Orbán Viktor: Megpróbáljuk újraindítani Magyarországot

2020. április 30. 08:08
A koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozó intézkedések enyhítését jelentette be szerdán este Facebook-oldalán Orbán Viktor. A fővárosban és környékén érvényben maradnak a korlátozások, a vidéki településeken azonban fokozatosan újranyithatnak a boltok és vendéglátóhelyek.

 

A védekezés első szakasza lezárult - kezdte bejelentését a miniszterelnök, egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a védekezés embert próbáló munkájában. 

Közös erőfeszítésünknek köszönhetően a magyar egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is. Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül marad - jelentette ki a kormányfő. A legrosszabbra készülünk, de a legjobban reménykedünk tette hozzá.

A vírus elleni védekezés új szakaszba lép. Közösen megpróbáljuk újraindítani az életet Magyarországon, de fokozatosan, szigorú menetrend szerint kell eljárnunk - szögezte le Orbán Viktor.

 

Az idősek és a legveszélyeztetettebb területeken élők feszes védelmét továbbra is fenn kell tartanunk - húzta alá a miniszterelnök. Rámutatott: mivel a fertőzések főként a fővárosra és környékére összpontosulnak, ezért az itt élők védelmében Budapesten és környékén a kijárási korlátozások érvényben maradnak.

Vidéken a kijárási korlátozások helyébe új védelmi intézkedések lépnek:

  • Az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak.
  • Az éttermek és kávézók, teraszai, kerthelyiségei megnyithatnak.
  • A szabadtéri strandok látogathatók lesznek.
  • A másfél méteres védőtávolság betartása, az arc eltakarása vagy maszk viselése a tömegközlekedésen és az üzletekben kötelező lesz.
  • Az idősek védett időzónájára vonatkozó szabályozások érvényben maradnak. Ennek kapcsán a miniszterelnök arra kérte idős honfitársainkat, hogy kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat.
  • A kormányfő kiemelte, péntektől a közelgő anyák napjára való tekintettel egész nap nyitva tarthatnak a virágüzletek.

A többi részletszabályt csütörtökön ismertetik.

Hétfőtől lesznek hatályosak a változások

Hétfőn nulla órától lesznek hatályosak az Orbán Viktor miniszterelnök által a koronavírus-járvány elleni védekezésben szerdán bejelentett változások - mondta Kovács Zoltán az M1 aktuális csatornán.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hozzátette, az ellenőrzések továbbra is folytatódnak. A mostani hosszú hétvégén pedig a településvezetőknek még lehetőségük lesz arra, hogy akár szigorúbb intézkedéseket is bevezessenek.
   
A konkrét szabályokat a következő 1-2 napban közlik, és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is ismertet részleteket csütörtökön - tette hozzá Kovács Zoltán.

magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Trump rendeletet írt alá a munkahelyek külföldiekkel szembeni védelméről

2020. augusztus 04. 07:34
Donald Trump amerikai elnök hétfőn rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.

Dies irae, avagy a felmondás napja

2020. január 24. 08:29
Ha jogvita adódik