Polgárjogot nyert a hungarikumok ügye - I. Hungarikum Piknik Egerben

2018. március 27. 09:12
A 2012-es hungarikum törvény elfogadásával egy jövőorientált, az egész Kárpát-mendecére kiterjedő mozgalom jött létre, a továbblépéshez azonban szükség van egyfajta számvetésre, az elmúlt évek tapasztalatainak és eredményeinek összegzésére - mondta el Szakáli István Loránd az I. Hungarikum Pikniken pénteken, Egerben.
 

A hungarikumokért is felelős helyettes államtitkár beszédében rámutatott: a hungarikum mozgalom három fontos alapon nyugszik; egyszerre van jelen benne a lélek, az érték és a minőség. A hungarikum törvény támogató fogadtatásra lelt a magyar közösségekben: több mint ezer településen jött létre értéktár az elmúlt években. A megyei értékek száma immár meghaladja az 1700-at, a települési értékek száma pedig elérte a 7000-et. A számokból látszik: "polgárjogot nyert a hungarikumok ügye", a közös siker eléréséhez ugyanakkor nélkülözhetetlen volt az egyének és a közösségek általi nagymennyiségű önkéntes munka elvégzése.

 

Szakáli István Loránd kiemelte, a magyar hungarikum törvény nem csak a hungarikumokról, hanem a munkáról, a teljesítményről, továbbá az összes nemzeti értékről is szól, ezek mögött ugyanis létező és összetartó közösségek állnak.

A helyettes államtitkár beszélt még a hálózatosodás szükségességéről, a hungarikum mozgalmat illetően ugyanis  nem képzelhető  el továbblépés  a helyi szereplők, az értéktárak, helyi önkormányzatok, valamint a civil szervezetek együttműködése nélkül.

A hungarikumok ügyét illetően elengedhetetlen a hatékony online kommunikáció fenntartása, a további eredményességhez nagyban hozzájárulhatna  a Hungarikum Élmény- és Rendezvényközpont jövőbeli létrehozása, a nemzeközi jelenlét megerősítése, valamint a diaszpóra magyarságának hatékonyabb megszólítása - hangzott el a szakmai napon.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Komoly szerepet játszanak az agrártámogatások a magyar mezőgazdaság stabilizálódásában

2016. december 02. 09:01
A sertéspiac helyzetéről és a Közös Agrárpolitikáról (KAP) is beszélt Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes az Agrárszektor Konferencia 2016-on, Siófokon.
 

Megjelentek a magyar nyelvű EIP-AGRI kiadványok

2016. március 11. 08:15
Az Európai Bizottság által az EIP-AGRI, valamint a Horizont 2020 működésével kapcsolatban publikált kiadványok már magyar nyelven is elérhetőek az EIP Service Point oldalán. Ezen kiadványok közérthető módon nyújtanak tájékoztatást az EIP Hálózatán keresztül elérhető jó gyakorlatokról, innovatív megoldásokról és a lehetséges finanszírozási forrásokról.