Öntözési célú kutak: itt vannak az engedélyezés tudnivalói

2022. december 23. 17:55
Aktualizálta a NAK az öntözéssel kapcsolatos útmutatóját.
 
Frissítésre került a NAK „Öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárások” c. kiadványa, mely a NAK portálján érhető el.
 
 
Öntözési célú kutak: itt vannak az engedélyezés tudnivalói

https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/6963-ontozes-vizjogi-engedelyezes-folyamata/file

A felszín alatti vizeket hasznosító, mezőgazdasági öntözési célú kutak engedélyezési eljárása 2021. január 1-től megváltozott

A NAK felhívja a figyelmet, hogy az útmutató kizárólag a felszíni vizekből történő öntözés folyamatot ismerteti, tekintettel arra, hogy a felszín alatti vizeket hasznosító, mezőgazdasági öntözési célú kutak engedélyezési eljárása 2021. január 1-től megváltozott, ezen kutak engedélyezése átkerült a Nemzeti Földügyi Központ, Mezőgazdasági Kutak Hatósági Osztályára!
 
A legfontosabb tudnivalók
A Mezőgazdasági öntözési célú kutak engedélyezésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról szóló NAK cikk a következő linken található, ahol az alábbi kérdésekre kaphatnak az érdeklődők választ:
https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/103151-mezogazdasagi-ontozesi-celu-kutak-engedelyezesevel-kapcsolatos-legfontosabb-tudnivalok
 
Mit nevezünk mezőgazdasági öntözési célú kútnak?
Melyik hatóság engedélyezi mezőgazdasági öntözési célú kutakat?
Milyen hosszú az ügyintézési határidő?
Minden mezőgazdasági öntözési célú kútra kell vízjogi engedélyt kérni?
Milyen esetben él a bejelentési lehetőség?
A bejelentés vonatkozik az engedély nélküli és az új kutakra is?
A bejelentéshez készült bejelentő adatlap? (Igen, és az adatlap le is tölthető innen)
Kell mellékeltet csatolni az adatlaphoz?
Kell el eljárási díjat fizetni?
Mit jelent a kútmoratórium és meddig tart?
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

VÁRNAK VAS VÁRMEGYE CSODÁLATOS ERDŐI

2023. március 21. 13:16
A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az elmúlt öt évben közel 14 millió facsemetét ültetett el és több mint 135 ezer kilogramm makkot illetve fenyőmagot használt fel az erdők megújítása és gyarapítása során, valamint 54 hektáron telepített új erdőt. Nevezetességei a 300 éves korukban leroskadt vén tölgyfák, a banyafák, amelyeknél – a hiedelem szerint – találkoztak a seprűnyélen ideérkező boszorkányok.

Egy évtized levendula

2023. július 12. 14:33
A levendulatermesztés virágkora nagyjából öt évvel ezelőtt volt hazánkban, akkoriban igazi divattá vált a „levendulázás”. Továbbra is sokan szeretik a színe és az illata miatt, vagy a hozzá társított „vintage” vagy provance-i hangulata miatt – mondja Sabján-Ozsváth Emese, aki a Zala megyei Csömödéren közel egy évtizede foglalkozik levendulatermesztéssel és levendulás termékek készítésével.