Problémák vannak az eGN-nel, kiakadtak a gazdák

2024. január 09. 15:21
Problémás az elektronikus Gazdálkodási Napló működése több gazda és szaktanácsadó szerint. Panaszaikra Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár reagált.
Problémák vannak az eGN-nel, kiakadtak a gazdák
"Egy olyan instabil informatikai rendszerben, mint ez az eGN, amelyben napról-napra azon kell rettegni az embernek, hogy épp mi nem működik, vagy mi tűnik el, nagyon nehéz érdemi munkát végezni. A rendszerben folyamatosan fennálló probléma mellett hogyan várják el, hogy felelősségteljes adatszolgáltatás történjen január 31-ig? (Ez ugyanis az adatszolgáltatási határidő – a szerző.) Sajnos ez ilyen formában lehetetlen!... Mérlegelni kellene végre a határidő-hosszabbítást és időben bejelenteni, vagy elengedni az idei évre a napló feltöltési kötelezettséget!" – írta kommentjében Ágoston Tamás szaktanácsadó.
 
Barabás László pedig úgy fogalmaz: "El kéne engedni ezt az eGN-t! Európában maximum 1-2 ország csinálja rajtunk kívül. Német gazdáknak sem kell csinálni ilyen felesleges adminisztrációt. Nincs erre felkészülve az államapparátus sem, főleg nincs a gazdatársadalom, de még a szaktanácsadók sem tudásban, sem kapacitásban. Arról nem is beszélve, hogy ingyen ezt sem fogja végezni senki, ami újabb felesleges teher... Kérjük, vonják vissza ezt az egészet úgy, ahogy van, mindenkinek jobb lesz így!"
 
Ezek és a többi hasonló komment Tilinger Eleonóra felhasználó posztja alatt íródott, aki személyesen Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkárt szólította meg és kérte a segítségét. Ezt írta:
 
"Tisztelt Feldman Úr! Kérem, olvasson bele a csoport bejegyzéseibe, hogy az eGN felhasználók milyen tapasztalatokkal és számukra megoldhatatlan problémákkal találkoznak! Kérem, hogy ezen információk ismeretében mérlegeljék újra a gazdákra, szaktanácsadókra vonatkozó, eGN vezetési, feltöltési kötelezettségeket, illetve határidőket."
 
Az államtitkár pedig válaszolt is a felvetésekre a Facebook-poszt alatt. Mint hozzászólásában írta: egyeztetnek a Nébih-hel, az Államkincstárral és az AM-es kollégákkal, bekérnek adatokat a feltöltési helyzetről, elemzik a kifizetések teljesítéséhez szükséges feltételeket, beszélnek csoporton kívüli tanácsadókkal is és mindezek alapján meghozzák a szükséges döntéseket.
 
Az eGN témájának egy teljes webináriumot is szenteltünk, ide kattintva visszanézheted az előadásokat..
 
Az adatszolgáltatás határideje 2024. január 31.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Aranyérmet kapott ez a rakodógép!

2023. május 26. 14:01
A Fendt Cargo T740 teleszkópos rakodógépe aranyérmet kapott az Agrotech Kielce-n.
Lengyelország legnagyobb mezőgazdasági szakkiállításán a Fendt CORUS 500 kombájnt is elismerésben részesítették, számolt be honlapján közleményben a hírről a Fendt.
"Nagyon örülünk a Fendt teleszkópos rakodó és kombájn két díjának. A Fendt Cargo T740 különösen kedvelt a lengyel gazdálkodók és vállalkozók körében kompakt méretei és kiváló manőverezhetősége miatt, nagy kereslet mutatkozik iránta" – mondta Tomasz Szczesny, a Fendt Poland üzleti igazgatója.

Plusz forrás az erdészeti és természetvédő civil szervezeteknek

2023. december 01. 12:35
Kiemelt jelentőségű az erdészeti és természetvédő civil szervezetek támogatása, hiszen munkájukkal több területen kiegészítik és kibővítik az állami erdő- és természetvédelem tevékenységét, amire most plusz forrást is biztosítunk – közölte Nagy István agrárminiszter.