Orbán Viktor: Itt nem megszorítások vannak, nem az emberekkel, a mezőgazdasággal fizettetik meg a válság árát

2022. július 08. 08:08
A miniszterelnök az agrárkamara tanácskozásán azt fejtegette, hogy a kormány megállapodna az Európai Unióval, de ennek legfőbb akadálya a „baloldal”. 
Orbán Viktor: Itt nem megszorítások vannak, nem az emberekkel, a mezőgazdasággal fizettetik meg a válság árát

Hét bő esztendő után a világ hét szűk esztendő felé tart, de ha dolgozunk, együtt sikerülhet meghosszabbítani a jó éveket a magyar mezőgazdaságban – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlésének budapesti alakuló ülésén. A nyugati országokat is ostorozva, szerint több nyugati országban „tekintélyes mértékben az agráriumra akarják hárítani a válság terheit”, de Magyarországon ilyesmi soha nem fog történni.

Itt nem megszorítások vannak, nem az emberekkel, a mezőgazdasággal fizettetik meg a válság árát

 

– hangoztatta.

A kormányfő szerint nálunk, az országgyűlési választáson „nem egyszerűen egy párt győzött április 3-án, hanem a magyar vidék győzött, és bár nem szabad lebecsülni a Budapesten kapott támogatást, a választást a vidék nyerte meg”. Ezzel támasztotta alá, hogy szerinte a kormánynak a vidék igényeit teljesítenie kell, az érdekeit ki kell szolgálnia. Beszélt az aszályról, a háborúról és az áprilisi egységről, valamint a „rendkívül kiszámíthatatlan” háborús helyzetről, ami miatt ismét arra buzdított:

Fontos, hogy mindenki őrizze meg a hidegvérét, stratégiai nyugalomra van szükség.

Utóbbi alatt a kormány fix pontjait értette, és mint mondta, amelyekhez következetesen tartaniuk kell magukat, ilyen szerinte „a költségvetési hiány megtartása, a rezsicsökkentés, a családtámogatási rendszer, a teljes foglalkoztatás és a nyugdíjak védelme, valamint az államadósság csökkentése”. Mindezek alapján Orbán Viktor azt feltételezte, hogy „bár a Magyarországot a háború miatt sújtó infláció befolyásolására az ország eszközei korlátozottak, a magyar gazdaságnak van esélye rá, hogy a bonyolult környezetben is találjon egy olyan ösvényt, amelyen haladva kimaradhat a gazdasági válságból”.

Kiderült, a miniszterelnök bízik az utóbbi időben éppen a háborúhoz, az Ukrajnát megtámadó agresszor Oroszországhoz fűződő magyar kapcsolatok miatt, nem igazán működő visegrádi négyek feltámasztásában, és abban, hogy a „Brüsszeltől eltérő” gazdaságpolitikával kimaradhatnak az európai recesszióból. Ebben bízva azt jósolta:

„Van esély arra, hogy ebben az évben a magyar gazdaság ne csökkenjen, hanem növekedjen, sőt, a háborús bizonytalanságot is figyelembe véve lehetséges, hogy ebben az évben a magyar gazdaság 4-6 százalék közötti mértékben növekedjen.

Orbán Viktor végül leszögezte, elvileg készen áll minden, hogy „megszülessen az együttműködési megállapodás az Európai Unió és Magyarország között, amelyre mind a két félnek szüksége van”, mert ez is befolyásolja a magyar gazdasági helyzetet Hozzátette, „a genderkérdésben fennálló véleménykülönbséget pedig elválasztották a pénzektől”, vagy legalábbis tettek ebbe az irányba egy lépést, csakhogy szerinte ezt „politikai ellenfeleink meg akarják ezt akadályozni, az európai baloldal mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Bizottság és Magyarország ne tudjon megállapodni, és sajnos a magyar baloldal is része ennek az akciónak”.

nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

A negatív állattenyésztési kampány ellen a NAK is csatlakozott

2019. december 04. 09:05
Tévhiteket oszlat el a #meatthefacts elnevezésű európai kampány, amelyet a kontinens gazdái indítottak, hogy megcáfolják a állattenyésztést érintő alaptalan vádakat, illetve felhívják a figyelmet az állattartás pozitív hatásaira. A kezdeményezéshez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is csatlakozott.

Az agrárkutatás soha nem látott kihívások előtt áll

2019. február 04. 10:48
Patronált paradicsomoktól az energiavilág Oscar-díjáig és az okos gazdaságokig Berlini agrár startup intelligens szenzorait teszteli az Ökológia Mezőgazdasági Kutatóintézet.