OVF: Az áradást követően felmérésekkel és helyreállításokkal folytatódik a munka

2023. augusztus 14. 14:51
A Dráván levonuló árhullám Drávaszabolcsnál ugyan 10 cm-rel elmaradt a valaha mért legmagasabb vízszinttől, de korántsem ért véget a vízügyes kollégák számára a munka. A Dráva 586 cm-es tetőzését követően a levonuló ár komoly árvízi jelenségeket hozhat a felszínre - írta az OVF.
OVF: Az áradást követően felmérésekkel és helyreállításokkal folytatódik a munka
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) legfrissebb jelentése szerint: fokozott figyelőszolgálat folyamatosan készenlétben áll és szükség esetén azonnal beavatkozik a töltések mentén.
 
Jelenleg továbbra is több, mint 160 km-en van elrendelve árvízvédelmi készültség az országban. Csapadékutánpótlásra a következő napokban nem kell számítani a vízgyűjtők területén, így tehát nincs utánpótlása az árhullámoknak.
 
Mindenhol folyamatos apadásra készülnek a szakemberek, ezért a felméréseket követően több helyen a legmagasabb fokozatról II. fokra mérsékelhetik a készültségi szinteket.
 
A Rába Győrnél a pénteki 435 cm-es tetőzését követően lassú apadásnak indult, azonban a jelentős vízhozam miatt a Mosoni-Dunán jelentősen megnövekedett a vízsebesség a Rába torkolatnál. Hamarosan megkezdődhet a felgyülemlett uszadék elszállítása a vízi közlekedés biztonságossá tétele érdekében.
 
A Mura teljes szakaszán folytatódik az apadás, megindulhatnak a helyreállítási folyamatok, az esetleges károk felmérése, a töltéskorona rendezése.
A Dráva vízszintje Drávaszabolcsnál az elnyúló tetőzés után mérsékelt, de ütemes apadásnak indult. A vízügyes kollégák azonban még folyamatos készenlétben vannak, hiszen a levonuló ár következtében helyenként kisebb szivárgások, felpuhulások, buzgárok keletkeznek, melyek azonnali beavatkozást igényelnek.
 
A tetőzést követően sem állt le a munka, ugyanis a víztömeg miatt kialakuló árvízi jelenségek ellen többek között ellennyomó medence, valamint bordás megtámasztások kiépítésével védekeznek a kollégák.
 
A szükséges helyeken a védképesség biztonságos fenntartása érdekében, ahol kellett, nyúlgátakat építettek ki a szakemberek. A zsilipek és töltéskeresztezések lezárása/elzárása megtörtént.
Kollégáink figyelemmel kísérik a beavatkozás után megjelölt területeket, így a kiértékelést követően a Dráva felsőbb szakaszán, Szentborbás térségében már megkezdődhetett a nyúlgátak elbontása.
 
Az árvízhelyzet miatt élet- és vagyonbiztonság nincs veszélyben a védvonal mentén.
 
forrás:agrotrend.hu/ OVF

Kapcsolódó cikkek

Olyan áttörésről számoltak be, amibe beleremegnek az elektromos autók

2023. szeptember 18. 13:00
Elérhető közelségbe került a hidrogénmeghajtású személyautók tömeges gyártása. Dél-koreai kutatók ugyanis olyan nagy teljesítményű belső égésű motort fejlesztettek ki, amely teljes egészében hidrogén üzemanyaggal működik.

Orbán Viktor a béremelésekről: Még még még, ennyi nem elég!

2023. augusztus 25. 15:03
Augusztus lehet az a hónap, amikor fordulat lehet abban, hogy a bérek növekedése magasabb lesz, mint az infláció – közölte Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjúban. A miniszterelök elmondta, hogy míg 2023 az infláció letörésének éve volt, 2024 a gazdasági növekedés újraindításának éve lesz. Szót ejtett arró is, hogy a jövőben továbbra is mindent megtesznek a rezsicsökkentésért. A múlt heti diplomáciai nagyüzemről szólva jelezte, hogy ha nincs energia, megáll az ország, a gazdaság, az élet, ezért energiabiztonságra van szükség.