Parasztünnep

2016. július 20. 08:14
„Mikor egész nap áztatóan esik, A dologból könnyen parasztünnep kerekedik.”

A tavalyi évben ismert népzenészek álltak össze a Parasztünnep című album felvételére: Molnár Miklós, az Ökrös együttes egykori prímása, Brasnyó Antal brácsás, Szabó Csobán Gergő nagybőgős, valamint a kitűnő kontrásként-gardonosként ismert Mester László hegedűn.

 

Nem véletlen, hogy népzenészek alkották meg ezt az albumot, hiszen a kifejezés és a jelenség is teljesen a vidéki életet adja vissza. Így a vidéken élő, nem gazdálkodók is már hallhatták a parasztünnep kifejezést. Igazából a fenti szavak kombinációja arra utal, hogy ha esik az eső, akkor nem tudnak dolgozni a gazdálkodók, így „ünnep” napot tartanak. Kényszer ünnepnapot. Pihennek, vagy ilyenkor inkább próbálják utolérni magukat. Például a papírmunkában. A parasztünnep kinek hogyan tetszik nevezhető akár parasztvasárnapnak is.  

Az idén is úgy voltunk vele mi gazdálkodók, hogy ideje lenne már ha esne az eső júliusban is egy kicsit. Persze akinek még a gabonája lábon áll, az kevésbé örül neki, de a kukoricának, a napraforgónak és szinte minden egyéb növénynek jót tett/jót tesz a jelenlegi országos esőzés.

Persze a jóból is megárt a sok tartja egy másik mondás. Így mi gazdálkodók csak azt kívánhatjuk, hogy akkor essen az eső, amikor igazán hiányzik, és persze csak annyi, amennyire éppen szükségünk van. Az időjárás viszont kint a szabadföldön nem kívánságműsor, így legjobb tudásunk szerint, tapasztalatainkra hagyatkozva, és egyúttal bízva az időjárás kedvező alakulásában tevékenykedünk. Néha több – néha kevesebb sikerrel.

Forrás: gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

Hungarikum címre javasolják a székelykapukat

2019. december 06. 08:23
Három erdélyi értéket szeretnének felvetetni a Magyar Értéktárba.

"Bizakodóak lehetünk 2022-re?"

2022. január 10. 09:10
2022. január 5-én Selmeci János a Klubrádióban konföderációvezetőket kérdezett arról, hogyan értékelik az elmúlt évet és milyen várakozásaik vannak a jövőre nézve. Az alábbiakban dr. Mészáros Melinda, a LIGA elnökének hozzászólásaiból válogattunk.