Öntöző rendszerek fejlesztésére pályázhatnak

2016. július 25. 08:10
A nyár folyamán pályázhatnak a Vidékfejlesztési Program keretében a magyar gazdák öntöző rendszereik fejlesztésére.

Az utóbbi évek időjárására a szélsőségek jellemzőek: hosszú, száraz időszakokat extrémcsapadékos periódusok váltanak. Az előbbi esetében komoly kihívást jelent a gazdák részéről, hogy megoldják az öntözés, a víz megtartás problémáját.

A Vidékfejlesztési Program keretén belül a nyár folyamán több öntözésfejlesztési felhívás is megvalósul, amelyek segítségével több tíz milliárd forint a gazdák öntözésfejlesztési és kapacitásnövelési beruházásokat valósíthassanak meg. Ez akkor lehet a legsikeresebb, ha egy adott területen, blokkban élő gazdatömb összefog és közösen pályázik olyan helyeken, ahol a csatornarendszer ehhez megfelelő alapot tud nyújtani. Az öntöző berendezés fejlesztése, illetve vízvisszatartó eszközök beszerzése mellett vannak különböző nem termelő célú vízfejlesztési lehetőségek is, amelyek segítségével a gazdák a területükről egyrészt elvezessék a vizet, másrészt amikor rendelkezésre áll a víz, akkor megfelelő öntözési lehetőségeket alakítsanak ki.

A felhívások a palyazat.gov.hu-n érhetők el. A pályázatok többsége 50 százalékos támogatási intenzitású, de plusz százalékot hoz az, ha a pályázó fiatal gazda, illetve ha kollektív a pályázat, tehát legalább 5 gazda összefog.

Forrás: promenad.hu 

Kapcsolódó cikkek

Módosult több erdészeti pályázat

2017. április 07. 08:28
2017. március 31-én négy erdészeti pályázat felhívása módosult. A változás mindegyik esetben a támogatásra rendelkezésre álló  tervezett keretösszeg nagyságát érintette – közölte a nak.hu.

2015-ös AKG-s területek pontosítása

2017. január 11. 09:12
 Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint, a 2015-ben indított AKG programban részvevő gazdáknak lehetősége van pontosítani a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területeik nagyságát. Az új poligon mérésére és a részleges visszavonás benyújtására legkésőbb 2017. január 31-ig van lehetőség.