Putyin és Erdogan gabonatáncot jár

2023. szeptember 04. 16:05
Az orosz elnök azt mondta, nyitott a gabonaszállítás ügyének megvitatására.
 
Ukrajnáról, a fekete-tengeri gabonaszállítások felújításáról, valamint a kétoldalú energetikai együttműködésről kezdett tárgyalásokat Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Szocsiban.
Putyin és Erdogan gabonatáncot jár
Putyin török hivatali partnerét üdvözölve a kamerák előtt kijelentette, hogy nyitott a gabonaszállítás ügyének megvitatására, és hozzátette, nem fogják megkerülni az Ukrajna ellen indított orosz "különleges hadművelettel" kapcsolatos kérdéseket sem.
 
Kifejezte reményét, hogy a felek hamarosan lezárják a tárgyalásokat a törökországi gázközpont létrehozásáról, annak érdekében, hogy stabilabbá és kiegyensúlyozottabbá tegyék a régió energiahelyzetét. Bejelentette, hogy az akkuyui nukleáris erőmű első blokkját a tervek szerint jövőre fogják átadni, és hogy "érdekes" lehetőségek vannak a kétoldalú nukleáris együttműködés folytatására.
 
Erdogan azt hangoztatta, hogy a Moszkva által felfüggesztett gabonaügyletről folytatandó tárgyalások jelentőséggel bírnak a világ és az afrikai országok számára. Fontosnak nevezte, hogy a kétoldalú kereskedelemben áttértek a nemzeti fizetőeszközök használatára. A török államfő szerint Törökország és Oroszország a 100 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom elérésének célja felé halad.
 
A török elnök kifejezte meggyőződését, hogy a felek meg fognak állapodni egy második törökországi atomerőmű megépítéséről Sinop tartományban. Hazája szempontjából fontosnak nevezte a gázközpont létrehozását.
 
A Milliyet török napilap a tárgyalásokat megelőzően azt írta, hogy Erdogan ismételten fel fogja ajánlani a közvetítést Oroszország és Ukrajna között. A TRT Haber török állami televízió úgy értesült, hogy a két vezető megvitatja egy orosz-ukrán fogolycsere lehetőségét is.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Hogyan módosult a kárenyhítéssel kapcsolatos rendelet?

2023. augusztus 08. 18:21
Megjelent a kárenyhítésre vonatozó rendelet módosítása (31/2023. (VII. 14.) AM rendelet), amelynek részleteire az Államkincstár hívta fel a gazdák figyelmét.

CIB Bank: a recesszió idén elkerülhető

2023. május 15. 12:12
A CIB Bank elemzői szerint Magyarország idén elkerülheti a recessziót, az éves infláció azonban 19 százalék lehet - mondta az InfoRádiónak a pénzintézet vezető elemzője.
 
2022 utolsó negyedévében már technikai recesszióba süllyedt a magyar gazdaság, és valószínűleg az első negyedévben még tovább mélyült ez a recesszió. Az első negyedéves GDP-adatokat a május 15-i héten publikálja a KSH, de negyedéves alapon akár 1 százalékos is lehetett a GDP visszaesése. Ez a nagyon gyenge növekedési periódus az első félév egészét jellemezheti, és majd a második félévben számítunk egy lassú, fokozatos kilábalásra – mondta az InfoRádióban a CIB Bank vezető elemzője.