Rengeteget spórolhatsz: 5 természetes, házi növényvédő szer, ami végleg elűzi a kártevőket

2020. július 24. 07:50
Az ellenőrizhető minőség mellett számos pozitívuma van annak, ha növényeinket nem mesterségesen előállított szerekkel, hanem organikusan kezeljük, ápoljuk. Elmondjuk, hogyan csináld!
Rengeteget spórolhatsz: 5 természetes, házi növényvédő szer, ami végleg elűzi a kártevőket

 

 

A gyomok, a kórokozók és a kártevők elleni védekezéshez, illetve a megfelelő mennyiségű és minőségű termés eléréséhez a mezőgazdaságban elengedhetetlen a növényvédő szerek használata. A növényvédőszer-használat azonban mind a környezet, mind az egészség szempontjából kockázatokat jelenthet, bár a forgalomba hozott szerekben található hatóanyagok – a jogszabályi előírások eredményeként – egyre kevésbé veszélyesek, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal korábbi elemzésében. Ebben az elemzésben többek között az is szerepel, hogy 2014-es adatok alapján a 29092 tonnányi értékesített növényvédő szer legnagyobb hányadát, 31%-át a gyomirtó szerek tették ki, 22%-a rovarölő, 20%-a gombaölő, a fennmaradó 27% pedig egyéb szer volt. Az ekkor forgalomba hozott növényvédő szerekben 8971 tonna hatóanyag volt, legnagyobb mennyiségben a glifozát és a kén volt kimutatható bennük.

A Magyarországon forgalomba hozható és felhasználható valamennyi növényvédő szer engedélyezését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal végzi. Az engedélyezési folyamat szigorú szabályairól, követelményeiről és korlátozásairól uniós és hazai jogszabályok rendelkeznek. A Nébih ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a gazdaság minden területén jelen lévő hamisítás ezt az ágazatot sem kerüli el, így fokozott körültekintést igényel a növényvédő szerek beszerzése. Rendkívül kockázatos az illegális forgalmazótól beszerzett, hamisított készítmények alkalmazása, mert az alacsonyabb ár többnyire bizonytalan minőséget takar: hatástalan lehet a károsítóra, károsíthatja a kultúrnövényt és káros lehet a felhasználó egészségére is.

Kapcsolódó cikkek

Fenntarthatósági körkép

2022. január 12. 07:35
Mi a közös abban, ha azokat a statisztikákat tesszük egymás mellé, hogy pl. a magyar feldolgozócégek a hazai CO2 kibocsájtás 30%-át adják, vagy hogy a magyarországi vállalkozások több, mint felében egyetlen női vezető sincs, illetve, hogy a cégek 28%-a még az 5 éves kort sem éli meg? Bármennyire is meglepő, de a fenntarthatóság.

Amikor az unalom ismeretlen volt: így bandáztak régi időkben a gyerekek

2020. május 19. 08:06
Osztoztak a bicikliken, a görkorikon és az 50 filléres tejporon is, ami egykoron nagy csemege volt.