Parragh: A válság terheit a munkavállalóknak is vállalniuk kell

2020. május 07. 08:33
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság terheit a kormánynak, a munkáltatóknak és sajnos a munkavállalóknak is vállalniuk kell. A kormány segíthet támogatásokkal, de „a sült galambra nem szabad számítani”.
Parragh: A válság terheit a munkavállalóknak is vállalniuk kell

Milyen állami beavatkozás kellene ahhoz, hogy a vállalatok minél nagyobb százalékban átvészeljék a válságot – kérdeztük Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét. Közölte: a kamara álláspontja, hogy a terheket több szereplőnek kell vállalnia. A kormány tud segíteni valamilyen módon, a cég tulajdonosának be kell avatkoznia és sajnos a munkavállalónak viselnie is a terhek egy részét. Ennek a megosztása lesz a kérdés a következő időszakban. Szerinte erős szkanderezés lesz, mindenki megpróbálja áttolni a másikra a terhek minél nagyobb részét. A munkavállalókról úgy fogalmazott: nincs valós képviseletük, akik hivatalosan képviselik őket, azoknak nincs tényleges befolyásuk.

Azt mondta: jelenleg alkalmazkodási időszak van, korábban pánik volt, most mindenki próbál idomulni a helyzethez. Biztos, hogy sokan súlyos bajban vannak már most is, de van a gazdaságban „vitalitás”, túlélési ösztön, és szerinte ez már működik, akkor is, ha már vannak veszteségek.

Ezeket hogy lehet enyhíteni? – tette fel a kérdést műsorvezetőnk. Parragh László megismételte: ezt nem lehet csak egy kormánytól várni, ebben a vállalkozásnak is aktívan részt kell vennie. Nyilván a kormány részéről adhat munkahelymegőrző támogatást, beindítják a Széchenyi-kártya programot, de „a sült galambra nem szabad számítani”.

Szóba került az is, hogy mi a fontosabb: az emberek egészségét minél nagyobb mértékben megőrizni vagy újranyitni a gazdaságot. Parragh László úgy fogalmazott: ez messze túlmutat a kamara elnökének jogosítványain. „Hogy emberéletet bárki kockáztatni merjen, az totális felelőtlenség” – jelentette ki. Ugyanakkor azt is mondta: „Ha tényleg azt gondoljuk, hogy újra kell indítani, akkor be kell vállalni ezt a kockázatot, de hogy ki meri bevállalni, az nem az én dolgom”.

Az interjút az alábbi linkre kattintva és ott a lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

https://www.klubradio.hu/adasok/parragh-a-valsag-terheit-a-munkavallaloknak-is-vallalniuk-kell-112356

Kapcsolódó cikkek

Kósa Lajos: Nem lesz 48 órás munkahét, szombati munkavégzés

2018. december 12. 09:59
Az ellenzék rabszolgatörvényt kiált, de az igazság az, hogy a főszabály nem változott – mondta el a Hír TV Magyarország élőben című műsorában hétfőn a munka törvénykönyve módosításáról Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti képviselője.

Minimálbér: nincs egyezség, dönthet a kormány

2018. december 07. 08:24
A szociális partnerek nem tudtak megállapodni a 2019. január 1-jén hatályba lépő minimálbér és garantált bérminimum mértékében, elképzelhető, hogy jövő héten szerdán a kormány határoz a béremelésről – összegezték a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) munkaadói és munkavállalói oldalának képviselői a csütörtöki tárgyaláson történteket az MTI-nek.