Önmérsékletet kér az elkeseredett német gazdáktól Olaf Scholz

2024. január 15. 13:33
Önmérsékletre és a szélsőségek elkerülésére szólította fel Olaf Scholz német kancellár az állami támogatások csökkentése ellen tiltakozó gazdákat – közölte az MTI.
„Ha a legitim tiltakozások dühkitörésbe vagy a demokratikus folyamatok és intézmények figyelmen kívül hagyásába torkollnak, azzal mindenki veszíteni fog” – figyelmeztetett szombaton közzétett videóüzenetében a kancellár.
Önmérsékletet kér az elkeseredett német gazdáktól Olaf Scholz
Gazdatüntetés Berlinben 2024. január 13-án /Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary
 
Egy hete tartó tüntetéssorozatuk alatt a gazdák traktorokkal torlaszolták el egyes autópályák kijáratát és bejáratát, nagy méretű mezőgazdasági gépekkel vonultak fel Berlinben és más városokban, országszerte akadályozva a közlekedést.
 
Hétfőn gazdák ezreit várják Berlinbe, az akcióhét csúcspontjára.
 
Egy demokráciában nincs helye az erőszakra való felhívásnak és a személyes fenyegetéseknek – érvelt Olaf Scholz, majd hozzátette: a mostani zavaros időkben különösen fontos az arányos fellépés és az egyensúly megtartása, minden demokratának ügyelnie kell erre.
 
A szövetségi kormány a dízelüzemanyagra vonatkozó, több mint hetven éve érvényben lévő adókedvezmény megszüntetését tervezi. A tiltakozók nyomására – az eredeti tervtől eltérően – nem egy lépésben, hanem fokozatosan, három év alatt kívánja meghozni az intézkedést.
 
A német gazdáknál betelt a pohár
Mint az Indexen megírtuk, a német gazdák hétfőn kezdtek tüntetésbe több városban is, amiért az Olaf Scholz vezette kormány a szövetségi költségvetést úgy módosította volna, hogy több, az agráriparnak járó állami támogatási program összegét csökkentené.
 
A tüntetést még a múlt héten jelentették be, aminek hatására a kormány először közölte, hogy nem minden támogatást fog eltörölni. Ugyanakkor ez a legnagyobb mezőgazdasági szakmai szövetség, a Német Gazdaszövetség (Deutscher Bauernverband, DBV) szerint elégtelen lépés, ezért arra szólította fel a szövetség tagjait, mezőgazdasági járműveikkel vonuljanak Berlinbe, illetve szervezzenek blokádokat.
Német gazdatüntetés: az ágazat jövőbeli életképessége forog kockán - Magyar  Mezőgazdaság
A feldühödött gazdák további nyomást gyakorolnak Scholz koalíciós kormányára, hogy tovább enyhítse a már módosított terveket.
 
Romániában is tüntetnek a gazdák
Nemcsak Németországban, de Romániában is tüntetések okoznak forgalmi dugókat. A szomszédos országban a fuvarozók és a gazdák közúti tüntetése spontán akcióként indult, és eddig Buzau (Bodza) megyét, Bukarest körgyűrűjét és Kolozsvár környékét, valamint az E60-as főutat érinti Kolozs megyében, ahol Gyalunál alakult ki torlódás. A fuvarozók a gépjármű-biztosítás magas árával elégedetlenek, továbbá azzal, hogy GPS-rendszert kér tőlük az adóhatóság, emellett vámolási és egyéb adóügyi eljárásokat is nehezményeznek.
 
forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

Változások a jogsiszerzésben, még az ajtók kinyitását is tanítanák

2024. február 29. 17:43
Néhány dolog változik a járművezetői jogosítványokkal kapcsolatban, jó ha tudsz ezekről!
 
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta a jogosítványokra vonatkozó uniós szabályok frissítését. Ez alapján egyebek közt a tagállamok dönthetnének arról, hogy például kell-e orvosi vizsgálat a vezetői engedély kiállításakor vagy meghosszabbításakor, illetve legalább kétéves próbaidőt ír-e elő a kezdő járművezetők számára.

Ezt tudnod kell: január elsejével ez változik az adózásban, adó-visszaigénylésben

2024. január 16. 13:15
Az év eleje hagyományosan a változások időszaka, különös tekintettel az adójogszabályokra. A NAV-tól ezekről kértünk és kaptunk tájékoztatást.