Ötvenre emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

2020. március 17. 09:38
Újabb 10 magyar állampolgárnál és egy külföldinél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 50-re nőtt hazánkban a regisztrált fertőzöttek száma, olvasható a hivatalos kormányzati tájékoztató oldalon. Közülük 9 iráni, 1 brit, 1 kazah és 39 magyar állampolgár. Hétfőn a második iráni gyógyult is távozott a kórházból.
Ötvenre emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amit a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez.

Ahogy azt dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn bejelentette: a járvány második szakaszához érkeztünk, amikor az egyedi fertőzések után már megkezdődött a vírus közösségi terjedése, amely azt jelenti, hogy már nem lehet minden fertőzöttről pontosan megmondani, hogy kitől kapta el a fertőzést.

Az új koronavírus feltehetőleg 2019 végén indult el a 12 millió lakossal rendelkező kínai Vuhanból. Az első hírek csak január elején futottak be a betegségről, de január közepén már Japánban és Thaiföldön is megjelent a vírus. A fertőzés kordában tartásához egy sor kínai nagyvárost lezártak a hatóságok. Március közepére a kínai betegek 70 százaléka meggyógyult. Február végére már ötven országban jelent meg a vírus Ausztráliától az Egyesült Államokon, illetve Franciaországon és Németországon át Oroszországig. Kínán kívül komolyabb fertőzési gócpontok alakultak ki OlaszországbanDél-Koreában és Iránban is. A WHO március 11-én nyilvánította világjárvánnyá a koronavírust.

Hazánkban március 4-én jelentette be Orbán Viktor, hogy két, Magyarországon tanuló iráni diáknál kimutatták az új koronavírus-fertőzést. Ekkora Kínában már 80 ezer fertőzött volt, de 50 ezren meggyógyultak és az új fertőzöttek száma is csökkenni kezdett. Olaszországban már 2700 fertőzöttről és több, mint 100 halálos áldozatról szóltak a hírek. Arról, hogy ezt követően, hogyan alakult Magyarországon a vírus terjedése, ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

https://index.hu/belfold/2020/03/17/koronavirus_emelkedett_a_fertozottek_szama/

Kapcsolódó cikkek

Agy fittnesz - mérhető!? fejleszthető!?

2019. április 23. 08:56
„Egyszerűbben, jobban, gyorsabban - csinálj többet agilisan!” Ez Carole Gaskell rövid összefoglalója arról, hogy mit jelent az agyi fittneszt eredményező neuro-agilitás (neuro agility). A CHN Nemzetközi Vezetőfejlesztő Akadémia workshopján a - Motivációs Térkép™ 2017-es bevezetője után - most Carole egy vadonatúj mérő módszert, 40 perces tesztet mutatott be, ami az agyi képességek fejlesztéséhez teremt kiinduló adatokat.

Ez kész! Érthetetlen történetek álláskeresőktől

2018. augusztus 07. 14:07
Sokszor érthetetlen döntéseket vagy nemdöntéseket hoznak cégek. Amikor ezeket a sztorikat hallom, élem, elgondolkodom: valószínűleg sok, szakmailag kiemelkedő HR-est ugyanúgy lebegtet a főnöke vagy a munkaerőt kereső szakmai vezető a döntéssel, mint ahogy ő lebegteti az álláskeresőket. Vagy éppen a protokoll, process annyira betartandó, hogy az üzleti érdek (miszerint bánjunk már emberként a leendő munkatárssal, mert megéri) el is törpül mellette. Sajnos, ez nem csak azon az 1 fő HR-esen múlik, akivel az álláskereső kapcsolatban van.