Napelemmel fedett parkoló esetén is kötelező fásítani, csak máshol

2023. augusztus 16. 15:20
Módosult az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK): a napokban hatályba lépett új paragrafus egyértelművé teszi, hogy ha áruházi parkolókban és hasonló területeken napelemes tető épül, akkor a beruházó nem mentesül a kötelező fatelepítés alól.
Napelemmel fedett parkoló esetén is kötelező fásítani, csak máshol
A tíz gépjárműnél nagyobb befogadóképességű felszíni parkolóhelyeket eddig is fásítani kellett:
ha helyi építési szabályzat másként nem rendelkezett, akkor minden megkezdett hat parkolóhely után kellett 1 db, nagy lombkoronát nevelő, környezettűrő, túlkoros, allergén pollent nem termelő lombos fát telepíteni, minimum 1 m2 szabad földterület biztosításával, amelynek 1 m2 alatti területei a telek zöldfelületébe nem számíthatók be.
Az OTÉK (az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. kormányrendelet)
 
augusztus 11-től hatályos verziójában annyi változott, hogy a fent leírtak a napenergia-hasznosító létesítményekkel nem lefedett parkolóterületekre érvényesek; a napelemmel fedett parkolókra pedig eltérő szabályozás érvényes, olyankor a parkolóhelyen nem kell fásítani. Ha azonban az árnyékolását biztosító fásítás helyett napenergia-hasznosító létesítményeket helyeznek el, akkor ezzel egyidejűleg az ingatlan tulajdonosa a parkolóhely fekvése szerinti telken belül védőfásítással; vagy ha a telek adottsága alapján, illetve biztonsági szempontból erre nincs lehetőség, akkor a települési önkormányzat által kijelölt területen fásítással köteles fatelepítést végezni olyan módon, hogy a telepített lombos fák száma nem lehet kevesebb az összes parkolóhelyek számának egyhatod részénél.
 
Illetve azt is megfogalmazza még a rendeletmódosítás, hogy az intézményi vegyes terület; kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület; ipari gazdasági terület; egyéb ipari gazdasági terület; általános gazdasági terület besorolású területek kivételével a napenergia-hasznosító létesítmény alapterülete a parkolófelületek területének 30%-át nem haladhatja meg (azaz, a felsoroltak esetén meghaladhatja).
 
A módosítások a 378/2023. (VIII. 10.) Kormányrendeletben jelentek meg, és augusztus 11-től hatályosak, a folyamatban lévő ügyekre is ezeket kell alkalmazni.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Autópálya helyett park

2023. május 22. 13:24
Hatvanezer négyzetméteres szabadidőközpontot hoznak létre az A23-as autópálya soha nem használt simmeringi lehajtója helyén, Bécsben.
 
Ligetek, játszótér, sportpályák, tó, kutyafuttató és kivilágított gyalog- és bicikliutak várják 2024-től a környék lakóit. Az A23-as autópálya Favoritenben található lehajtóját még 1977-ben építették, de végül soha nem vették használatba.

Nyugdíjkorrekció: elszámolták magukat, még több pénzt kaphatnak a nyugdíjasok – itt vannak a pontos számok

2023. augusztus 29. 11:26
Elterjedt a sajtóban, hogy 2,5 százalékos nyugdíjkorrekció jöhet. A számítás azonban hibás, ennél jóval magasabb is lehet a nyugdíjasoknak járó kiegészítés.