Rekkenő hőségre számíthatunk a közeljövőben

2023. május 24. 13:55
Úgy tűnik, az El Niño és az üvegházhatású gázok miatt rekkenő hőségre számíthatunk a közeljövőben. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) frissen megjelent jelentése szerint 2023 és 2027 között 98 százalék a valószínűsége annak, hogy legalább egy évben megdől a hőmérsékleti rekord. A szakértők szerint az is aláírható, hogy az ötéves átlag magasabb lesz, mint az előző öt évé.
Rekkenő hőségre számíthatunk a közeljövőben
A WMO becslései szerint az elkövetkező öt évben a hőmérséklet legalább egy évben másfél fokkal túllépi a preindusztriális korban mért szinteket, arra viszont viszonylag kevés az esély (32 százalék), hogy az öt év átlaghőmérséklete is másfél fokkal haladja majd meg ezt a szintet.
 
A közeljövőben tehát egyre többször lehet majd hasonló kiugró hőmérsékleti értékekre számítani. Még 2015-ben a világszervezet csaknem lehetetlennek találta, hogy a hőmérséklet emelkedése tartósan meghaladja az 1,5 fokot, 2017 és 2021 között viszont már 10 százalékos esélyt adtak erre.
 
A világszervezet megkongatta a vészharangot: az elkövetkezendő hónapokban megerősödik az El Niño hatása, ez pedig az üvegházhatású gázok kibocsátásával együtt mindeddig példátlan hőmérsékleti csúcsokat eredményezhet.
Az időjárás-változás nemcsak a klímahelyzetet, az élelmiszer-biztonságot, a vízellátást és a környezetvédelem helyzetét is súlyosan megnehezíti.
 
A szervezet további becslései arra hívják fel a figyelmet, hogy a 21. század során a Föld felmelegedése átlépi majd a másfél fokos határt, és egyre nehezebbnek tűnik a kétfokos szint megtartása is.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Elindult az új vidékfejlesztési kiírások társadalmi egyeztetése

2024. február 01. 14:40
A meghirdetett menetrendnek megfelelően megkezdődött Magyarország Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve alapján induló új vidékfejlesztési kiírások társadalmi egyeztetése. Az Európai Bizottság által elfogadott dokumentum egészen 2027-ig tartalmazza a magyar agrártámogatások kereteit, magában foglalva a közvetlen támogatásokat, a piaci és a vidékfejlesztési intézkedéseket.
 

Magyarország megtiltja a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából

2023. április 17. 10:14
A kormány elkötelezett a magyar gazdatársadalom érdekeinek képviselete mellett, éppen ezért érdemi uniós intézkedések hiányában Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását - jelentette be Nagy István agrárminiszter.