Magyar fejlesztés segíthet az otthoni napelemes rendszerek tulajdonosain

2023. február 20. 17:53
A hazai villamosenergia-hálózat nem tudja kielégíteni a növekvő fogyasztói igényeket.
 
"Megtelt" a magyar villamosenergia-hálózat
 
A hazai villamosenergia-hálózat nem tudja kielégíteni a növekvő fogyasztói igényeket és a napelemek által megtermelt energia visszajuttatása a rendszerbe is sok problémát okoz - írta meg az index.hu. A megoldás egy olyan új magyar fejlesztés lehet, amivel a háztartásokban is el lehet tárolni a megtermelt zöld energiát. A Műszaki és Ipari Minisztérium október 17-én jelentette be, hogy a magyar kormány elhalasztja a napelemes pályázatok második szakaszát. Új pályázati szakasz kezdődhet, ha megállapodás születik az uniós támogatásokról és azok felhasználásáról, de ennek lehetséges dátuma még nem ismert.
Magyar fejlesztés segíthet az otthoni napelemes rendszerek tulajdonosain
Az első körben több mint 43 000 támogatási kérelem érkezett, melyekből több mint 25 000 pályázó háztartás kapott támogatói okiratot, az odaítélt támogatások összege pedig 90 milliárd forint felett jár.
 
A kormány az október 14-én tartott kormányinfón közölte, hogy a napelemes energiatermelő rendszerek rendkívül gyors terjedése a meglévő elektromos hálózat fejlesztését is kikényszeríti, ezért a kormány ideiglenesen felfüggeszti a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszerek esetében.
 
A kormány közlése szerint leállította a szaldóelszámolást, mivel a ma rendelkezésre álló villamosenergia hálózat egyszerűen képtelen befogadni a többletként napelemmel megtermelt áramot. A minisztérium megoldásként ígéretet tett arra, hogy jelentős mértékű villamosenergiahálózat-fejlesztést indítanak, hogy a ma hiányzó, megfelelő kapacitás rendelkezésre álljon. Ennek érdekében a kormány a vonatkozó eljárásokat is felgyorsítja és egyszerűsíti a még könnyebb napelem-telepítés érdekében.
 
A szakember szkeptikus
Az index megszólaltatta Náhol Krisztián energetikai szakembert is, aki elmondta, hogy tapasztalata szerint  a bejelentés megtörténte óta sokan azzal voltak kénytelenek szembesülni, hogy a napelemfarmok esetében a legnagyobb problémát az energiatárolás megoldása jelenti. A szakértő véleménye szerint egy villamos erőmű fel tud arra is készülni, hogy esténként megszűnik az energiaellátás, ugyanakor ha napközben felhős idő esetén a napfény 70 százaléka eltűnik a rendszerből, azt csak nagy költségű kiadásokkal lehetséges kezelni. A hálózat váratlan eseményeinek kezelése ideértve a szolgáltatáskieséseket is, egyre jobban felértékelődik, és mindez az ellátásbiztonságot is nagyban befolyásolja. Gondoljunk csak arra, hogy egyetlen óra áramkimaradás mekkora károkkal járhat a bankszektorban - vetette fel Náhol Krisztián az mfor.hu-nak nyilatkozva.
 
A szakember véleménye szerint a ma rendelkezésre álló rendszerek maximálisan egy-két napig képesek egy ilyen áramkimaradás hatásainak kompenzálására. Az említett bankszektor szünetmentes áramforrásai 72 óra kapacitás körüliek, de ha már a szervertermek óriási energiaéhségével is számolunk, az csupán három-négy órán keresztüli működést jelenthet havária helyzetben.
 
Egy izgalmas magyar fejlesztés
A súlyosnak tűnő problémák enyhítésében talán egy izgalmas hazai fejlesztés is segítséget nyújthat, ez pedig nem más, mint az NN Power Cube, egy konténerben elhelyezhető szünetmentes áramellátó rendszer. Nagy előnye, hogy képes egy készülékben kezelni a hálózatból származó energiát, az otthoni napelemek energiatermelését és más alternatív energiaforrások által megtermelt áramot. Ez a készülék főleg zöld energia felhasználásával működik, így csak akkor használ hálózati áramot, ha a napelemek nem termelnek elegendő energiát a zavartalan működéséhez.
 
Náhol Krisztián egészen odáig ment a mérethatékonysági becsléssel, hogy szerinte egy Keszthely méretű városban nagyjából 30 Cube már elegendő áramot biztosíthatna az alapvető szolgáltatásokhoz (közigazgatás, egészségügy, közlekedés, üzemanyag-ellátás, stb.) egy akár több napig tartó áramszünet esetén is. A készülék áráról egyelőre nincs hiteles információ.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Augusztustól megszűnnek az élelmiszerárstopok

2023. július 31. 12:02
Jó pár termék ára a beszerzési árnál is alacsonyabb lesz, lehet majd SZÉP-kártyával is fizetni, az árstopoknak viszont vége.
 
Augusztustól megszűnnek az élelmiszerárstopok, ami azt jelenti, hogy az eddig hatósági áron kínált termékeket ismét az üzletek árazhatják majd be.

Gazdálkodás és oktatása a balatonszentgyörgyi Csillagvárban

2023. augusztus 07. 12:59
Országh Béla 2015 óta üzemelteti a balantonszentgyörgyi Csillagvárat. Feleségével, Országh-Lóki Viktóriával először turisztikai céllal állatudvart hoztak létre, innen kiindulva építik állományukat. Oktatási, közösség­szervező, hagyományőrző feladatokat is ellátnak. Elhivatottságuk és alkalmazkodóképességük példaértékű.