Robotok a mezőgazdaságban – azonnal rendelkezésre álló munkaerőt és gyors munkát garantálnak

2024. január 11. 16:17
Működhet az ember nélküli termelés?
 
A mezőgazdaság munkaerővel kapcsolatos gondjait egyre több helyen és egyre fejlettebb technológiákkal próbálják orvosolni, így napjainkban már nem meglepő, ha robot szüreteli a gyümölcsöt, de a drón vagy a műholdakkal segített önvezető traktor alkalmazása sem számít kuriózumnak – írja a vg.hu.
Robotok a mezőgazdaságban – azonnal rendelkezésre álló munkaerőt és gyors munkát garantálnak
Az intelligens gazdálkodásban az elmúlt években nagy előrehaladás történt 
 
Bizonyos korlátokkal megvalósulni látszik az ember nélküli mezőgazdaság
Magyarországon is egyre több az önvezető traktor, és hazánkban is működnek olyan startupok, amelyek mezőgazdasági robotokat fejlesztenek.
 
Németországban gyakori látvány, hogy robotok szüretelik a gyümölcsöt. „A mezőgazdaságban nagy a munkaerőhiány" – válaszolt a Deutsche Welle riportjában Johann Meierhöfer, a DBV (Német Gazdák Szövetsége) növénytermesztési osztályának vezetője arra a kérdésre, hogy miért lett kulcskérdés az agrárium robotizációja.
Málnaszedő robot - Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt.
Kiemelte, a gazdálkodóknak az aratás alatt akár 16 órás munkanapjaik is vannak több héten keresztül. Az európai gazdatársadalom öregszik, de mivel számos más foglalkozás vonzóbb a gazdálkodásnál, ezért nagy problémák vannak a gazdaságátadással is. Ezen azonban segíthet az intelligens gazdálkodás, amiben az elmúlt években nagy előrehaladás történt.
 
Johann Meierhöfer nagyon egyszerű dolgokkal jellemezte, hogy a szüretelő robotokat miért tartja az emberi munkaerőnél jobb megoldásnak: „nem fáradnak el, nem hibáznak, a fittségük nem változik napról napra, és ha a beállítások rendben vannak, akkor jól működnek".
Szüretelő robot – Kerékfy Pál
Példaként említette, hogy ahogy a szőlőtermelésben nagyon szűk lett az az időtartam, amikor a legjobb minőségben tudják leszüretelni a termést, úgy ez egyéb gyümölcsöknél sincs másképp – azonnal rendelkezésre álló munkaerőre és gyors munkára van szükség. A robotokat alkalmazó gazdálkodók tapasztalatai szerint a gépek lényegesen gyorsabban szüretelnek, mint az emberek.
 
Sokat fejlődtek a mezőgazdasági robotok az elmúlt években
Gary Wishnatzky, egy floridai epertermelő a DW riportjában az eperszedés nehézségeiről beszélve elmondta, hogy az eperföldeken a termést minden harmadik napon le kell szedni. Ezt eddig mexikói munkások végezték, az volt a szabály, hogy egy hektárra egy ember kell. Az utóbbi időben azonban ennyit már nem tudtak mozgósítani: a szükségesnél kevesebb munkást tudtak tudtak csak toborozni, így nem tudták leszedni az összes termést, ami a gazdálkodóknak nagy veszteségeket okozott, a szükség pedig elöbb vagy utóbb innovációhoz vezet.
 
Volt olyan gazdálkodó, aki robotikával foglalkozó mérnököt vett fel annak érdekében, hogy együtt fejlesszenek ki egy szüretelőgépet. Ez 700 ezer dollárba kerül, de a gazdáknak nem kell megvenniük, elég ha kölcsönözni tudják a szedés idejére. A robot egyedül tájékozódik és navigál a sorok között, lézer segítségével különbséget téve az emberek és a tárgyak között.
 
Az ember pótolhatatlan. Az ember pótolhatatlan?
A különböző kultúrák betakarítására szolgáló robottechnikákat Európában is folyamatosan fejlesztik. Hollandiában kifejlesztettek egy gépet, ami gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a spárgabetakarítást.
 
Létezik napelemmel működő robot is, ami a gyomlálást végzi, kiváltva ezzel akár húsz ember munkáját is. Most elsősorban biogazdálkodók alkalmazzák, hogy takarékoskodjanak a növényvédő szereken, de ezt a robotot tovább lehet fejleszteni, hogy trágyázni, vagy permetezni is tudjon.
Napelemmel működik és gyomirtót spórol a gyomgyilkos robot | Gardenista
Sokan amiatt aggódnak, hogy a kertészetekben használatos robotok „ügyetlenebbek" az embernél, nincs olyan igényes a munkájuk. A mesterséges intelligencia (MI) azonban erre is megoldást nyújthat. A gyümölcsök leszüretelésére olyan, úgynevezett négykezű robotokat fejlesztettek ki, amelyek gyorsan és sérülésmentesen tudják betakarítani a termést, még az olyan, érzékeny gyümölcsöket is, mint a málna.
 
Magyarországon is zajlanak a fejlesztések
A mezőgazdasági robotok fejlesztésére Magyarországon is sok példa van. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara például létrehozott egy olyan agrárstartupokat támogató programot, amely egyre népszerűbb a fiatal fejlesztők körében, akik nyitottak a mezőgazdaság modernizációjára.
 
Egyre több az önvezető traktor, amelyekkel akár éjjel-nappal dolgozhatnak a földeken. Egyelőre a gazda még közel kell, hogy legyen a gépéhez, hogy be tudjon avatkozni, ha az rosszul működne.
IoT Zóna - agrár - Önvezető, elektromos traktor hódíthatja meg a  szántóföldeket
Roland Hörner, a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdálkodásban már 2003 óta jelen vannak önvezető gépek – amelyek 2,5 centiméteres pontossággal képesek dolgozni, fejlettebbek, mint az önvezető autók – de a közutakon nem közlekedhetnek, mert a baleset kockázata még mindig túl magas a nagy önvezető traktoroknál, amelyek akár 12 tonnásak is lehetnek.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

AGRÁRSZEKTOR KONFERENCIA 2022

2022. november 14. 10:42
Időpont: 2022. november 30. - 2022. december 1.  
Helyszín: Siófok, Hotel Azúr Wellness
 
A Portfolio Csoport az idén tizedik alkalommal rendezi meg Agrárszektor Konferenciáját, amely mára az egyik legrangosabb és legjelentősebb szakmai eseménnyé vált a hazai agráriumban. A kétnapos rendezvény egyedülállóan nagy és átfogó témakínálatával a lehető legjobb áttekintést igyekszik nyújtani az agrárgazdaságot érintő kérdésekben, így hozzájárul ahhoz, hogy az ágazat szereplői magas színvonalon tájékozódhassanak a gazdálkodásukat közvetlenül érintő legfontosabb területekről. A konferencia arra törekszik, hogy a lehető legfrissebb és legaktuálisabb információkat nyújtsa a résztvevőknek, emellett pedig hosszabb távú prognózisokkal is könnyíti a vállalkozások sorsát leginkább befolyásoló gazdálkodási döntések tervezését és meghozatalát. A rendezvény a programban szereplő témákat színvonalas szakmai előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel dolgozza fel, amelyekben az államigazgatási, a banki, az üzleti és a szakmai-érdekképviseleti szféra legkompetensebb képviselői és döntéshozói vesznek részt.

Az idei év jó eséllyel az állattenyésztők éve lehet

2023. május 10. 16:00
Egy év folyamatos csökkenés után 2023 első negyedévében ismét emelkedett az MBH AgrárTrend Index értéke. Az ágazat szereplőit óvatos optimizmus jellemzi. Az energia- és a takarmányárak csökkenése miatt az idei jó eséllyel az állattenyésztők éve lehet.
 
A szántóföldi növénytermesztésben azonban éppen az alacsonyabb felvásárlási árak miatt nagyon jó időjárási körülményekre lesz szükség a jövedelmezőség fenntartásához – derült ki az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek összegzéséből, amelyet az agrárium szereplőinek megkérdezésével készítettek.