Piacon, vagy az interneten értékesíted a terményeidet? Akkor ezt feltétlenül tudnod kell!

2024. január 09. 15:54
Ismerd meg te is a mezőgazdasági őstermelők bizonylatolással kapcsolatos feladatait.
 
Gyakran felmerül a kérdés a gazdálkodók körében, miszerint növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás TEÁOR kódja alatt a megtermelt javak értékesítése piacokon, vagy online térben egyaránt végezhető-e vagy ehhez külön kereskedelmi kód felvétele is szükséges. A kérdés egyértelmű tisztázása különösen az érintett ügyletek adóügyi bizonylatolása szempontjából elengedhetetlen – írja a nak.hu.
Piacon, vagy az interneten értékesíted a terményeidet? Akkor ezt feltétlenül tudnod kell!
Személyi jövedelemadózás szempontjából az értékesítés mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó bevételnek minősül – fotó: freepik.com
 
Főszabály szerint az adóalany köteles a belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítésekről a termék beszerzője részére számla kibocsátásáról gondoskodni. Az Áfa tv.-ben meghatározott jogszabályi feltételek teljesülése esetén az értékesítő adóalany azonban mentesülhet a számlakiállítási kötelezettség alól, ilyenkor viszont a beszerző részére nyugta kibocsátásáról kell gondoskodnia.
 
A hatályos pénztárgépes rendelet (48/2013. NGM rendelet) 1. számú mellékletében deklaratív meghatározásra kerülnek azok a tevékenységi körök, amelyek végzése esetén az adóalany köteles a nyugtaadási kötelezettségét pénztárgéppel teljesíteni, kézi nyugta kiállítására ebben az esetben nincs lehetőség.
 
A csomagküldő, internetes kiskereskedelmi tevékenységet (TEÁOR ’08 47.91) a hatályos pénztárgéprendelet tartalmazza, mint olyan tevékenységet, amely pénztárgéphasználati kötelezettséget keletkeztet, azonban a piacokon, vásárokon, fesztiválokon, alkalmi rendezvényeken történő kiskereskedelmi értékesítésre (TEÁOR ’08 47.8) nem terjed ki (ide tartozik a közterületi értékesítés is), azaz e kereskedelmi tevékenység folytatása – ilyen helyen történő kiskereskedelmi értékesítés – esetén az hatályos rendelkezések alapján nem kötelező a pénztárgépes nyugtaadás, az értékesítés adóügyi bizonylataként kézzel kiállított nyugta is elegendő.
 
A fentiek alapján, ha a mezőgazdasági őstermelőnek az általa megtermelt javak érétékesítéséhez külön kereskedelmi kód felvételére lenne szüksége és nem végezhetné azt, a TEÁOR’08 01 kód alatt, úgy az online térbe történő kiskereskedelem esetén pénztárgéphasználatára válna kötelezetté – olvasható a nak.hu cikkében.
 
A Központi Statisztikai Hivatal álláspontja szerint azonban statisztikai szempontból a mezőgazdasági őstermelők által végzett növénytermesztés, állattenyésztés keretében megtermelt javak értékesítése (akár piacon, akár interneten keresztül) beletartozik a TEÁOR’08 01 Növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás és kapcsolódó szolgáltatások tételeibe, ezáltal az értékesítéshez statisztikai szempontból nem szükséges külön kereskedelmi kód felvétele.
 
Ez azt jelenti, hogy a terményeiket akár piacon, akár interneten keresztül értékesíti a mezőgazdasági őstermelő - tekintettel arra, hogy a TEÁOR’08 01 tevékenységi kör nem tartozik a pénztárgépes rendelet által meghatározott pénztárgép használatához kötött tevékenységi körök közé -, ezen ügyletekről számla kiállításával, vagy a számlakiállítási kötelezettség alóli mentesülés esetén kézi nyugta kibocsátásával gondoskodhat. Megjegyzendő továbbá, hogy az ilyen módon megszerzett bevétel személyi jövedelemadózás szempontjából mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó bevételnek minősül – írja a nak.hu.
piac
Főszabály szerint az adóalany köteles a belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítésekről a termék beszerzője részére számla kibocsátásáról gondoskodni 
 
A NAK felhívja a figyelmet, hogy a mindenkor hatályos jogszabálynak megfelelőlen kell eljárni. Vonatkozó jogszabályok:
 
  • az általános forgalmi adóról évi CXXVII. törvény
  • a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet
  • a személyi jövedelemadóról 1995. évi CXVII. törvény
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb 23 termelő vehette át a Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegy oklevelet

2024. március 11. 16:25
A nemzeti park igazgatóságok feladatellátása mára igen sokrétű, messze túlmutat a védett fajok, az élőhelyek megőrzésén – mondta el a Bükki Csillagda megnyitásának 2. évfordulóján az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára csütörtökön Répáshután.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is megjelent a magas patogenitású madárinfluenza

2023. november 09. 14:22
Újabb területen, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
 
Az érintett pecsenyekacsa állomány felszámolását a hatóság megkezdte, valamint a védő- és felügyeleti körzeteket is kijelölték.