Rendezvényhelyszín lesz a most megújult Rónai-malom Karcagon

2023. március 17. 15:32
Megújult a karcagi önkormányzat tulajdonában lévő Rónai-malom, a felújított épületben rendezvényeket, konferenciákat, kiállításokat tartanak majd.
Szepesi Tibor polgármester tájékoztatása szerint a beruházásra 136 millió forint európai uniós támogatást nyert el a karcagi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán.
 
A korszerűsítés során új, galériázott padlásteret alakítottak ki, beépítették a tetőteret és új nyílászárók, áthidalók kerültek az épületre. Az ingatlan földszintje akadálymentessé vált, új közösségi tereket alakítottak ki a szakemberek a földszinten és a galériatérben. Emellett új vizesblokk, tálalókonyha, előtér létesült.
Rendezvényhelyszín lesz a most megújult Rónai-malom Karcagon
A beruházás során épületvillamossági és gépészeti felújítás is történt, így várhatóan jelentősen csökken az épület fenntartási költsége.
 
A felújított malomban rendezvényeket, konferenciákat, kiállításokat tartanak majd.
 
Rónai István hengermalom-tulajdonos 1902-ben építtette a malmot, amely azután 1908-ban a tűz martalékává vált. Újraépítése után a malom 1910-ben kezdte meg működését és egészen az ötvenes évekig őrölt.
 
Bezárása után először a polgári védelem, majd a Györffy István Nagykun Múzeum raktáraként funkcionált. Az idők során a régi molnárházakból szociális lakások lettek, a malom mellé pedig beköltözött a Volán-telep és egy autószerelő-műhely is, így méltatlanná vált a malom és környezetének helyzete – áll a közleményben.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Energiatámogatásra pályázhatnak a szálláshelyek és az éttermek

2022. december 30. 11:18
A kormány döntése értelmében közel 21 ezer szálláshely-szolgáltató és vendéglátóhely-üzemeltető vállalkozás kaphat segítséget az energiaválság miatt megnövekedett rezsiköltségei mérsékléséhez.
A kormány a korábbi 6 pontos intézkedéscsomag után újabb támogatással segíti a gazdaság húzóágazatának számító turizmust.

Hidrogénüzemű, környezetbarát hajtómű az Airbustól

2022. december 02. 10:30
Az Airbus az évtized közepe felé kezdi meg az üzemanyagcellás hajtómű-rendszer földi és repülési tesztelését. A kísérletekre a ZEROe nevű, a kísérletek bemutatását szolgáló tesztgéppel kerül sor.
 
Az A380 MSN1 típusú, az új hidrogéntechnológiákat tesztelő repülőgépet jelenleg úgy alakítják át, hogy a folyékony hidrogéntartályokat és a hozzájuk tartozó elosztórendszereket is hordozhassa - tájékoztatott az Airbus.