Rekkenő hőségre számíthatunk a közeljövőben

2023. május 24. 13:55
Úgy tűnik, az El Niño és az üvegházhatású gázok miatt rekkenő hőségre számíthatunk a közeljövőben. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) frissen megjelent jelentése szerint 2023 és 2027 között 98 százalék a valószínűsége annak, hogy legalább egy évben megdől a hőmérsékleti rekord. A szakértők szerint az is aláírható, hogy az ötéves átlag magasabb lesz, mint az előző öt évé.
Rekkenő hőségre számíthatunk a közeljövőben
A WMO becslései szerint az elkövetkező öt évben a hőmérséklet legalább egy évben másfél fokkal túllépi a preindusztriális korban mért szinteket, arra viszont viszonylag kevés az esély (32 százalék), hogy az öt év átlaghőmérséklete is másfél fokkal haladja majd meg ezt a szintet.
 
A közeljövőben tehát egyre többször lehet majd hasonló kiugró hőmérsékleti értékekre számítani. Még 2015-ben a világszervezet csaknem lehetetlennek találta, hogy a hőmérséklet emelkedése tartósan meghaladja az 1,5 fokot, 2017 és 2021 között viszont már 10 százalékos esélyt adtak erre.
 
A világszervezet megkongatta a vészharangot: az elkövetkezendő hónapokban megerősödik az El Niño hatása, ez pedig az üvegházhatású gázok kibocsátásával együtt mindeddig példátlan hőmérsékleti csúcsokat eredményezhet.
Az időjárás-változás nemcsak a klímahelyzetet, az élelmiszer-biztonságot, a vízellátást és a környezetvédelem helyzetét is súlyosan megnehezíti.
 
A szervezet további becslései arra hívják fel a figyelmet, hogy a 21. század során a Föld felmelegedése átlépi majd a másfél fokos határt, és egyre nehezebbnek tűnik a kétfokos szint megtartása is.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Családi napot tart a Beporzók napja alkalmából a Magyar Természettudományi Múzeum

2023. március 06. 14:16
Családi napot tart a 5. Beporzók napja rendezvénysorozat alkalmából a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) március 11-én, e hét szombaton. A program részeként többek között ismeretterjesztő programokkal, koncerttel, mézkóstolással és kézműves-foglalkozásokkal várják a kisgyermekes családokat a helyszínre.
A hétfői budapesti sajtóeseményen Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója fontos feladatként jelölte meg, hogy a környezetvédők a rovarok védelmére is intenzíven hívja fel a figyelmet, mivel ökológiai szempontból a szerepük kiemelten fontos. Szűkebb lakókörnyezetében ráadásul mindenki megtalálhatja azt a tevékenységet, mellyel erősítheti a rovarok védelmét - tette hozzá a múzeum főigazgatója.
 

Ezentúl az erdőgazdálkodók is lekérdezhetők az EUTR keresőben

2023. január 25. 12:56
A Nébih EUTR keresőjének (https://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso) funkcióbővítése révén ezentúl, a regisztrált faanyag kereskedelmi lánc szereplők mellett, már az erdőgazdálkodók jogosultságai is lekérdezhetők a rendszerből. A fejlesztés lehetővé teszi az illegális forgalmazók hatékonyabb kiszűrését, ezáltal a csalások megelőzését.