Megérkezett a Kossuth térhez az Aranyvonat

2023. augusztus 18. 13:36
Az egykor a Szent Jobbot hordozó vonat másolata idén is bejárható lesz.
 
Szent István halálának 900. évfordulóján, 1938-ban a magyar állam elindította az országban a gazdagon díszített Aranyvonatot, aminek célja az uralkodó mumifikálódott jobb keze – a Szent Jobb – az ország minden részére való eljuttatása volt.
Megérkezett a Kossuth térhez az Aranyvonat
A kocsi a második világháborúban megsemmisült, hetven évvel később, a Budakeszi Kulturális Alapítvány kezdeményezésére azonban elindult a helyreállítása, az épp két évvel ezelőtti állami ünnepen pedig az eredmény is bemutatkozott.
Az Aranyvonat a Vasúttörténeti Parkban - YouTube
A jármű idén újra látható lesz a Kossuth Lajos térbe futó Alkotmány utcában – derül ki a Szent István Nap oldaláról, ami arról ír, hogy augusztus 19-én 10 órától három napon át, 21-én 20 óráig lesz a benne lévő kiállítással együtt megtekinthető.
Nem érhető el leírás a fényképhez.
A kocsi mostanra a helyére került – derült ki az Indóház Online Facebookon közzétett posztjából, ami szerint szerdán délután három órakor az már a helyén volt.
 
forrás: 24.hu
 
 

Kapcsolódó cikkek

Zarándokhely lett a Mátra legszebb útja

2024. március 21. 16:22
A Gyöngyöstarján jelképévé vált vérszilva-fasort fokozottan védik.
Országszerte virágba borultak a vérszilvafák, köztük a Gyöngyös és Gyöngyöstarján között található út két oldala is. A látvány – hátterében a Mátrával – az elmúlt években turistacsalogatóvá, már-már zarándokhellyé nőtte ki magát március közepén.

Eladásra kínálják Bács-Kiskun vármegye egyik legszebb kastélyát

2024. január 09. 16:11
Bács-Kiskun megyében, Kecskeméttől fél órányi autóútra az egyik legrégebbi magyar nemesi család által építtetett, 776 négyzetméteres, 12 szobás kastélyt árulják most 765 millió forintért.
A kunbaracsi Vörös Kastély néven üzemelő műemlék épület eddig exkluzív szállodaként, étteremként és rendezvényhelyszínként fogadta vendégeit.