Őszi mezőgazdasági munkák: jónak ígérkező burgonyatermés

2019. október 25. 08:48
A NAK falugazdászai által begyűjtött adatok alapján a NAIK AKI elkészítette és közreadta az őszi mezőgazdasági munkákról szóló jelentését. A statisztika célja az aktuális helyzetkép felvázolása az adott  évi aktuális mezőgazdasági  munkákról  megyei bontásban a főbb növényfajokra vonatkozóan.

Az október 8-i tárgyidőpontra vonatkozó operatív jelentések adatai alapján az őszi vetésű növények tervezett területe idén 1,9 millió hektár és a terület 54,3 százalékán megtörtént a talaj-előkészítés. A tavaszi vetésű növények tervezett területe 1,7 millió hektár, melyeknél a talajelőkészítési munkák közel 10 százalékon álltak a jelentés időpontjában.

Az őszi gabonafélék vetését 1,6 millió hektáron tervezik, és közel 317 ezer hektáron, a tervezett terület 19,3 százalékán végeztek a vetéssel október 8-ig.

A burgonya vetésterületének 89 százalékán már betakarították  a  termést,  az  országos  termésátlag 25,8 tonna/hektár, 8,6 százalékkal nagyobb, mint 2018-ban volt.

A napraforgó betakarítása a végéhez közeledik, a vetésterület közel 98 százalékát learatták, összesen eddig 561,7 ezer hektárról 1,6 millió tonna napraforgót takarítottak be. Az országos termésátlag az előző évi  szinthez  hasonlóan  alakult, 3,0 tonna/hektár volt.

A  kukorica  hazai 2019. évi termőterülete mintegy 983 ezer hektár, amelyből október 8-ig 307,5 ezer hektárt, a teljes terület 31,3 százalékát aratták le. A termésátlag 7,9 tonna/hektár körül alakult.

Az őszi betakarítású gyümölcsök közül az őszibarack és a szilva szedése a 90 százalékhoz közelít. Az őszibarack termésátlaga 8,2 t/ha, közel 20 százalékkal több a 2018. évitől. A legnagyobb volumenben termesztett gyümölcs, a téli alma szedése körülbelül 65 százalékon állt a jelentés napján. Az  alacsonyabb termésmennyiségnek köszönhetően a tavalyi 26,3 t/ha termésátlag 15 tonna  körül  mutatkozott  hektáronként  idén.

További részletek itt.

 

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Elkezdődött az agrárágazat átfogó modernizációja

2021. március 12. 07:41
Ahogy a személyes életutamban, úgy az ország életében is meghatározó esztendő volt 2010. Engem akkor választottak Mosonmagyaróvár polgármesterévé, ami fontos szerepet játszott abban, hogy ma már nemcsak egy várost, egy térséget, hanem miniszterként egy országot szolgálhatok. Nyolc év szocialista kormányzás után ugyanebben az évben bízták meg politikai szövetségünket a választók azzal, hogy vezessük ki az országot abból a nehéz helyzetből, amit elődeink hibás döntései okoztak. Úgy gondolom, az agrárium esetében ez kétségkívül sikerült.

A negatív állattenyésztési kampány ellen a NAK is csatlakozott

2019. december 04. 09:05
Tévhiteket oszlat el a #meatthefacts elnevezésű európai kampány, amelyet a kontinens gazdái indítottak, hogy megcáfolják a állattenyésztést érintő alaptalan vádakat, illetve felhívják a figyelmet az állattartás pozitív hatásaira. A kezdeményezéshez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is csatlakozott.