Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

2019. október 17. 14:11
Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.
Felice Cutolo szerint azonban létezhet kíméletesebb és olcsóbb, ugyanakkor remélhetőleg elég hatékony módszer is.

 

Az ázsiai márványospoloska soktápnövényű rovar, szívesen táplálkozik gyümölcsökkel is: Romagnában egyes helyeken hatalmas kárt okozott a csonthéjasokban: a gyümölcsök negyedét-harmadát szívogatta, és gyakran előfordult almán, körtén és kivin is.

Ősszel a poloskák rejtekhelyet keresnek maguknak, ahol áttelelhetnek, és ezen a ponton lehet közbeavatkozni, hogy csökkentsük a következő évi egyedek számát.

 

 
Fotó: freshplaza.it
Gondoskodjunk meleg és védett helyről, ahová behúzódhatnak, így összegyűjtve megszabadulhatunk tőlük, mielőtt tavasszal újrakezdenék a károsítást. Ehhez körülbelül 50 centiméter széles, 2 méter hosszú hullámpapír-csíkokat tekerjünk föl, béleljük szalmával, kívülről pedig polietilán fóliával borítsuk be, nehogy átázzon. A kész csapdákat rakjuk ki a gyümölcsösben.

 

Használhatunk még szalmával bélelt dobozt, jutazsákot vagy ócska ruhát is a poloskák összegyűjtésére, amik csapdába esnek a zárt helyen.

Bármelyik „csapdatípust” használjuk is, még azelőtt égessük el azokat, hogy melegebbre fordulna az idő, és előbújnának a telelő poloskák.

A papírtekercsek előnye lehet, hogy feromonok jutnak ki belőlük, ami nagyobb fogást eredményezhet, így a következő évben kisebb lesz az induló egyedszám az ültetvényben. Ez a módszer teljesen környezetbarát és olcsó, a hatékonyságára pedig nem lehet panasz, lévén hogy egyelőre nincs biztos védekezési módszer az ázsiai márványospoloska ellen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it
 

Kapcsolódó cikkek

Történelmi léptékű támogatás jut az agráriumra

2021. június 24. 11:30
Az elkövetkező hét évben az uniós forrásokkal együtt 4265 milliárd forintot fordít a kormány a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére, amelyből 2021-re és 2022-re 1527 milliárd forint új forrás jut - közölte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Soltvadkerten.

Radikális kormánydöntést hirdetett ki Orbán Viktor - Az egész vidéki Magyarországot érinti!

2021. január 13. 09:50
Rövid, de annál jelentősebb kormányhatározat jelent meg a hétfő esti Magyar Közlönyben Orbán Viktor aláírásával, a vidéki Magyarország megújításáról, a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének, valamint a gazdák támogatási szintjének a 2021–2027-es időszakban történő megőrzéséről címmel.