Rejtély, hogyan került Bócsára az Afrikában őshonos tarajos sül

2020. november 24. 08:44
Mint arról a Kiskunsági Nemzeti Park múlt pénteki posztjában már beszámolt, november 18-án este az egyik, Bócsán kihelyezett vadkameránk tarajos sült fotózott. Erre igazán nem számítottak, hiszen a faj Afrikában őshonos, a hazai faunának nem része. Napjainkban már a mediterrán régióban, Olaszországban és a Balkánon is megtalálható.
Rejtély, hogyan került Bócsára az Afrikában őshonos tarajos sül

Hétfői cikkükben azt írják, nem tudják, hogy a kameracsapdával rögzített példány honnan került a területre.

Talán valahonnan fogságból szökhetett, de nem zárhatjuk ki azt sem, hogy Szerbián keresztül érkezett hozzánk. Tény, hogy a faj jó alkalmazkodóképességű, sokféle élőhelyen megtalálható és nagy távolságokat képes megtenni élelemkeresés közben. Dél-Európában a telet üregekben tölti, de nem alszik téli álmot. Mindenesetre érdekes, hogy ez év augusztusban Szegeden, a rendező-pályaudvaron is befogtak egy példányt

– fogalmaztak.

Hozzátették, a bócsai sült egyelőre csak a kameracsapda fotóin látták, nyomait sem találták.

A sül, bár tüskés, nem rokona a rovarevő sünnek, a rágcsálók közé tartozik. Testhossza 60-93 cm, tömege 10-30 kg. A háta közepétől a farka végéig 35 cm-es, fekete-fehér sávos tüskék fedik testét. Éjszaka jár táplálék után, a nappalt üregrendszerében pihenve tölti.

Felhívják rá a figyelmet, hogy bár alapvetően békés növényevő, ha sarokba szorítják, fenyegetve érzi magát, harciasan védekezik. Ilyenkor tüskéit felmereszti és „csörgeti”.

Ha ez a riasztás nem elegendő, akkor a támadónak hátat fordítva, hátrálva támad. A közhiedelemmel ellentétben nem tudja tüskéit kilőni, viszont ezek nagyon lazán kapcsolódnak a bőréhez, szinte azonnal leválnak, amint valamibe belefúródnak. A tüskék vége kampós, így igen nehéz őket kiszedni. Éppen ezért figyelmeztettek, senki ne próbálja meg befogni, mert sérülés lehet a vége.

Kérik, hogy ha valaki látja az állatot, értesítse a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatát ezen a telefonszámon: + 36 30 555 6171.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Barlangolások, izgalmas geotúrák várják a látogatókat a nemzeti parkokban

2020. július 20. 07:43
Magyarország gazdag földtani örökségével, geológiai csodáival is megismerkedhetnek azok, akik felkeresik hazánk nemzeti parkjait. A barlangi bemutatóhelyek nyáron is várják a látogatókat, emellett izgalmas geotúrák, ősmaradvány-lelőhelyek is szerepelnek az igazgatóságok kínálatában. Nemzeti parkjainkban biztonságosan pihenhetnek, kirándulhatnak és fedezhetik fel Magyarország páratlan élő és élettelen természeti értékeit.

Gyógynövények lépten-nyomon, fél órányi séta alatt...

2020. augusztus 18. 08:00
Gyógynövényeket gyűjteni nem csak célirányosan lehet. Egy erdei séta, egy kirándulás alatt is számos olyan fajjal futhatunk össze, amiből tea, jegestea, szörp, ízesített víz készülhet, ami amellett hogy finom, még sokszor egészségesebb is, mint a vásárolt üdítőitalok többsége.