Olyan vasúti mellékvonalakat is bezárnak, ahol nemrég újítottak fel állomásokat

2023. augusztus 11. 11:54
Többtucatnyi frissen felújított állomásépület marad funkció nélkül.
Olyan vasúti mellékvonalakat is bezárnak, ahol nemrég újítottak fel állomásokat
Önmagát gáncsolja a kormány azzal, hogy olyan vasútvonalakat is bezár, amelyeken a Magyar Falu Program keretében állomásokat újítottak fel - írja Facebook-bejegyzésében a Közlekedő Tömeg, amely levélben fordult a programot felügyelő Gulyás Gergely kancelláriaminiszterhez és Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztoshoz.
Ist möglicherweise ein Bild von 3 Personen und Anzug
Gyopáros Alpár kormánybiztos Szanyban 2021 őszén a polgármesterrel és a MÁV vezérigazgatójával jelentette be a Magyar Falu Program országos mellékvonal-korszerűsítő programját.
 
Mint írják, a kormány az elmúlt két évben kétmilliárd forint támogatást nyújtott a MÁV-nak a Magyar Falu Program keretében vidéki vasútállomások rendbehozására, majd most számos felújított állomás vonalán mégis a vasúti személyszállítás megszüntetéséről döntött. Vagyis többtucatnyi teljeskörűen felújított, patinás állomásépület, számos peron, új kerékpártároló és állomási előtér marad így funkció nélkül.
Ist möglicherweise ein Bild von Gras
A civil szervezet szerint ez a példa is mutatja, hogy „teljes koncepciótlanság, dilettantizmus és kapkodás jellemzi a magyarországi regionális vasútvonalak ügyét, ami a tendenciákból kiolvashatóan már rövid távon a teljes vidéki vasúthálózat bezárásával fenyeget.”
Ist möglicherweise ein Bild von Arno und Text
Mernye állomás a Siófok-Kaposvár vasútvonalon van, amely rajta van a legújabb bezárási listán, most lett kész az állomás felújítása.
 
Nem kizárt eközben, hogy később újabb vasúti mellékvonalakon váltják ki a vonatokat buszokkal.
Ist möglicherweise ein Bild von 6 Personen und Text „= Mád“
Koncz Zsófia képviselő adja át Mád állomás megújult épületét a Szerencs-Hidasnémeti vonalon 2022 tavaszán (a vonal északi szakaszát most zárták be).
 
A hvg.hu úgy tudja, a MÁV–Volán-csoport már felterjesztette a szaktárcához a javaslatát arról, hogy hét további vasúti mellékvonalat állítsanak le, de a Lázár János vezette tárca szerint még nincs ilyen döntés. 
 
forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Ismét drágul az üzemanyag

2023. augusztus 16. 15:09
A hét közepi 7-7 forintos drágulás után ismét emelkedik az egyik üzemanyagtípus ára.

Jó, ha időben tájékozódik, mert több vonalon nem járnak a vonatok

2023. augusztus 02. 15:15
Kedden sok vonalon a vonatok helyett pótlóbuszok közlekednek és néhány szerelvény nem jutott el a végállomásra, mert menet közben meghibásodott.
 
A MÁV–Volán-csoport augusztus 1-től tíz regionális vasútvonalon szüntette meg a közlekedést, mert indoklásuk szerint a jármű- és az emberállomány sem elégséges. Az érintett útvonalakon pótlóbuszok veszik át a vonatok szerepét. A MÁV honlapján már elérhető a „közlekedési módváltásban” érintett vasútvonalak 08.01.-től érvényes menetrendje.