Óriásit drágulhatnak az ételek

2019. április 03. 10:24
Katasztrófaközeli állapottól tartanak a mezőgazdaságban. Nem az a legnagyobb baj, hogy nincs eső, hanem az, hogy nem készültek fel erre a helyzetre.

A zöldség és a gyümölcs aranyárban kelhet el idén nyáron, de a szántóföldi növényeket termesztők is panaszkodnak – írja a Népszava. Ha pedig a takarmánynövényekből és a kenyérgabonákból is annyira gyenge lesz a termés, mint amilyennek az időjárás alapján ígérkezik, akkor az a húsok, húskészítmények és a kenyér árát is megdobhatja. A lap úgy fogalmaz: a téli és kora tavaszi szárazság katasztrófaközeli helyzetet okoz a mezőgazdaságban.

A kormány a tartósan vízhiányos állapot miatt meghosszabbította az öntözési idényt, és átvállalta az alapdíj 70 százalékát, de ez csak részmegoldás, amíg Európa sereghajtói között vagyunk az öntözéses gazdálkodásban. Így aztán előre tervezés helyett marad a reménykedés, hogy esni fog az eső.

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Durván felpörgött a globális élelmiszerkereskedelem: történelmi rekord születhet

2021. november 15. 08:58
Felpörgött a globális élelmiszerkereskedelem, történelmi rekordot dönthet mind értékében mind mennyiségében – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új jelentése. A FAO legfrissebb élelmezési kilátások jelentése az élelmiszeralapanyagok drágulásának járt utána.

90 éves a Medve Sajt

2020. március 05. 08:45
1925-ben Magyarországra is elhozta a világújdonságnak számító, úgynevezett dobozsajtot Stauffer Frigyes sajtkészítő mester. A kezdeti sikerek után a csomagolásra rákerült a készítő szülőhazájának címerállata, a svájci Bern kantonjának medvéje és így, 1930-ban megszületett a minőségi nagylyukú sajtból készülő Medve sajt. Pár évvel később már Európa és Amerika számos országába exportálták a terméket egészen az államosításig, ami teljesen újraírta annak történetét. A megszületésének 90-ik évfordulójára újra a régi, ikonikus külsőjét kapja vissza az egyik legsikeresebb magyar termék, a Medve sajt.