Rendezvényhelyszín lesz a most megújult Rónai-malom Karcagon

2023. március 17. 15:32
Megújult a karcagi önkormányzat tulajdonában lévő Rónai-malom, a felújított épületben rendezvényeket, konferenciákat, kiállításokat tartanak majd.
Szepesi Tibor polgármester tájékoztatása szerint a beruházásra 136 millió forint európai uniós támogatást nyert el a karcagi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán.
 
A korszerűsítés során új, galériázott padlásteret alakítottak ki, beépítették a tetőteret és új nyílászárók, áthidalók kerültek az épületre. Az ingatlan földszintje akadálymentessé vált, új közösségi tereket alakítottak ki a szakemberek a földszinten és a galériatérben. Emellett új vizesblokk, tálalókonyha, előtér létesült.
Rendezvényhelyszín lesz a most megújult Rónai-malom Karcagon
A beruházás során épületvillamossági és gépészeti felújítás is történt, így várhatóan jelentősen csökken az épület fenntartási költsége.
 
A felújított malomban rendezvényeket, konferenciákat, kiállításokat tartanak majd.
 
Rónai István hengermalom-tulajdonos 1902-ben építtette a malmot, amely azután 1908-ban a tűz martalékává vált. Újraépítése után a malom 1910-ben kezdte meg működését és egészen az ötvenes évekig őrölt.
 
Bezárása után először a polgári védelem, majd a Györffy István Nagykun Múzeum raktáraként funkcionált. Az idők során a régi molnárházakból szociális lakások lettek, a malom mellé pedig beköltözött a Volán-telep és egy autószerelő-műhely is, így méltatlanná vált a malom és környezetének helyzete – áll a közleményben.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Átadták a sümegi vár megújult keleti szárnyát

2023. március 29. 12:52
1,1 milliárd forint uniós forrásból megújult a sümegi vár keleti szárnya, amely így egész évben látogatható kulturális attrakcióvá vált.
A keddi átadóünnepségen Oláh Zsanett, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: a sümegi vár hosszú évtizedeken át hanyatlott, most azonban a 21. századi felszereltségének köszönhetően egyre több látogatót vonz. A várudvaron lovagi tornák, szabadtéri előadások, a belső terekben pedig az építéstörténetet és a középkor mindennapjait bemutató tárlat, vármakettek, vetítőterem és interaktív eszközök várják az érdeklődőket.

Érkezik a Boglya Feszt, a Tisza-tavi öko-művészeti fesztivál

2023. május 26. 14:39
Öt település, tucatnyi zenés előadó, falusi és közösségi programok, valamint számos helyi mesterség bemutatkozása várja a fiatalokat és a családokat a Tisza-tó partján első ízben megrendezésre kerülő Boglya Feszten 2023. június 23-25. között.
 
Idén először rendezik meg a Boglya Fesztet, amellyel egy olyan fesztivált álmodtak meg a Tisza vidékén, ahová a fiatalok szívesen kiszakadnak a nagyvárosok forgatagából, és ahová a családok is bátran eljöhetnek. A fesztivál helyszínének öt település ad otthont: Tiszadorogma, Egyek, Ároktő, Tiszabábolna és Tiszavalk – tájékoztatták lapunkat a szervezők.