Őszi mezőgazdasági munkák: jónak ígérkező burgonyatermés

2019. október 25. 08:48
A NAK falugazdászai által begyűjtött adatok alapján a NAIK AKI elkészítette és közreadta az őszi mezőgazdasági munkákról szóló jelentését. A statisztika célja az aktuális helyzetkép felvázolása az adott  évi aktuális mezőgazdasági  munkákról  megyei bontásban a főbb növényfajokra vonatkozóan.

Az október 8-i tárgyidőpontra vonatkozó operatív jelentések adatai alapján az őszi vetésű növények tervezett területe idén 1,9 millió hektár és a terület 54,3 százalékán megtörtént a talaj-előkészítés. A tavaszi vetésű növények tervezett területe 1,7 millió hektár, melyeknél a talajelőkészítési munkák közel 10 százalékon álltak a jelentés időpontjában.

Az őszi gabonafélék vetését 1,6 millió hektáron tervezik, és közel 317 ezer hektáron, a tervezett terület 19,3 százalékán végeztek a vetéssel október 8-ig.

A burgonya vetésterületének 89 százalékán már betakarították  a  termést,  az  országos  termésátlag 25,8 tonna/hektár, 8,6 százalékkal nagyobb, mint 2018-ban volt.

A napraforgó betakarítása a végéhez közeledik, a vetésterület közel 98 százalékát learatták, összesen eddig 561,7 ezer hektárról 1,6 millió tonna napraforgót takarítottak be. Az országos termésátlag az előző évi  szinthez  hasonlóan  alakult, 3,0 tonna/hektár volt.

A  kukorica  hazai 2019. évi termőterülete mintegy 983 ezer hektár, amelyből október 8-ig 307,5 ezer hektárt, a teljes terület 31,3 százalékát aratták le. A termésátlag 7,9 tonna/hektár körül alakult.

Az őszi betakarítású gyümölcsök közül az őszibarack és a szilva szedése a 90 százalékhoz közelít. Az őszibarack termésátlaga 8,2 t/ha, közel 20 százalékkal több a 2018. évitől. A legnagyobb volumenben termesztett gyümölcs, a téli alma szedése körülbelül 65 százalékon állt a jelentés napján. Az  alacsonyabb termésmennyiségnek köszönhetően a tavalyi 26,3 t/ha termésátlag 15 tonna  körül  mutatkozott  hektáronként  idén.

További részletek itt.

 

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

A BIOEAST kezdeményezésre épülhet a mezőgazdasági kutatás-fejlesztés és a biomassza alapú gazdaság támogatása

2019. június 05. 07:46
Az uniós tagállamok többsége és az Európai Bizottság is elismerte a magyar javaslatra útjára indított BIOEAST kezdeményezés jelentőségét a mezőgazdasági kutatás-fejlesztés és a biomassza alapú gazdaság támogatásában – mondta Nagy István agrárminiszter az uniós mezőgazdasági miniszterek informális tanácskozásán, Bukarestben.

Mezőhegyesi vetőmagüzem: egyedülállóan modern technológia

2019. november 27. 08:53
A nagy roham már véget ért a mezőhegyesi vetőmagüzemben, a fogadónál már nem állnak sorban a teherautók. A laboratóriumban viszont folyamatos az egyes tételek csírázási, kelési kísérleteinek előkészítése, az üzemben pedig folyik az osztályozás, a csávázás és a vetőmag zsákolása. A kész tételek pedig a raktárban várják a laboratóriumi eredményeket és a hatósági fémzárat.