Őszi virágokkal pompázik a nemzeti park

2023. október 09. 15:46
A Körös-Maros Nemzeti Park területein három őszirózsafaj honos: a réti és a sziki őszirózsa, valamint az aranyfürt. Közülük a legritkább az aranyfürt, amely idén a Kis-Sárréten a régiek mellett új termőhelyeken is felbukkant.   
Őszi virágokkal pompázik a nemzeti park
Sziki őszirózsa
 
Az aranyfürt nemzeti parkunk több részterületén, így a Dévaványai-Ecsegi pusztákon, a Kígyósi-pusztán, a Bélmegyeri Fáspusztán és a Kis-Sárréten is megtalálható, de sehol sem gyakori. Előfordulása az egész Alföldön szórványosnak mondható, nagyobb állományai a hegylábak, dombvidékek sztyepprétjein találhatók. Nálunk szikes erdei rét társulásban található, leginkább sziki kocsorddal és réti őszirózsával együtt.
Aranyfürt (Aster linosyris) | Brainman pictures
Aranyfürt
 
A Kis-Sárréten az aranyfürt hagyományos előfordulási helye Mezőgyán környékén a Kis-láp, az Eperjesi-legelő, valamint a Natura 2000 hatálya alá tartozó Gyaraki-szik. Idén azonban népes állománya került elő a Csillaglaposi-legelő északi részén is. A védett réti őszirózsa, vagy pettyegetett őszirózsa liláskék virágszőnyegében üde színfoltokat alkotnak az aranyfürt sárga virágai.
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban előforduló harmadik őszirózsa-faj, a sziki őszirózsa a Kis-Sárréten kifejezetten ritka, mivel elsősorban az erősen szikes, inkább szoloncsákba hajló részeket kedveli.
 
Az őszi pusztákon sétálva a liláskék őszirózsa-mezőkben az aranyfürt mellett sárga színfoltokat jelentenek még a réti peremizsek megkésett, virágzó példányai is.
Hszüan Fu Hua - réti peremizs
Réti peremizs
 
Az őszirózsafélék augusztus végén kezdenek virágozni és október végéig, néha még november elejéig is találhatunk virágzó példányokat.
 
agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Kapcsolódó cikkek

Megnyílt a salföldi Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház

2022. december 19. 13:16
Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik előkészítő projektjeként megnyílt a salföldi Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház szombaton. A komplexum a jövőben az egész térség kulturális felemelkedését fogja szolgálni.
Az átadáson Navracsics Tibor közölte: az évtizedek óta használaton kívüli salföldi egyházi iskola romjain épült a kulturális központ 450 millió forintból. Szavai szerint az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egészére jellemző, hogy a már meglévő, használaton kívüli épületeket újítják fel, valamint azt is általános célként tűzték ki, hogy ne csupán a helyiek, hanem az egész térség, sőt az egész ország javára váljon egy-egy beruházás.

Veszprém az ország legbringásabb megyéje

2022. november 18. 10:37
Szeptember 16-án indította el a We Love Cycling Magyarország a  megyék versenyét, mely során bárki tekerhetett és gyűjthetett virtuális kilométereket a megyéjéért. Szerencsére sokan éltek az alkalommal, tekertek és applikációk segítségével gyűjtötték a távot.
 
A kampány célja az volt, hogy arra buzdítson, hogy a nyári idő elmúltával se adja fel senki szeretett hobbiját, a kerékpározást. Ez olyan jól sikerült, hogy a verseny alatt a résztvevők majdnem 3000 rövidebb-hosszabb útvonalat tettek meg, ami közel százezer megtett kilométert jelent.
A verseny fődíja egy kerékpártároló volt, amit, mint legbringásabb megye, Veszprém nyert meg, a maga 14.331 kilométerével, Baranya megye lett a második 13.169 kilométerrel, és Csongrád-Csanád megye is dobogós, 9564 kilométerrel.