Olyan vihar volt, hogy többfelé az árkok nem tudták elvezetni a csapadékot

2023. augusztus 30. 12:59
A keddi viharos időjárás miatt összesen huszonhat tűzoltói beavatkozás volt kedden Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A legtöbb esetben úttestre, villanyvezetékre dőlt fákat távolítottak el a vármegye tűzoltóegységei. Tisztabereken több épület tetőszerkezetét megrongálta a vihar, amelyeket a fehérgyarmati hivatásos tűzoltók állítottak helyre ideiglenesen. Nyírbátorban fa dőlt a vasúti sínpályára. A város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrész segítségével eltávolították a fát – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Olyan vihar volt, hogy többfelé az árkok nem tudták elvezetni a csapadékot
Volt, ahol vízelvezetők túlcsordultak a közeli mezőgazdasági területekről lezúduló nagy mennyiségű víz miatt 
 
Hozzátették, hogy a keddi vihar Nyírmihálydiban csapott le a legerősebben Hajdú-Bihar vármegyében. Hat fa dőlt ki a Sövénykúti úton. Egy fa egy autóra is ráborult. Egy tízméteres fenyő pedig lakóházra és elektromos vezetékre dőlt. A nyíradonyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik motoros láncfűrésszel távolították el a növényeket.
Újabb viharkárok Szabolcsban is
Befolyt a csapadék egy családi ház pincéjébe szintén Nyírmártonfalván, a Deák Ferenc utcában. A debreceni hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, és szivattyúval távolították el a vizet. A szél megbontotta egy lakóház tetejét az Acsádi úton és szintén ott egy fa ágai a villanyvezetékre hasadtak, a tűzoltók létra segítségével eltávolították. A Bethlen utcában egy családi ház kéményét bontotta meg a szél, a Mihálydi úton pedig egy családi ház tetejét bontotta meg a vihar. A nyíradonyi és a debreceni hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal avatkoztak be. A Kossuth utcában két háznál is szükség volt a tűzoltókra. Mind a két helyen a tetőben tett kárt a viharos szél, a cserepeket bontotta meg, amelyeket visszahelyeztek az egységek. A Kökényes tanyán is dolgoztak a tűzoltók, egy tizenkét méter magas fa dőlt az úttestre és vezetékre. Az egység motoros láncfűrésszel távolította el a fát, a munkálatok idején a településen részleges áramkimaradás is volt.
 
A viharos időjárás miatt hat helyen volt szükség tűzoltói beavatkozásra kedden Zalában. Délután a 7-es főúton, Szőkedencs külterületén egy megdőlt fa veszélyeztette a közlekedést. A helyi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal eltávolították a fát. Ugyanők saját településük Fő utcáján kéziszerszámokkal távolították el a hordalékot több vízelvezetőből, miután azok túlcsordultak a közeli mezőgazdasági területekről lezúduló nagy mennyiségű víz miatt. Az egységnek sikerült biztosítania a víz elfolyását. Miháld külterületén, a települést Pattal összekötő útra három fa dőlt a viharos erejű szél miatt. A helyi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrésszel távolították el a fákat. Pogányszentpéteren egy családi ház tetőcserepeit mozdította el a szél, amelyeket a nagykanizsai hivatásos tűzoltók helyeztek vissza. Keszthelyen két helyen, egy Balogh Ferenc utcai társasháznál, illetve egy Mártírok útjai telephelynél is szivattyúval távolítottak el esővizet a város hivatásos tűzoltói. Előbbi helyen egy kazánházban mintegy harminc, utóbbinál pedig csaknem kilencven centiméteren állt a víz egy szerelőaknában és több helyiségben. Az esetek során személyi sérülés nem történt – emelték ki.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

32. Farmer-Expó a modernitás jegyében

2023. augusztus 10. 16:29
Az innováció kerül az idei mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás fókuszába - jegyezte meg a NAK.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) cikke szerint augusztus 17-20. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusa ad otthont a 32. Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításnak és a 18. Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállításnak.

A tiéd is benne van: mi lesz a sorsa hárommillió hektár szántóföldnek?

2023. március 24. 12:20
A tragikus események láncolata elérte a hazai gabonatermelő gazdákat is.
 
Olcsó ukrán gabona öntötte el a hazai piacot
 
A tavaszi vetési szezon hamarosan kezdődik, és miközben a gazdák a számukra igen fontos szabályozásokra várnak, sajnos egyben egyre szűkebb pénzügyi keretekkel is szembesülnek - számolt be róla az index.hu. Az ukrán búza alacsony ára miatt a legnagyobb probléma az, hogy nem tudják eladni a saját meglévő készleteiket.