Öntöző rendszerek fejlesztésére pályázhatnak

2016. július 25. 08:10
A nyár folyamán pályázhatnak a Vidékfejlesztési Program keretében a magyar gazdák öntöző rendszereik fejlesztésére.

Az utóbbi évek időjárására a szélsőségek jellemzőek: hosszú, száraz időszakokat extrémcsapadékos periódusok váltanak. Az előbbi esetében komoly kihívást jelent a gazdák részéről, hogy megoldják az öntözés, a víz megtartás problémáját.

A Vidékfejlesztési Program keretén belül a nyár folyamán több öntözésfejlesztési felhívás is megvalósul, amelyek segítségével több tíz milliárd forint a gazdák öntözésfejlesztési és kapacitásnövelési beruházásokat valósíthassanak meg. Ez akkor lehet a legsikeresebb, ha egy adott területen, blokkban élő gazdatömb összefog és közösen pályázik olyan helyeken, ahol a csatornarendszer ehhez megfelelő alapot tud nyújtani. Az öntöző berendezés fejlesztése, illetve vízvisszatartó eszközök beszerzése mellett vannak különböző nem termelő célú vízfejlesztési lehetőségek is, amelyek segítségével a gazdák a területükről egyrészt elvezessék a vizet, másrészt amikor rendelkezésre áll a víz, akkor megfelelő öntözési lehetőségeket alakítsanak ki.

A felhívások a palyazat.gov.hu-n érhetők el. A pályázatok többsége 50 százalékos támogatási intenzitású, de plusz százalékot hoz az, ha a pályázó fiatal gazda, illetve ha kollektív a pályázat, tehát legalább 5 gazda összefog.

Forrás: promenad.hu 

Kapcsolódó cikkek

Nyáron is folyamatos a pályázatok elbírálása

2017. augusztus 17. 08:27
A Kormány azon dolgozik, hogy a beérkezett támogatási kérelmeket gyorsított ütemben elbírálja, eredményt hirdessen és a rendelkezésre álló forrásokat minél előbb és minél hatékonyabban a gazdálkodók rendelkezésére bocsássa. Az 1300 milliárd forintos összegből 670 milliárd forintról született eddig döntés, és a Miniszterelnökség a legfontosabb, beruházási típusú pályázatok esetében is meghozza a következő hetekben a támogatói döntéseket – tájékoztatott Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára Hajdúböszörményben.

Nemzetközi lobbi a kelet-közép-európai élelmiszergazdaság számára fontos kihívások kezeléséért

2017. március 06. 09:45
Megkezdődött a 2018-2019. évekre szóló EU-s kutatási, ún. Horizont 2020 pályázati kiírások kidolgozása. A folyamatban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint a Földművelésügyi Minisztérium révén két magyar delegált is részt vesz. Erős a lobbi, hogy a támogatott kutatási témák közé magyar, vagy jobban mondva kelet-közép-európai témák is bekerüljenek. De mik is ezek? Miért is megy a lobbi? És hogy jön ide egyáltalán Kelet-Közép-Európa?