Ipsos: lesújtó a magyarok véleménye az oktatási rendszerről

2023. szeptember 05. 13:40
A magyar felnőttkorú lakosság elégedetlen az ország oktátási rendszerének jelenlegi formájával, az oktatás minőségével – derült ki az Ipsos Global felméréséből.
Ipsos: lesújtó a magyarok véleménye az oktatási rendszerről
Az Ipsos Global nemzetközi – 29 országos – kutatásának eredményei általánosságban azt mutatják, hogy a megkérdezettek 33 százaléka jónak, 36 százaléka rossznak gondolja országa oktatási rendszerét. A megkérdezettek 45 százaléka nem javasolná a tanári pályát, 43 százalék viszont igen.
 
A legpozitívabb ország Szingapúr, ahol négyből hárman (74 százalék) úgy vélik, jó az oktatási rendszer, közülük 27 százalék szerint nagyon jó. Írországban a válaszadók 63 százaléka, Ausztriában 57 százaléka elégedett. A spektrum másik végén Magyarország foglal helyet, legyen szó a tanárok megbecsültségéről, megfelelő erőforrásokról és felszerelésekről, vagy akár egyenlő esélyekről – és a helyzet csak romlott az elmúlt időszakban – olvasható.
 
Hazánkban a válaszadók csupán 8 százaléka elégedett az oktatással, 67 százaléka pedig rossznak minősíti azt. A lakosság 76 százaléka nem javasolná senkinek, hogy tanárnak álljon, 74 százalék szerint ugyanis a pedagógusok nincsenek eléggé megfizetve, csaknem ennyien pedig úgy látják, megbecsülve sincsenek (globális átlag: 46 és 49 százalék).
 
A felmérés részletei (angol nyelven) itt olvashatók.
 
forrás: infostart.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Szijjártó: 16 embert mentettek meg Törökországban a magyar mentők

2023. február 08. 13:09
Eddig 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak, hamarosan pedig bővül a mentésben résztvevő magyar kontingens Törökországban - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében.
 
A tárcavezető azt írta: "éjszaka és reggel is szívszorító hírek érkeztek Törökországból", a földrengés halálos áldozatainak száma megközelíti az öt és fél ezret, a sérülteké pedig a 35 ezret. A kutatási, mentési munkálatok kritikus fázisba érnek, de még mindig van remény arra, hogy túlélőket találnak a romok alatt - mutatott rá.

Elfogadta a jövő évi költségvetést az Országgyűlés

2023. július 07. 14:07
Elfogadta az Országgyűlés pénteken a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényt, amelyet Varga Mihály pénzügyminiszter korábban védelmi költségvetésnek nevezett.
 
A parlament 121 igen és 44 nem szavazattal hagyta jóvá a jogszabályt.