Kapcsolódó tartalmak: növény

Hír: A talaj-növény rendszer fontossága a sikeres termesztés érdekében

2016. március 30. 09:32
 
Ahhoz, hogy valóban sikeresen, kiszámítható módon tudjon gazdálkodni, elengedhetetlen, hogy ne csak a növényre vagy csak a talajra legyen tekintettel, hanem e két tényezőre mint egymással kölcsönhatásban lévő rendszerre tekintsen. A mai mezőgazdaságban alkalmazott agrotechnológia, a műtrágyázási gyakorlat és a kemikáliák használata mind kihagyhatatlan elemei a gazdálkodásnak, de ezek a technológiai elemek ugyanakkor csökkentik a talaj tápelemtartalmát és azok felvehetőségét. Ezeket a negatív folyamatokat az utóbbi évek megváltozott időjárása is tovább erősíti.

Hír: Most már szigorúan veszik: minden gépet le kell vizsgáztatni

2016. április 18. 11:00
 
Több ezer növényvédelmi gép műszaki felülvizsgálatát kell elvégezni november végéig, ennek hiányában jövőre már nem használhatók a gépek. Ma feszültséget okoz a gazdálkodók körében, hogy csak egy olyan cég van az országban, amelynek megfelelő akkreditációja van a a vizsgálatok elvégzéséhez. A növényorvosi kamara szerint azonban hamarosan minden megyében lesz olyan szolgáltató, amely elvégezheti a felülvizsgálatot.

Hír: Ülésezett a Növényvédelmi Bizottság

2016. április 26. 07:59
 
A hormonháztartást károsító anyagok (ED) tudományos alapokon nyugvó meghatározását várja az Európai Uniótól a Földművelésügyi Minisztériumba összehívott Növényvédelmi Bizottság. Az idei első ülésen a glifozát növényvédő szer hatóanyagról és a neonikotinoid hatóanyagú növényvédő szerekről is tárgyaltak.

Hír: Elkészült a növényorvosok webes felülete

2016. április 27. 11:20
 
A mai naptól elérhetővé vált a NÉBIH feltöltő felülete, ahol a növényorvosok saját fiókjukba belépve tudják a növényvédelmi szerződések, megállapodások adatait rögzíteni és módosítani, valamint valamennyi szerződésüket áttekinteni. A korábbi „emailes” bejelentés pedig megszűnt, azokat a NÉBIH ezentúl nem fogadja el – tájékoztatott a szakhatóság.

Hír: Egyre jobban értjük a növények "véralvadását"

2016. április 29. 07:51
 
A sejtjeik közötti csatornák elzárásával szigetelik el felsértett részeiket a növények. Kifinomultabban reagálnak a külső hatásokra, mint eddig hitték.

Hír: Továbbra is nagy a szakadék az agrárpiacon

2016. július 13. 08:13
 
Idén májusban a mezőgazdasági termelői árak 2,4%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A növekedés a növényi termékek árának 5,4%-os emelkedésével függ össze, miközben az élő állatok és állati termékek ára 2,9%-kal csökkent.

Hír: A szilícium szinte mindentől megóvja a növényeket

2016. augusztus 01. 08:04
 
A növényi szövetekben felhalmozódó szilícium enyhíti a stresszhatásokat és az aszály ellen is hatékony védelmet nyújthat.

Hír: Mintegy 200 ezer oltványt tervez értékesíteni az állami kertészeti cég

2016. augusztus 01. 08:06
 
Készül a következő gyümölcsoltvány-értékesítési idényre a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit (MKSZN) Kft., az állami tulajdonú társaság mintegy 200 000 oltványt tervez értékesíteni 2016 őszén és 2017 tavaszán, elsősorban csonthéjasokat: meggyet, cseresznyét, kajszi- és őszibarackot, diót, valamint almát is. 

Hír: 55 új növényfajtát ismert el a NÉBIH

2017. február 02. 08:04
 
8 szántóföldi növényfaj 55 új fajtájának elismerő okiratát adta január 26-án az AgromashExpon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (NÉBIH). A fajtaelismerés célja, hogy a gazdák nagy termőképességű, jó termesztési tulajdonságú, gazdaságosan termeszthető fajtákhoz jussanak, ezáltal a vásárlók asztalára egészséges és jó minőségű termékek, élelmiszerek kerüljenek.

Hír: Ne kockáztassuk a növényi károsítók behozatalát!

2017. július 31. 08:08
 
A külföldi nyaralás során gyűjtött vagy vásárolt, bizonytalan eredetű növények, hajtások, magok és termések által veszélyes növényi károsítókat is behozhatunk Magyarországra.
«123»