Összefogtak az idegenvezetők, hogy felhívják a figyelmet a munkakörülményeikre és az utánpótlás-képzésre

2024. február 13. 16:30
A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége és a Magyar Idegenvezetők Egyesülete február 9-én először rendezte meg közösen az Idegenvezetők Fórumát azzal a céllal, hogy felhívják a döntéshozók és a szakma figyelmét az idegenvezetésben tapasztalható problémákra és a lehetséges megoldásokra.
Magyarország egyre népszerűbb a külföldi turisták körében,  Budapestet mind a nemzetközi szaklapok, mind az idelátogatók a világ legszebb városai között emlegetik, ebben pedig nagy szerepet játszanak az idegenvezetők is. 
 
Összefogtak az idegenvezetők, hogy felhívják a figyelmet a munkakörülményeikre és az utánpótlás-képzésre
Az idegenvezetésben tapasztalható problémákról, a szakma jövőjéről tartottak előadásokat a nyilatkozatok aláírása előtt - Fotó: turizmus.com
 
A szakmában azonban sok nehézséggel, problémával kell szembenézniük az idegenvezetőknek: a munkához jutás nehézségei, a külföldi szolgáltatókkal, munkavállalókkal szembeni védelem teljes hiánya, az alacsony díjazás erősen hátráltatja a minőségi munkavégzés lehetőségét – hangzott el a Budapesti Gazdasági Egyetemen megtartott első Idegenvezetők Fórumán, ahol szervezett formában először találkoztak a MIE és a MISZ tagjai.
 
Mindkét érdekvédelmi szervezet azon dolgozik, hogy jogszabályi változtatásokkal elérjék az idegenvezetőket jobb megbecsülését. Az utóbbi években már előterjesztettek egy jogszabály-módosító javaslatcsomagot, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) befogadott, az ügyben azonban nem történt komoly előrelépés – tudatták lapunkkal. Az Idegenvezetők Fórumának előadásaival, kerekasztal-beszélgetéseivel a szakmában tapasztalható problémákra – különös tekintettel az adózási gondokra, a fekete idegenvezetésre és az utánpótlás képzésére – és a lehetséges megoldásokra igyekeztek felhívni a figyelmet.
 
A rendezvényen Kálmán István mesteroktató köszöntötte a résztvevőket a helyszín, a Budapesti Gazdasági Egyetem képviseletében, majd V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere tartott beszédet, melyben kitért a turistabuszok budavári parkolásával kapcsolatos vitára is – erre a problémára, hangsúlyozta, továbbra is igyekeznek megoldást találni, mivel szeretnék, hogy a turisták mellett az állandó lakosok számára is élhető lenne a kerület. Ezután Erdei Bálint, az MTÜ vezérigazgató-helyettese számolt be a magyar turizmus legfrissebb eredményeiről a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján.
 
Az idegenvezetői képzésről beszélt Deák Judit, a MIE elnöke. Elhangzott, hogy az utánképzésben az egyik legnagyobb probléma, hogy a fiatal idegenvezetőknek már nem szükséges nyelvvizsga a képesítés megszerzéséhez, így sokaknak nincsenek meg a nyelvi alapjai ahhoz, hogy a külföldi vendégeknek bemutassák az országot és a fővárost.
 
Kratofil Zita, a MISZ elnöke a magyarországi idegenvezetők helyzetéről és jövőképéről tartott előadást. Kiemelte, hogy mind a kiutas, mind a beutas idegenvezetők munkája szezonális, így kevesen tudnak kizárólag az idegenvezetésből megélni. Emellett nincs megállapodás az utazási irodák között a minimális óra-, illetve napidíjakra, így a szakmában dolgozók kiszolgáltatottak, fizetésük elmarad a környező országokétól. Hangsúlyozta, fontos lenne velük megbízási szerződést kötni, ezzel is védve az idegenvezetők munkakörülményeit, de egyéb szabályozásokra is szükség lenne (megfelelő pihenőidő, biztosítás, egyágyas szobák), hogy a munkavállalók komfortosan végezhessék a munkájukat. Beszélt az idegenvezető-képzésben tapasztalható problémákról és a fekete idegenvezetésről is, melyek továbbra is sarkalatos pontjai a MISZ által támogatott jogszabály-módosítási terveknek.
 
Utolsó előadóként a vidéken élő idegenvezetők lehetőségeiről és kihívásairól beszélt Badacsonyiné Bohus Gabriella, az Eger Idegenforgalmáért Egyesület elnöke, idegenvezető. Egy rövid szünet után kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a program, ahol gyakorló idegenvezetők, Kubesch Mária, Galamb Sándor és Nagy Gábor osztották meg szakmai tapasztalataikat.
 
A rendezvény végén több nyilatkozatot is átbeszéltek, véglegesítettek és aláírtak a résztvevők: az idegenvezetők képzéséről és továbbképzéséről, illetve az idegenvezetők helyzetéről, az elkövetkező időszakban pedig további nyilatkozatokat szeretnének majd aláírni és a döntéshozóknak eljuttatni.
 
A nyilatkozatok főbb pontjai:
 
Döntéshozók felkérése az idegenvezetők helyzetét szabályozó törvények, rendeletek módosítására, melyek lehetővé teszik a magyarországi minőségi idegenvezető-képzést és munkavégzést, a jogosulatlan idegenvezetések ellenőrzését és büntetését.
Az idegenvezető-képzés tematikájának felülvizsgálata és átalakítása, mely biztosítja a színvonalas, magasan képzett szakemberek utánpótlását.
 
A későbbiekben pedig egy harmadik nyilatkozatot is szeretne aláírni a két szakszervezet, melynek főbb pontjai: Budapest turizmusának összehangolt fejlesztése és a jelenlegi problémák kezelése szakmai szervezetek, önkormányzatok és az állami felügyelet együttműködésével; illetve a turisztikai minisztérium felállításának fontossága.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Ez a 300 éves hangszer is megszólal az Orgonák Éjszakáján

2024. április 29. 17:03
Magyarország harmadik legrégebbi orgonáját újította fel a Pannonhalmi Főapátság. A több mint 300 éves hangszer először az Orgonák Éjszakáján szólal meg, május 18-án.

Szentpéteri Csilla koncert a keszthelyi Festetics-kastély parkjában

2023. július 10. 14:55
Szentpéteri Csilla országos turnésorozatának következőállomása a keszthelyi Festetics kastélyparkban lesz július 15-én este 20.30 órakor. A koncert különlegességét a keszthelyi öböl meghatározó műemléképületének kertje adja.