Románia - dobogón a bútoripar

2021. március 17. 09:21
Hiába teljesített jól idén januárban az elektronikai-, az elektrotechnikai- és a bútoripar, összességében 2,3 százalékkal csökkent a termelés.
Románia - dobogón a bútoripar

Rosszul kezdte az évet a hazai ipar, derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból. Januárban 2,3 százalékkal csökkent a termelést 2020 azonos időszakához képest. A visszaesés főleg annak tudható be, hogy a járvány miatt a Románia fő kereskedelmi partnereinek számító nyugat-európai országok fenntartották, vagy szigorították a korlátozó intézkedéseket, ami a fogyasztás csökkenését vonta maga után.

 

Az ágazatokon belül nagy eltérések mutatkoznak a januári teljesítmény tekintetében. Az elektronikai és optikai termékek gyártása 11 százalékkal nőtt, az elektromos termékeké 9,3 százalékkal, míg a bútoripar 9,1 százalékos növekedést mutatott fel.

 

A divatcikkek iránti kereslet jelentős visszaesése miatt a bőr- és szőrmeipar, valamint a ruhaipar nagyon gyengén teljesített, előbbi 30,8, utóbbi 27,6 százalékkal esett vissza. A dohányipari termelés is tekintélyes mértékben, 26 százalékkal csökkent.

 

Tavaly 11 hónapon át folyamatosan csökkent az ipar teljesítménye, a legnagyobb mértékben áprilisban és májusban, 38,4, illetve 30,6 százalékkal. A trend decemberben fordult meg, amikor az ipar teljesítménye 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szakemberek remélték, hogy a folyamat tartós lesz, ez azonban nem igazolódott be.

 

Az ipar, a szolgáltatások után, a második legfontosabb gazdasági ágazat bruttó hazai termék (GDP) tekintetében, az export terén pedig az első. Az ipari termelés csökkenését tükrözi tehát a kivitel alakulása, mely januárban 4,9 százalékkal volt kisebb, mint 2019 első hónapjában.

 

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint az eurózóna iparának a teljesítménye, ha minimális mértében, de nőtt januárban, 0,1 százalékkal. Németországban ellenben 3,1 százalékkal csökkent az ipari termelés.

 

 

Forrás: maszol.ro

Kapcsolódó:

Többezer bútoripari munkahely szűnt meg Romániában (2020-12-04)

 

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Erdőirtások leállításának globális költségvetése

2021. augusztus 05. 08:29
Hiába ígérnek karbonsemlegességet a cégek, ha közben az erdőirtások nem állnak le. Elemzők szerint 53 milliárd dolláros veszteséggel néz szembe a globális gazdaság az erdőirtások miatt – (FATÁJ értelmezés: legalább ekkora veszteséget jelentene számukra, ha sikerülne véget vetni a további erdőirtásoknak).

Erdei szén-dioxid finanszírozása

2021. október 18. 09:37
Új jelentés: 2016 óta megduplázódott az erdei szén-dioxid finanszírozása, de még mindig messze van a természetes klímamegoldásként rejlő potenciáljától.