Összefoglaló jelentés a mezőgazdasági tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatáról

2018. december 06. 08:45
A célvizsgálat közvetlen célja a munkabalesetek megelőzése volt azáltal, hogy a munkáltatóknál a szabálytalan munkaeszközöket, valamint a szabálytalanul folytatott tevékenységeket feltárja, és adekvát intézkedésekkel segítse az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzést.
A mezőgazdasági tevékenység célvizsgálatát az indokolta, hogy a baleseti veszélyforrások és az egészségkárosító kockázatok lehetősége miatt ez az egyik legveszélyesebb ágazat. A szektor sajátosságai miatt – mint például a szabadban, melegházakban, veszélyes gépekkel, állatokkal, elszigetelt munkahelyen, veszélyes vegyi anyagokkal végzett munka – magas azoknak a veszélyforrásoknak a száma, amelyeknek a munkavállalók ki vannak téve. Az ágazatban 2016. évben összesen 837 munkabalesetet jelentettek be, melyből 18 halálos és további 7 súlyos volt. Az országos célvizsgálat kapcsolódik a 2017. június 13-án indult „Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága” kétéves mezőgazdasági munkavédelmi kampányhoz, melynek alapvető célkitűzés volt a munkabalesetek számának csökkentése és az ágazatban tevékenykedő munkaadók, munkavállalók, szakemberek figyelmének felhívása a biztonságos munkavégzésre.
 
A célvizsgálat anyaga és a kiemelésre került rossz illetve jó példákat tartalmazó példatár megtalálható az Irattár Munkavédelem mappábam. 
 

Kapcsolódó cikkek

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása

2019. február 27. 10:27
Tovább csökkent a halálos munkabalesetek száma az agráriumban

Bocsánatot kért a Samsung munkavállalói haláláért, egészségkárosodásáért

2018. november 26. 09:48
Bocsánatot kért a Samsung Electronics vállalat pénteken minden munkásától, akiknek egészségkárosodását, halálát okozta az, hogy nem biztosítottak számukra biztonságos munkakörülményeket a vállalat számítógépchipeket és monitorokat előállító üzemeiben.