Romániában folytatja terjeszkedését a Budapesti Értéktőzsde agrárcége

2023. június 19. 13:17
Kiterjedt kereskedelmi és gyártási hálózattal rendelkeznek.
 
Romániában folytatja terjeszkedését Magyarország legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedője és piacvezető takarmánygyártója, az UBM Holding Nyrt. A cégcsoport romániai leányvállalata, az UBM Agri Trade SRL június 15-én egy összesen több, mint 104 ezer négyzetméter alapterületű, 30-50 ezer tonna mezőgazdasági termény raktározására alkalmas telepet vásárolt Budești városában.
 
Az akvizíció eredményeképpen az UBM Agri Trade SRL – amely az előző, 2022. június 30-án lezárt üzleti évben 261,02 millió román lej, azaz közel 20 milliárd forint árbevételt produkált –, még profitábilisabbá teheti a tevékenységét.
Romániában folytatja terjeszkedését a Budapesti Értéktőzsde agrárcége
Az UBM Agri Trade SRL az eddigiekben kizárólag takarmányalapanyag-kereskedelemmel foglalkozott.
 
Az UBM bukaresti székhelyű leányvállalata az új raktárbázist az egyre jelentősebb volumenű kereskedelmi tevékenysége során beszerzett, saját tulajdonában lévő gabona és egyéb takarmányalapanyagok tárolására, illetve – szabad kapacitás esetén – a szerződött partnerek részére végzett raktározására hasznosítja majd.
 
Az akvizíciót az UBM – terjeszkedési stratégiájával összhangban – saját tőkéből finanszírozta.
 
A Budapesti Értéktőzsde agrárcégeként ismert UBM 2018-ban lépett be a román piacra, amikor megnyitotta bukaresti gabonakereskedő irodáját, amely az előző, 2022. június 30-án lezárt üzleti évben már 261,02 millió román lej, azaz közel 20 milliárd forint árbevételt termelt.
 
A cégcsoport romániai terjeszkedésének következő állomása volt 2019-ben az UBM Feed Romania SRL tulajdonába tartozó takarmánykeverő felavatása a Maros megyei Kerelőszentpálon.
 
Románia legnagyobb független takarmánygyára 15,6 millió euró összértékű beruházással jött létre, évi 220 ezer tonna kapacitással rendelkezik, és Európa egyik legmodernebb üzemének számít.
 
Az 1996-ban alapított UBM Csoport idén március 9-én mutatta be a 2025/26-os üzleti évig felvázolt növekedési stratégiáját, amelynek értelmében a Magyarországon, Szlovákiában és Romániában összesen 6 takarmánygyárat működtető cégcsoport további akvizíciók és zöldmezős beruházások révén folytatja kelet-közép-európai terjeszkedését, illetve a commodity üzletágban fejleszti regionális logisztikai infrastruktúráját.
 
Célunk, hogy a folyamatos akvizíciókkal tovább növeljük az UBM regionális piaci részesedését a gyártás mellett a kereskedelemben is, amelynek köszönhetően a vállalat kiterjedt kereskedelmi és gyártási hálózatával megkerülhetetlen szereplővé válik az agrárium területén a Kárpát-medence országaiban – mondta el Horváth Péter, az UBM Csoport vezérigazgatója. Az UBM a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyetlen agráripari cégeként az Xtend piac és a pénzügyi szektor nélkül a BÉT 7. legnagyobb árbevételű szereplője.
 
forrás: UBM Sajtóközlemény

Kapcsolódó cikkek

Szlovákia is betiltotta az ukrán gabona importját, a tranzit engedélyezett

2023. április 28. 11:49
A napokban a szlovák kormány is az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának betiltása mellett döntött: az ukrán gabona április 18-tól további intézkedésig nem kerülhet a szlovák piacra. A tilalom vonatkozik a malomipari termékekre, zöldségekre, gyümölcsökre, mézekre, borokra és egyéb mezőgazdasági termékekre is.
Samuel Vlčan, a Szlovák Köztársaság mező­gazdasági minisztere április 17-én jelentette be a kormány döntését, hozzátéve, hogy Lengyelországgal ellentétben a kormányrendelet lehetővé teszi a tranzitszállítást. 

Donald Tusk szembemegy Ukrajnával: ő sem mer ütközni a lengyel gazdákkal

2024. március 01. 14:07
A lengyel kormányfő már a lengyel-ukrán határ lezárását fontolgatja, Kijev nem örül.
 
Lengyelország tárgyalásokat folytat Ukrajnával a két ország közötti határ „ideiglenes lezárásáról” – jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök.