Romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben júniusban

2023. június 30. 12:47
Júniusban az euróövezetben a vártnál nagyobb mértékben romlott a gazdasági hangulatindex, míg a fogyasztói hangulat az egy hete közölt előzetes adatokkal összhangban némileg javult - derült ki az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) csütörtökön kiadott felméréséből.
Az euróövezet gazdasági hangulatindexe (Economic Sentiment Indicator, ESI) az előző havihoz képest 1,1 ponttal 95,3 pontra, 2022 novembere óta a legalacsonyabbra csökkent júniusban a kamatlábak gyors emelkedése és a magas infláció miatt lassuló gazdasági növekedést tükrözve. Elemzők előzetesen 96,0 pontos júniusi indexre számítottak.
 
Romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben júniusban
Az Európai Unió gazdasági hangulatindexe az előző havihoz képest 1,1 ponttal 94,0 pontra csökkent
 
A legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok közül Franciaországban 0,8 ponttal emelkedett, míg Németországban 1,9 ponttal, Olaszországban 1,1 ponttal,  Hollandiában 1,0 ponttal, Spanyolországban pedig 0,9 ponttal csökkent júniusban az ESI.
 
A foglalkoztatási várakozások indexe (Employment Expectations Indicator, EEI) az EU-ban 0,4 ponttal 104,3 pontra javult júniusban és szintén 0,4 ponttal 105,0 pontra erősödött az euróövezetben.
Az euróövezetben az egy hete közölt adatoknak megfelelően a májusi mínusz 17,4 pontról, mínusz 16,1 pontra, tavaly február óta a legmagasabb szinte javult a fogyasztói hangulatindex, de még így is messze állt a hosszú távú átlagtól.
 
A mutató tavaly szeptemberben érte el történelmi mélypontját, mínusz 28,7 ponton.
 
Az EU-ban a fogyasztói hangulatindex 1,1 ponttal, mínusz 17,2 pontra emelkedett júniusban.
A fogyasztók pozitívabban értékelték országuk általános gazdasági helyzetét, növekvő hajlandóságot mutattak nagyobb értékű vásárlásokra. A fogyasztók véleménye háztartásuk múltbeli és jövőbeli pénzügyi helyzetéről szintén optimistább volt - közölte a DG ECFIN.
 
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Történelmi bérmegállapodás született a MÁV-Volán munkavállalóit tömörítő szakszervezetekkel

2024. január 31. 12:41
Kedden történelmi, három évre szóló bérmegállapodást írtunk alá a MÁV-Volán-csoport munkavállalóit tömörítő szakszervezetekkel, pontosabban csak héttel a kilencből: két Volánbusz-szakszervezet időt kért az ajánlat megvitatására – közölte az építési és közlekedési miniszter szerdán a Facebook-oldalán.

Gyógynövények az élelmiszeriparban

2023. május 15. 12:09
Hiszek a gyógynövények gyógyító erejében – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Gyógynövény Szövetség és Tanács szakmai napján május 13.-án, Budapesten.
 
Az államtitkár kiemelte, hogy 2010 óta a Gyógynövény Szövetség stratégiai partnere a kormánynak. A teljes szektort tekintve a becsült nettó kibocsátás 110-120 milliárd forint körül van. Ebből a termesztés és gyűjtés, valamint az ehhez kötődő elsődleges feldolgozás nettó árbevétele 30 milliárd forint, a többi a további feldolgozásból, a késztermék-előállításból és a kereskedelemből származik.