Rekordszámú nevezés a 13. Szent István-napi Kenyérversenyen
2024. június 07. 12:29
Immáron 13. alkalommal rendezik meg a Szent István-napi kenyérversenyt, melyre idén rekord mennyiségű nevezés érkezett. Az idei megmérettetés egyértelműen azt mutatja, hogy folyamatosan növekszik a rendezvény népszerűsége, és ezzel párhuzamosan a minőség is jelentősen javul, emellett az innovatív kategóriában is egyre több újdonsággal rukkolnak elő a versenyzők -hangsúlyozta dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.
A Szent István-napi kenyérverseny az évek során jelentős fejlődésen ment keresztül. A versenyzők egyre kreatívabb és innovatívabb termékekkel neveznek, például különféle magvakkal, fűszerekkel és gyümölcsökkel gazdagítva a kenyereket. Emellett az egészséges életmód iránti növekvő igény hatására egyre több természetes és egészséges alapanyagot használnak a pékek, ami hozzájárul a kenyérkultúra megújulásához.
A verseny három kategóriában zajlik. Szent István-napi kenyér csoportba olyan termékeket nevezhettek a versenyzők, amelyek hagyományos módszerekkel készülnek, legalább kétféle liszt, kovász és élesztő felhasználásával. Fontos követelmény, hogy a kenyerek kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzanak. Idén újdonságként a burgonya használatát is engedélyezték, mivel ez segít megőrizni a termék frissességét és ízét. Innovatív kenyér kategóriában az újításokra helyezik a hangsúlyt.

Ebben a csoportban valamilyen új elemet kell tartalmazniuk a termékeknek az alapanyaghasználat, a gyártási technológia, a megjelenés vagy az élettani hatások tekintetében. A harmadik egységben a sétálósütemények kapnak helyet, melyek a sós ízvilágú készítményeket jelölik. Ezeknek a finomságoknak kreatív és dekoratív megjelenéssel, valamint könnyű szállíthatósággal és fogyaszthatósággal kell rendelkezniük.

A győzteseket augusztus 20-án, az ünnepi rendezvény keretében jelentik be. A Szent István-napi kenyér kategória győztese lesz a 2024-es év ország kenyere, amit a Magyar Pékszövetség elnökségi döntése alapján választanak ki. A nevezett termékek kereskedelmi forgalomba csak a verseny után kerülnek, így a nyertes kenyereket és süteményeket augusztus 20-án a Magyar Ízek Utcájában lehet megtekinteni és megvásárolni.

A Szent István-napi kenyérverseny nemcsak a magyar pékek szakmai fejlődését és kreativitását hivatott bemutatni, hanem azt is, hogy a hagyományos magyar kenyérkultúra hogyan képes a megújulásra és alkalmazkodásra a modern kor elvárásainak megfelelően.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
18 millió eurós beruházás – az Agroloop beindíthatja első rovarfehérje nagyüzemét!
2023. július 03. 13:03
A rovarfehérje hatalmas üzlet, a fehérjevákuum egyfelől egy globális probléma, másrészt viszont egy nemzetközi piaccal rendelkező, most épülő iparág.
Az Agroloop Hungary Kft. 18 millió eurós (6,66 milliárd Ft) beruházással bővíti a fekete katonalégy lárvatenyésztési és feldolgozási tevékenységét Budapest határában. Az így készülő prémium minőségű takarmányfehérje és olaj kiváló alapanyagot biztosít a házikedvencek tápjaiba és a haszonállatok takarmányaiba.
Jöhet a méregtelenítés az ünnepi menük után: mutatjuk, mely gyümölcsökkel próbálkozz
2023. január 06. 18:24
A túlzott étkezésre, mértéktelen kajálásokra az ünnepek alatt bőven volt lehetőség, viszont ez megterhelő a szervezet számára. Általános gyengeség, krónikus fejfájás, alvászavarok, immungyengeség? Ha ezeket tapasztaljuk, és nincs konkrét betegségünk, érdemes segíteni picit a szervezetünknek és méregtelenítésbe kezdeni. De miért kellene, ha amúgy is méregtelenít a szervezetünk? Ugyan szervezetünk valóban méregtelenít, méghozzá folyamatosan, de manapság már annyi káros anyagot fogyasztunk el, vagy akár szívunk be a levegővel, amivel a méregtelenítő szerveket egyre jobban leterheljük. Idővel ezek a mérgek felhalmozódhatnak, és különböző egészségügyi problémákat, betegségeket okozhatnak. A méregtelenítéssel pedig megszabadíthatjuk magunkat a méreganyagok jelentős részétől. Lássuk, mely gyümölcsökből érdemes fogyasztani. Illetve miért is érdemes őket nap mint nap enni.

