Rengeteget spórolhatsz: 5 természetes, házi növényvédő szer, ami végleg elűzi a kártevőket

2020. július 24. 07:50
Az ellenőrizhető minőség mellett számos pozitívuma van annak, ha növényeinket nem mesterségesen előállított szerekkel, hanem organikusan kezeljük, ápoljuk. Elmondjuk, hogyan csináld!
Rengeteget spórolhatsz: 5 természetes, házi növényvédő szer, ami végleg elűzi a kártevőket

 

 

A gyomok, a kórokozók és a kártevők elleni védekezéshez, illetve a megfelelő mennyiségű és minőségű termés eléréséhez a mezőgazdaságban elengedhetetlen a növényvédő szerek használata. A növényvédőszer-használat azonban mind a környezet, mind az egészség szempontjából kockázatokat jelenthet, bár a forgalomba hozott szerekben található hatóanyagok – a jogszabályi előírások eredményeként – egyre kevésbé veszélyesek, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal korábbi elemzésében. Ebben az elemzésben többek között az is szerepel, hogy 2014-es adatok alapján a 29092 tonnányi értékesített növényvédő szer legnagyobb hányadát, 31%-át a gyomirtó szerek tették ki, 22%-a rovarölő, 20%-a gombaölő, a fennmaradó 27% pedig egyéb szer volt. Az ekkor forgalomba hozott növényvédő szerekben 8971 tonna hatóanyag volt, legnagyobb mennyiségben a glifozát és a kén volt kimutatható bennük.

A Magyarországon forgalomba hozható és felhasználható valamennyi növényvédő szer engedélyezését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal végzi. Az engedélyezési folyamat szigorú szabályairól, követelményeiről és korlátozásairól uniós és hazai jogszabályok rendelkeznek. A Nébih ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a gazdaság minden területén jelen lévő hamisítás ezt az ágazatot sem kerüli el, így fokozott körültekintést igényel a növényvédő szerek beszerzése. Rendkívül kockázatos az illegális forgalmazótól beszerzett, hamisított készítmények alkalmazása, mert az alacsonyabb ár többnyire bizonytalan minőséget takar: hatástalan lehet a károsítóra, károsíthatja a kultúrnövényt és káros lehet a felhasználó egészségére is.

Kapcsolódó cikkek

7 jó szokás az egészségesebb élethez

2018. szeptember 18. 10:52
A globális elhízás mértékét figyelve a táplálkozási irányelvek fontosabbak, mint valaha.

Tízből hárman váltanak állást munkahelyi stressz miatt

2019. február 22. 08:54
Bár a sportolás bizonyítottan jobb stresszoldó, a magyar munkavállalók többsége továbbra is inkább kávézva, dohányozva és beszélgetve vezeti le a vezetőség és az ügyfelek okozta munkahelyi feszültséget pihenőidejükben, ha egyáltalán rendelkezésre áll ilyen. Többek között ez derült ki a Profession.hu legfrissebb reprezentatív kutatásából.