Jogszabályok érthetően

2017. március 22. 09:44
A Magyar Közlöny március 13.  és március 19. között megjelent számaiban található, az agrárgazdálkodást érintő jogszabályok
A 11. heti összefoglalónkat itt olvashatja.  

Magyar Közlöny 35. szám (2017.03.13.)

1. Az Országgyűlés 7/2017. (III. 13.) OGY határozata a köztársasági elnök megválasztásáról

Kihirdetés napja: 
2017.03.13.

 

Az Országgyűlés dr. Áder Jánost köztársasági elnökké 2017. május 10-i hatállyal megválasztotta.

Magyar Közlöny 36. szám (2017.03.14.)

Az agrárgazdasági tevékenységet érintő rendelkezést nem tartalmaz.

Magyar Közlöny 37. szám (2017.0317.)

2017. évi IV. törvény az egyrészről az Európai Unio és tagállamai, másrészről Kanada közötti Stratégiai Partnerségi Megállapodás kihirdetéséről

Kihirdetés napja: 2017.03.14.

A Megállapodás I. Címe lefekteti az együttműködés általános alapelveit.

II. Cím demokratikus alapelvek, emberi jogok és alapvető szabadságjogok tiszteletben tartására és előmozdítására hívja fel a Feleket.

III. Cím a nemzetközi béke és biztonság témakörében a tömegpusztító-, a kézi- és a könnyűfegyverek, illetve a terrorizmus elleni küzdelem terén, valamint multilaterális és nemzetközi fórumokon és szervezetekben, továbbá a Nemzetközi Büntetőbírósággal való együttműködés keretében, a béke és stabilitás együttes előmozdítását tűzi ki célul.

IV. Cím a gazdasági és fenntartható fejlődés területein folytatandó együttműködés kereteit és célrendszerét vázolja fel, érintve – többek között – a szabadkereskedelem előmozdítása, a befektetések növelése, az adóügyi együttműködés, a kutatás, az innováció és a kommunikációs technológiák területén folytatandó kooperáció, a népek és kultúrák közötti kapcsolatok elősegítése, valamint a katasztrófák kezelésének és megelőzésének kérdését.

Az V. Cím a jogérvényesülés, szabadság és biztonság kérdéskörét tartalmazza. A Felek törekednek az igazságügyi együttműködés fokozására a kábítószerek, a korrupció, a pénzmosás, a terrorizmus, valamint a számítástechnikai bűnözés ellen. A Felek együttműködnek az irreguláris migráció megelőzésében és ellenőrzésében. A Megállapodás biztosítja a konzuli védelem lehetőségét valamennyi uniós tagállam polgárai számára.

VI. Cím a politikai párbeszéd kereteit rögzíti. Ösztönzi a rendszeres vezetői találkozókat. Létrejön a miniszteri szintű vegyesbizottság, a kanadai külügyminiszter és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének elnökletével. Megalakul az együttműködési vegyes bizottság a Megállapodás érvényesülésének elősegítése érdekében.

A Megállapodás hatálybalépésének naptári napját a  külpolitikáért felelős miniszter a Magyar Közlönyben közzétett közleményével állapítja meg.

2. 2017. évi XIII. törvény egyes törvényeknek a nagypéntek munkaszüneti nappá történő nyilvánításával összefüggő módosításáról

Kihirdetés napja: 2017. 03.16.
Hatályba lépés napja: 2017. 03.24.

A munka törvénykönyvének módosítása értelmében munkaszüneti nap: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25–26.

A módosítás hatályba lépésére figyelemmel a törvény rendelkezéseit a 2017. évi Húsvét alkalmával (2017.04.14.)  is alkalmazni kell.

3. 2017. évi XVI. törvény a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény módosításáról

Kihirdetés napja: 2017.03.16.
Hatályba lépés napja: 2017.04.15. illetve 2017. 06.15.

A módosítás a törvény alábbi rendelkezéseit érinti:

a) az aszály fogalom módosítása: az adott időszakban (30 egymást követő napon belül) lehullott csapadék (25 mm alatt) és a mért hőmérsékleti maximumok (legalább 15 napon 31°C-ot meghaladó hőmérséklet) függvényében is kárenyhítő juttatásra lehet jogosult aszálykár után a termelő.

b) növénykultúra szintű hozamérték -csökkenést érintő módosítások:  a 15%-os üzemi szintű hozamérték-csökkenési (bevételkiesés) limit helyett  a javaslat értelmében a károsult növénykultúra szintjén kell meghatározni a 15%-os hozamérték-csökkenési limitet.

c) technikai módosítások:
ca)a mezőgazdasági kockázatkezelési adatbázis feletti rendelkezési jogára valamint az adatbázisból származó adatok kezelésére vonatkozó rendelkezéseinek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvénnyel való összhangjának a megteremtése,
cb)a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer II. pillérét alkotó mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás finanszírozása átkerült a Vidékfejlesztési Programba;
d) a mezőgazdasági termelők kockázatközössége kereten belül a kárenyhítő juttatás kifizetésére felhasználható pénzforrások köre bővülta Kormány egyedi döntése alapján a központi költségvetésből nyújtott többlettámogatással, valamint a társasági adó alanya által adott támogatással, juttatással.
e) az Országos Jégkármegelőző Rendszer (amelyet várhatóan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fog működtetni) működtetéséhez szükséges forrásokat a kárenyhítési rendszer terhére kell biztosítani.

Magyar Közlöny 38. szám (2017.03.17.)

1. A Kormány 49/2017. (III. 17.) Korm. rendelete a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság fejlesztésére irányuló egyes beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról.

Kihirdetés napja:2017.03.17
Hatályba lépés napja: 2017.03.18.

2. A Miniszterelnökséget vezető miniszter 10/2017. (III. 17.) MvM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott egyes támogatások 2017. évi igénybevételével kapcsolatos egységes eljárási szabályokról

Kihirdetés napja:2017.03.17
Hatályba lépés napja: 2017.03.18.

A rendelet konkrét jogszabályok szerinti jogcímekre, valamint a Vidékfejlesztési Program egyes intézkedéseire utaló kódszámaira történő hivatkozással állapítja meg a rendelet hatályát.

Az egységes kérelemben kell bejelenteni a rendeletben meghatározottak szerinti egyes jogcímekre és intézkedésekre vonatkozóigényléseket. Az egységes kérelem a rendeletben meghatározottak szerinti jogcímek esetében kifizetési kérelemnek minősül.

Az egységes kérelem tartalmára az egységes kérelemről szóló FM rendelet szabályait kell alkalmazni azzal, hogy a bejelentett táblára vonatkozóan a rendelet eltérést állapít meg.

A rendeletben meghatározottak szerinti egyes jogcímek esetében a terület azonosítására a speciális szabályokat kell alkalmazni.

Az egységes kérelemről szóló FM rendelet előírásait kell alkalmazni

a) az egységes kérelem késedelmes benyújtására,
b) az egységes kérelem módosítására,
c) a hiánypótlásra,
d) az adatváltozás bejelentésére,
e) a másodvetés, zöldtrágyázás bejelentésére,
f ) az előzetes ellenőrzésre,
g) az adminisztratív és helyszíni ellenőrzésekre, valamint
h) az elektronikus kapcsolattartás szabályaira.

3. A földművelésügyi miniszter 12/2017. (III. 17.) FM rendelete a baromfi termékpálya egyes területeit érintő madárinfluenza miatti veszteségek részleges ellentételezéséhez nyújtott jövedelempótló támogatásról

Kihirdetés napja: 2017. 03.17.
Hatályba lépés napja: 2017.03.18.

A rendelet alapján a kedvezményezett a madárinfluenza elleni járványügyi kötelezettségekből fakadó, gazdasági tevékenységet korlátozó intézkedések következtében felmerült járulékos gazdasági veszteségeinek részleges ellentételezése céljából jövedelempótló támogatás igénybevételére jogosult.

A támogatás igénybevételi feltétele, hogy az érintett legyen jogosult a baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 139/2007. (XI. 28.) FVM rendelet szerinti támogatásra.

Az egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozások részére az adott üzleti évben, valamint az azt megelőző két üzleti év során odaítélt mezőgazdasági csekély összegű támogatás bruttó támogatástartalma nem haladhatja meg a 15 000 eurónak megfelelő forintösszeget. A mezőgazdasági csekély összegű támogatás odaítélése során az adott üzleti évben, valamint az azt megelőző két üzleti évben odaítélt csekély összegű támogatások bruttó támogatástartalmának összegét kell figyelembe venni.

rendelet melléklete szerinti adattartalmú támogatási kérelem nyomtatványát a Magyar Államkincstár  2017. április 15-éig megküldi az állattartó részére, amelyet az állattartónak a kézhezvételtől számított tíz napon belül kell kitöltve visszaküldenie a Kincstár részére. A támogatási kérelemről a Kincstár döntést hoz, és – a forrás rendelkezésre állása esetén – a döntéshozatalt követő öt napon belül intézkedik a támogatási összeg kedvezményezett részére történő kifizetéséről.

A jövedelempótló támogatás összege legfeljebb a kedvezményezett és a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás részére rendelkezésre álló szabad csekély összegű támogatási keret összegének felelhet meg.

A jövedelempótló támogatás finanszírozására 2017. évben 1700 millió forint áll rendelkezésre. Ha a benyújtott támogatási kérelmekben foglalt összes jogos igény meghaladja ezt a keretösszeget, akkor a kedvezményezett részére legfeljebb megállapítható jövedelempótló támogatás összege a túllépés mértékével arányosan csökken.

4. A földművelésügyi miniszter 13/2017. (III. 17.) FM rendelete az egyes közvetlen támogatásokat és az ahhoz kapcsolódó egyéb támogatásokat szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról

Kihirdetés napja: 2017. 03.17.
Hatályba lépés napja: 2017.03.18., illetve 2017.05.01.

A rendelet az alábbi jogszabályokat érintő módosításokat tartalmaz:

1. A történelmi bázis jogosultságról szóló 106/2007. (IX. 24.) FVM rendelet
2. Az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet
3. A zöldség-gyümölcs termelői csoportokról és termelői szervezetekről szóló 150/2012. (XII. 28.) VM rendelet
4. Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás,valamint az ahhoz kapcsolódó átmeneti nemzeti támogatás igénybevételével kapcsolatos egyeskérdésekről szóló 5/2015. (II. 19.) FM rendelet
5. A mezőgazdasági termelők részére nyújtandó közvetlen támogatás igénybevételére vonatkozószabályokról szóló 8/2015. (III. 13.) FM rendelet
6. A termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló 9/2015. (III. 13.)FM rendelet
7. Az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandótámogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület ésaz állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről szóló 10/2015. (III. 13.) FM rendelet
8. A fiatal mezőgazdasági termelők támogatásáról szóló 11/2015. (III. 13.) FM rendelet
9. A mezőgazdasági kistermelői támogatásról szóló 16/2015. (IV. 9.) FM rendelet
10. A Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerről szóló 71/2015. (XI. 3.) FM rendelet
11. Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a központi költségvetésből finanszírozottegyes támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 22/2016. (IV. 5.)FM rendelet
12. A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek kiegészítő nemzeti támogatásáról szóló 53/2016. (VII. 21.) FM rendelet

Budapest, 2017. március 20.

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

Csúcsra járnak egyes élelmiszeripari üzemek

2017. augusztus 30. 09:37
Átfogó képet nyújt a magyarországi élelmiszeripar kapacitáskihasználtságáról 2016-ra vonatkozóan az Agrárgazdasági Kutató Intézet friss jelentése.

Egy hatásos fegyver a fluktuáció ellen: a kommunikáció

2018. április 03. 07:23
A vállalatok folyamatosan küzdenek azzal, hogy hatékonyan informálják dolgozóikat. Zuhanó minőség a termelésben, félreértés miatt csúszó határidők, pletykák és bizalmatlanság a vezetőség felé. Ezek a leggyakoribb tünetei a belső kommunikációs problémának. A kommunikáció tág és sok cég számára nehezen megfogható, viszont ha le akarjuk győzni a fluktuációt, foglalkoznunk kell a területtel.