villamosenergia-hálózat fejlesztése drámaian gyors ütemben halad. A következő években több százmilliárd forintos új beruházások is várhatóak, főként uniós forrásokból - írta meg a g7.hu. Az a tény azonban, hogy a most induló projektek megvalósítása évekig tart, talán nem éppen az a hír, amit a hazai napenergia-rendszerek telepítésébe belevágók szerettek volna hallani. A g7 cikke szerint most a kormányzaton a sor, hogy lépéseket tegyen a háztetőkön elhelyezett napelemek hálózati visszakapcsolása érdekében. Az E.ON csoport a következő években több mint 15 ezer kisebb-nagyobb beruházást tervez megvalósítani a Dunántúlon és Pest megyében.
Olyan energetikai fejlesztések folynak hazánkban, amilyenek még soha nem folytak
A 74 milliárd forintba kerülő fejlesztéscsomag közvetlenül arra irányul, hogy több napelemes-rendszert csatlakoztathassanak újból a villamosenergia hálózathoz.
 
A fejlesztés további 726 megawatt kapacitás felvételét teszi majd lehetővé, ami nagyjából megfelel az E.On hálózatához 2022 nyaráig csatlakozó összes lakossági háztartási méretű napelemes rendszer teljes kapacitásának - mondta el Katona Ádám a csoport hálózatokért felelős vezérigazgató-helyettese.
 
A g7 cikke szerint most a kormányzaton a sor, hogy lépéseket tegyen a háztetőkön elhelyezett napelemek hálózati visszakapcsolása érdekében.
 
Mindenki fejleszt - nincs más választás
Természetesen nem csupán az E.On kezdett bele a hatalmas fejlesztésekbe Magyarországon. Az állami tulajdonban lévő MVM, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Opus Titász és a nagyfeszültségű távvezetékeket fenntartó Mavir is ugyanerre az útra kénytelen rálépni. Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy mindezeket a projekteket 50 százalékban az uniós Helyreállítási és ellenállóképességi eszköz program fogja fedezni.
 
E program keretében 163 milliárd forintnyi olyan támogatási igényt nyújtottak be, amit az EU jóváhagyott és később kifizetik majd, de a kormány előre megfinanszírozta, hogy a beruházás időközben elkezdődhessen.
 
Katona Ádám a g7.hu-nak elmondta, hogy ez az összeg elegendő lesz olyan elektromos hálózat kiépítésére, ami 3000 megawattnyi új napelemes létesítményt képes befogadni. Ez majdnem kétszerese a telepített háztartási kapacitásnak, és az ország teljes napenergia-termelő kapacitásának háromnegyedét teszi ki.
 
Infrastrukturális fejlesztések
A növekedés drámai felgyorsulása azért is jó hír, mert, ahogy mi is beszámoltunk róla, a ősszel a kormányzat éppen az elmaradt hálózatfejlesztési projektek miatt lehetetlenítette el a lakossági napelemes-rendszerek piacát, felfüggesztve az új napelemes rendszerek hálózatra való csatlakoztatásának lehetőségét.
 
Az elmúlt években a hazai energiapolitika - részben az alacsonyabb villamosenergia-árak miatt - erőteljesen támogatta a napelemes panelek telepítését, viszont eddig elmaradt az infrastruktúra fejlesztése.
 
Ezért gyakorlatilag kényszerpálya alakult ki, és bár Magyarország napelemes kapacitása európai összehasonlításban is nagyon gyorsan nőtt, 2022 közepére meghaladva a lakossági szektorra vonatkozó 2030-as célt, de a betáplálás hálózatfejlesztési problémájának megoldásához nem kerültünk közelebb. Ősszel már nem volt fenntartható a helyzet, ezért kénytelenek voltak betiltani a háztartási napelemek hálózatra való csatlakoztatását.
 
A probléma most sem országosan jelentkezik, hanem csupán helyi szinten és sok helyen elvileg nem lenne technikai akadálya a háztartási napelemek telepítésének és a hálózatba történő visszatáplálásnak.
 
Az elmúlt években a hazai energiapolitika - részben az alacsonyabb villamosenergia-árak miatt - erőteljesen támogatta a napelemes panelek telepítését.
 
Pánikszerű kérelemcunami
Ez praktikusan azt jelentette, hogy az otthonokban megtermelt villamos energiát vagy azonnal felhasználták, vagy a megtermelt kapacitás elveszett, mivel a felesleget nem lehetett betáplálni a hálózatba - hacsak nem rendelkezett a háztartás saját akkumulátorparkkal. A tiltás meglepetésként érte a piacot, ami inkább a köztes megoldásokra számított.
 
A nem azonnal hatályos tilalom bejelentésáradatot indított meg, mindenki az utolsó pillanatban próbált belépni a korábban kedvező rendszerbe, az E.On például 71 000 új napelemes kérelmet kapott ebben az időszakban, ami az akkor a hálózatán működő 87 000 rendszer 80 százalékának megfelelő mennyiség.
 
A lakossági napelemek ezzel a döntéssel egyelőre a meg nem térülő beruházások közé kerültek, legalábbis azok számára, akik még nem kezdték meg az engedélyezési folyamatot.
 
Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettesének szavai szerint 2022-ben a teljes hazai villamosenergia-termelő kapacitás 1052 MW-tal nőtt, ami azt jelenti, hogy két év alatt megduplázódott. Az adat még nem tartalmazza a nagy őszi hullám számait, állítólag több mint 100 000 kérelem áll feldolgozás alatt.
 
Úszunk az energiában
 
Ez több ezer megawattnyi friss napelem-kapacitást jelent, ami nem integrálható a hálózatba egy rendkívül kiterjedt, talán még volumenében sosem látott méretű korszerűsítés nélkül. A g7.hu szerint a probléma az időtávokkal lesz például az E.On által most bejelentett projekt 2026 nyarán jár le, más említett hasonló beruházásokkal egyetemben.
 
A fejlesztések előrehaladtával részlegesen és területenként is lehetőség lesz majd visszakapcsolni a háztartási napelem-üzemeket a hálózatra, újfent elérhetővé téve a megtérülést, bár ez csak elvi lehetőség, a gyakorlati megtörténtéhez politikai akaratra is szükség lesz, és az vagy lesz rá, vagy nem.
 
A g7.hu elemző cikkében egyenesen azt állítja, hogy a probléma most sem országosan jelentkezik, hanem csupán helyi szinten és sok helyen elvileg nem lenne technikai akadálya a háztartási napelemek telepítésének és a hálózatba történő visszatáplálásnak. A ma érvényben lévő szabályozás szerint még ha az elkövetkező hónapokban egyes területeken orvosolják is az elektromos hálózat hiányosságait, a hazai háztartási napelemfarmok számára továbbra is tiltott lesz villamos áramot betáplálni a hálózatba. Ehhez ugyanis most már a jogszabály módosítására lenne szükség, vagy valamiféle regionális korlátok megállapításával, vagy a jelenlegitől teljesen eltérő szabályok bevezetésével.
 
Lantos Csaba mindenesetre tett már olyan nyilatkozatot, miszerint a kormány a jelenlegi szabályozás finomhangolását tervezi, és ezt a g7.hu-nak Steiner Attila is megerősítette, bár egyelőre nem volt hajlandó további részleteket közölni.
 
Közben minden meg is drágult
 
A piacon lévő lakosságot megcélzó napelemrendszerek telepítését végző cégek ajánlatait szemlézve a g7.hu egy másik összeállításában jelentős drágulásról számolt be. A piac analitikája során három nagyobb szektor azonosítottak, az alábbiak szerint:
 
1.) Olyan háztartások, melyek szeretnének napelemrendszert, de nem sikerült a határidő előtt beadniuk a telepítési engedélykérelmet, ami elvileg garantálja, hogy a feleslegként jelentkező villamoseneriát betáplálhatják a közműhálózatba. A megkérdezettek bizakodóak, remélik, hogy a tilalom csak átmeneti.
 
A g7.hu javaslatában az első pontba tartozóknak mindenképp érdemes a saját akkumulátoros rendszerekben gondolkodni, melyekben eltárolható a megtermelt energia, noha ez jelentős (milliós) plusz költséget jelent még az általánosan jellemző, kisebb, 4-5 Mw-os teljesítményű rendszerek esetében is. Vannak aztán olyan okosmegoldások is, melyek segítségével a háztartásban működtetett fogyasztókat, például a mosogatógépet a napelemek termelésének mindenkori szintjéhez hangolja, ilyenkor csak akkor indulnak el az időzítővel vezérelt gépek, ha süt a nap, és szépen termelődik a saját áram.
 
2.) Olyan háztartások, melyek időben beadták a betáplálásra vonatkozó engedélykérelmet, de még nem építették ki a rendszert.
 
A második pontba tartozók bár még a régi, nullszaldós rendszerben vannak, azt egyelőre nem tudni, hogy a szaldó éves, vagy havi elszámolásban működik majd, és egyáltalán meddig lesz érvényben. Ez természetesen akár jelentős negatív hatással lehet a megtérülésre a korábban általánosan bevezetett éves szaldóhoz mérten.
 
3.) Olyan háztartások, melyek a kiszámíthatatlan szabályozási jövő miatt eleve a szigetüzemű (teljesen önállóan működő) rendszer bevezetésén gondolkodnak.
 
A harmadik pontban részletezett csoportnak az első pontba tartozóknál jelentősen nagyobb akkumulátorkapacitásra lesz szükségük ami még drágább lesz (több millió forint).
 
Költségek, bekerülés
 
Egy 5 kilowattórás akkumulátor bruttó bekerülési ára ma egymillió forint felett jár, a 10 kilowattórás 2,5 millió forintba kerül.
 
A méregdrága akkumulátorok miatt azok szükségessége duplázta a költségeket a jogszabályok módosítása előtti helyzethez viszonyítva.
 
Ezek értelmében egy 4 kWp teljesítményű napelemes kiserőmű (az első pontban érintettek igénye) bruttó 4-4,5 millió forintért kivitelezhető, míg a legdrágább opció, a harmadik pontban érintettek nagyjából 7 millió forinttal számolhatnak, míg a második pont háztartásai 3 millió forint környékén is megúszhatják a dolgot. Ezzel úgy tűnhet, hogy még ők jártak a legjobban, de a 3 millió forintos bekerülés is jóval felette jár a korábbi költségeknek, amiben viszont már az inflációs hatások is benne lehetnek. A 4-7 millió forint közé feltornázott költségsáv viszont már egyértelműen a jogszabályi változásoknak köszönhető.
 
A jelentős áremelkedésen átesett piac már nem képes arra, hogy lenullázza az éves áramszámlát. Ez a szomorú tény abból adódik, hogy az éves szaldó kivezetése és a betáplálási lehetőség felfüggesztése okán a saját akkumulátorok sem képesek a nyáron termelt felesleges áramot a télre eltenni. A hálózati áram kiváltása jó esetben 70-75 százalékos lesz az új rendszerben - teljes vagy részleges akkumulátoros szigetüzem esetén. Mindeközben természetesen a villamos energia ára is megduplázódott a rezsicsökkentéssel lenyomott éves kvóta feletti fogyasztás esetén, és a kvóta határai változhatnak, mint ahogy a tarifa is. A rendkívül megdrágult napelemmel tehát egy drágább rezsiszámlát kell csökkenteni.
 
Steiner Attila az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára  ugyanakkor azt is hozzátette a helyzethez, hogy
 
A fejlesztések ütemében fokozatosan megszűnhet majd a betáplálási moratórium, de addig meg kell vizsgálni, hol indokolt a fejlesztés- írta meg az index.hu.
 
Az érintett hatóság és a hálózati engedélyesek bevonásával már folyamatban van annak a szabályozásnak a felülvizsgálata, amely ideiglenesen megtiltotta a helyben fel nem használt villamos energia közcélú hálózatba való betáplálását - árnyalta a képet a Világgazdaságnak az Energiaügyi Minisztérium. A szaktárcának március végéig kell eldönteni, hogy pontosan mikor és milyen ütemben vezetik ki az éppen csak bevezetett korlátozást, különben veszélybe kerülhetnek az uniós helyreállítási pénzek. A legvalószínűbb az, amit már említettünk, vagyis régiónként és fokozatosan vezetik ki a visszatáplálási tilalmat.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Március 1-től vége a Facebook, az Instagram vagy a Spotify ingyenességének

2023. március 02. 11:47
Március 1-jétől számos alkalmazás kikerül az ingyenes kategóriából, azaz mostantól fogyasztja a mobil-előfizetésünk adatforgalmát. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
Március 1-jétől meghatározott alkalmazások (chat, közösségi, zenei és navigációs alkalmazások) már csökkenteni fogják a mobil díjcsomag adatkeretét – küldte a napokban a Magyar Telekom az előfizetőinek.
 
Arról, hogy ezentúl ezek a szolgáltatások "fizetősek" lesznek, már beszámoltunk az Infostarton, de a rendszer mától, azaz március 1-jétől éles ennél a szolgáltatónál.

Szemléletváltás a kertépítésben

2023. április 20. 14:00
Az elmúlt tíz-húsz év kutatási eredményei is segítettek megérteni, milyen összetett rendszerrel állunk szemben: az emberi társadalmat és a természetet is bonyolult hálózat alkotja. Egyes tudósok szerint a fő gond, hogy ezek a hálózatok, kapcsolati rendszerek mára megszakadtak. Fontos lenne, hogy az ember ne az életet tönkretevő, kizsigerelő, hanem az azt támogató, regeneráló folyamatokat segítse, szolgálja.
Ehhez önrevízióra van szükség, és arra, hogy más szemmel tekintsünk saját életünkre, munkánkra is, hívta fel a hallgatóság figyelmét előadásában Herczegné Ghyczy Zsuzsanna tájépítész, az Árgus Kft. ügyvezetője a zöld szakma februári konferenciáján.