Rengeteget spórolhatsz: 5 természetes, házi növényvédő szer, ami végleg elűzi a kártevőket

2020. július 24. 07:50
Az ellenőrizhető minőség mellett számos pozitívuma van annak, ha növényeinket nem mesterségesen előállított szerekkel, hanem organikusan kezeljük, ápoljuk. Elmondjuk, hogyan csináld!
Rengeteget spórolhatsz: 5 természetes, házi növényvédő szer, ami végleg elűzi a kártevőket

 

 

A gyomok, a kórokozók és a kártevők elleni védekezéshez, illetve a megfelelő mennyiségű és minőségű termés eléréséhez a mezőgazdaságban elengedhetetlen a növényvédő szerek használata. A növényvédőszer-használat azonban mind a környezet, mind az egészség szempontjából kockázatokat jelenthet, bár a forgalomba hozott szerekben található hatóanyagok – a jogszabályi előírások eredményeként – egyre kevésbé veszélyesek, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal korábbi elemzésében. Ebben az elemzésben többek között az is szerepel, hogy 2014-es adatok alapján a 29092 tonnányi értékesített növényvédő szer legnagyobb hányadát, 31%-át a gyomirtó szerek tették ki, 22%-a rovarölő, 20%-a gombaölő, a fennmaradó 27% pedig egyéb szer volt. Az ekkor forgalomba hozott növényvédő szerekben 8971 tonna hatóanyag volt, legnagyobb mennyiségben a glifozát és a kén volt kimutatható bennük.

A Magyarországon forgalomba hozható és felhasználható valamennyi növényvédő szer engedélyezését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal végzi. Az engedélyezési folyamat szigorú szabályairól, követelményeiről és korlátozásairól uniós és hazai jogszabályok rendelkeznek. A Nébih ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a gazdaság minden területén jelen lévő hamisítás ezt az ágazatot sem kerüli el, így fokozott körültekintést igényel a növényvédő szerek beszerzése. Rendkívül kockázatos az illegális forgalmazótól beszerzett, hamisított készítmények alkalmazása, mert az alacsonyabb ár többnyire bizonytalan minőséget takar: hatástalan lehet a károsítóra, károsíthatja a kultúrnövényt és káros lehet a felhasználó egészségére is.

Kapcsolódó cikkek

Örülhetnek a magyar lovassport szerelmesei: fogathajtó versenyt rendeznek Mezőhegyesen

2020. július 01. 08:03
Július 1-5. között rendezik meg idén a szezon első, 3 számos nemzeti fogathajtó versenyét, amin lesz többek között maratonhajtás is. Az izgalmas versenyprogram mellett gasztro- és kézműves vásárral is készülnek a szervezők.

Beutazási tilalmat rendelnek el az Európai Unióban

2020. március 18. 07:40
Az EU csak uniós állampolgárokat enged be a területére a következő 30 napban - jelentette be Charles Michel. Az Európai Tanács elnöke az uniós vezetők keddi rendkívüli videókonferenciáját követően sajtótájékoztatón ismertette az európai állam- és kormányfők döntését.