Romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben júniusban

2023. június 30. 12:47
Júniusban az euróövezetben a vártnál nagyobb mértékben romlott a gazdasági hangulatindex, míg a fogyasztói hangulat az egy hete közölt előzetes adatokkal összhangban némileg javult - derült ki az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) csütörtökön kiadott felméréséből.
Az euróövezet gazdasági hangulatindexe (Economic Sentiment Indicator, ESI) az előző havihoz képest 1,1 ponttal 95,3 pontra, 2022 novembere óta a legalacsonyabbra csökkent júniusban a kamatlábak gyors emelkedése és a magas infláció miatt lassuló gazdasági növekedést tükrözve. Elemzők előzetesen 96,0 pontos júniusi indexre számítottak.
 
Romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben júniusban
Az Európai Unió gazdasági hangulatindexe az előző havihoz képest 1,1 ponttal 94,0 pontra csökkent
 
A legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok közül Franciaországban 0,8 ponttal emelkedett, míg Németországban 1,9 ponttal, Olaszországban 1,1 ponttal,  Hollandiában 1,0 ponttal, Spanyolországban pedig 0,9 ponttal csökkent júniusban az ESI.
 
A foglalkoztatási várakozások indexe (Employment Expectations Indicator, EEI) az EU-ban 0,4 ponttal 104,3 pontra javult júniusban és szintén 0,4 ponttal 105,0 pontra erősödött az euróövezetben.
Az euróövezetben az egy hete közölt adatoknak megfelelően a májusi mínusz 17,4 pontról, mínusz 16,1 pontra, tavaly február óta a legmagasabb szinte javult a fogyasztói hangulatindex, de még így is messze állt a hosszú távú átlagtól.
 
A mutató tavaly szeptemberben érte el történelmi mélypontját, mínusz 28,7 ponton.
 
Az EU-ban a fogyasztói hangulatindex 1,1 ponttal, mínusz 17,2 pontra emelkedett júniusban.
A fogyasztók pozitívabban értékelték országuk általános gazdasági helyzetét, növekvő hajlandóságot mutattak nagyobb értékű vásárlásokra. A fogyasztók véleménye háztartásuk múltbeli és jövőbeli pénzügyi helyzetéről szintén optimistább volt - közölte a DG ECFIN.
 
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Elkaszálta a szuverenitásvédelmi törvény több pontját a Velencei Bizottság

2024. március 19. 15:26
Az Európa Tanács Velencei Bizottsága elemzése és értékelése szerint a magyar szuverenitásvédelmi törvény több pontja nem felel meg az uniós jognak és alapelveknek, de a jogszabály egészével nincs probléma. 

A gyomnövények fontos szerepe: pintyféléink téli eltartói

2022. december 12. 10:26
A Körös-Maros Nemzeti Parkban telelő énekesmadarak egyik legfontosabb táplálékát a gyomnövények magvai szolgáltatják.
 
Ha a gyomnövényekről esik szó, előfordulhat, hogy negatív jelzők jutnak az ember eszébe: „gaz, káros, irtandó”… Azonban, mint a természetben mindennek, a gyomoknak is megvan a maguk ökológiai szerepe, nem véletlenül alakultak ki és lettek részei a természetes élőlényközösségeknek.