Ritka madárfaj költ ismét Magyarországon

2023. május 05. 14:11
Bár a tavalyi aszály elijesztette őket, idén újra költ az énekes hattyú az Ipoly mocsaraiban.
 
Miután 2021-ben két pár is fészkelt, a tavalyi szárazságban eltűntek az énekes hattyúk az Ipoly-menti mocsarakból. Szerencsére idén tavasszal újra megjelentek, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei április közepén rájuk is bukkantak a Nagy-sziget élőhelyrekonstrukciós területen. A meglelt hattyúpár 6 tojást őriz fészkében, írta meg a Turista Magazin.
Ritka madárfaj költ ismét Magyarországon
A faj korábban csak téli látogató volt Magyarországon, de a 2000-es évek eleje óta egyre gyakrabban figyelték meg. Az énekes hattyú 200 év kihagyás után vált újra a hazánkban költő madárfajok egyikévé.
 
 
2005-től 2018-ig egy költőpár lakta az Ipoly nógrádi mocsarait, 2019-ben egy másik is csatlakozott hozzájuk. A védett faj a tavak és erdők tarkította tájakat kedveli, többnyire vízinövényeken él, de a parton is legel, és nem veti meg az állati eredetű táplálékot sem.
 
forrás: agrotrend.hu / Turista Magazin

Kapcsolódó cikkek

Péntektől regisztrálhatnak energiatámogatásra a szálláshelyek és az éttermek

2023. január 17. 10:56
Megjelent az energiaköltség- és beruházás támogatási program legfrissebb, módosított felhívása, amely részletezi, hogy a szálláshely-szolgáltatók és a vendéglátó egységek üzemeltetői milyen feltételekkel pályázhatnak az állami segítségre.
A kormány még karácsony előtt döntött arról, hogy a korábban az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásoknak biztosított rezsitámogatást (Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program) kiterjeszti a szálláshelyekre és a vendéglátó egységekre is. A döntés értelmében mintegy 16 ezer vendéglátó egység és 4500 szálláshely kaphat segítséget az energiaválság miatt megnövekedett rezsiköltségei mérsékléséhez – adta hírül akkor a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Hamarosan látogatható a felújított Tatai Csillagda

2023. szeptember 26. 15:12
2023. szeptember 21-én átadták a a megújult és kibővített, a TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesületének üzemeltetésében lévő tatai csillagvizsgálót.