Rengeteg kérelmet a NAK segítségével adtak be a gazdák

2023. június 14. 15:46
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A határidőig, 2023. június 9-ig beadott 164.603 kérelem több mint 65 százalékának, 107.391 kérelemnek a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei.
Rengeteg kérelmet a NAK segítségével adtak be a gazdák
Az év elején indult új Közös Agrárpolitika jelentősen megváltozott szabályrendszere komoly feladat elé állította a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK), hiszen előrelátható volt, hogy több időt és munkát igényel majd az egységes kérelmek elkészítése.
 
A NAK felkészülten várta az egységes kérelmek április 20-án indult beadási időszakát, amelynek keretében több mint 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehetett támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.
 
A 2023. június 9-i benyújtási határidőig 164.603 kérelem érkezett be a Magyar Államkincstárhoz, ennek mintegy kétharmadát, 107.391 darabot a NAK falugazdászai segítségével nyújtották be a gazdálkodók. A Kamara közreműködésével beadott kérelmek 1,64 millió hektárt fednek le.
 
A 2023. június 9-i határidő jogvesztő, így az azt követően beadott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják.
 
A NAK azoknak a gazdálkodóknak is támogatást nyújtott, akik maguk vagy nem falugazdász segítségével adták be a kérelmüket. Portálján rendszeresen frissülő gyűjtőoldalon ismertette az új támogatási rendszerrel kapcsolatos tudnivalókat.
 
Videósorozatokat, illetve a saját gazdaság várható támogatásának kiszámítását segítő KAP-kalkulátort készített és tett közzé. Az Agrárminisztériummal együttműködésben országszerte gazdafórumokat szervezett, és több tájékoztató kiadványt is megjelentetett.
 
forrás: NAK Sajtóközlemény

Kapcsolódó cikkek

Madárinfluenza járvány: senki ne vásároljon élő baromfit a korlátozott területekről!

2022. december 15. 15:20
Egyre nagyobb számban jelennek meg élő baromfit kínáló online hirdetések a madárinfluenza járvány miatt korlátozás alá eső területekről, elsősorban Bács-Kiskun megyéből. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy amellett, hogy ez súlyos szabályszegés és illegális tevékenység, komoly kockázatot is jelent, mivel könnyen a járvány kiterjedéséhez, a még érintetlen megyék befertőzéséhez is vezethet - írják a NÉBIH oldalán.

Nagy István a Nemzetközi Zöld Héten

2023. február 03. 15:45
A magyar agrárminiszter szakmai látogatáson és egyeztetésen vett részt a berlini Nemzetközi Zöld Héten. Részt vett a 15. Globális Élelmiszer- és Mezőgazdasági Fórumon, a nemzetközi konferencián, ahol hetven mezőgazdasági miniszter vitatta meg a világ agrár- és élelmiszerpolitikájának aktuális kérdéseit.
 
A fórumon Nagy István a mezőgazdaság és az élelmiszeripar előtt álló kihívásokról és lehetséges megoldásaikról folytatott kétoldalú tárgyalást a georgiai (Grúzia), a szlovén és az üzbég agrárminiszterrel.