Ritka madárfaj költ ismét Magyarországon

2023. május 05. 14:11
Bár a tavalyi aszály elijesztette őket, idén újra költ az énekes hattyú az Ipoly mocsaraiban.
 
Miután 2021-ben két pár is fészkelt, a tavalyi szárazságban eltűntek az énekes hattyúk az Ipoly-menti mocsarakból. Szerencsére idén tavasszal újra megjelentek, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei április közepén rájuk is bukkantak a Nagy-sziget élőhelyrekonstrukciós területen. A meglelt hattyúpár 6 tojást őriz fészkében, írta meg a Turista Magazin.
Ritka madárfaj költ ismét Magyarországon
A faj korábban csak téli látogató volt Magyarországon, de a 2000-es évek eleje óta egyre gyakrabban figyelték meg. Az énekes hattyú 200 év kihagyás után vált újra a hazánkban költő madárfajok egyikévé.
 
 
2005-től 2018-ig egy költőpár lakta az Ipoly nógrádi mocsarait, 2019-ben egy másik is csatlakozott hozzájuk. A védett faj a tavak és erdők tarkította tájakat kedveli, többnyire vízinövényeken él, de a parton is legel, és nem veti meg az állati eredetű táplálékot sem.
 
forrás: agrotrend.hu / Turista Magazin

Kapcsolódó cikkek

Elektronikus fizetést vezetnek be 2024-től a horvát autópályákon

2023. január 25. 13:30
Horvátország legkorábban 2024 végén áll át az elektronikus autópálya-díjfizetési rendszerre - közölte a horvát tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális minisztérium, miután kedden közvitára bocsátotta a tervezetet.
Az új elektronikus autópálya-díjfizetési rendszer kizárja a készpénzfizetést, és kötelezővé teszi az elektronikus készülékek, úgynevezett fedélzeti egységek használatát a gépjárművekben, amely így lehetővé teszi a forgalom szabad áramlását anélkül, hogy meg kellene állni útdíjfizetés miatt - olvasható a közleményben.

A költészet világnapjára készül a Duna-Dráva Nemzeti Park

2024. április 08. 16:37
Igazi programkavalkád vár a természet szerelmeseire a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából áprilisban.