Napelemmel fedett parkoló esetén is kötelező fásítani, csak máshol

2023. augusztus 16. 15:20
Módosult az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK): a napokban hatályba lépett új paragrafus egyértelművé teszi, hogy ha áruházi parkolókban és hasonló területeken napelemes tető épül, akkor a beruházó nem mentesül a kötelező fatelepítés alól.
Napelemmel fedett parkoló esetén is kötelező fásítani, csak máshol
A tíz gépjárműnél nagyobb befogadóképességű felszíni parkolóhelyeket eddig is fásítani kellett:
ha helyi építési szabályzat másként nem rendelkezett, akkor minden megkezdett hat parkolóhely után kellett 1 db, nagy lombkoronát nevelő, környezettűrő, túlkoros, allergén pollent nem termelő lombos fát telepíteni, minimum 1 m2 szabad földterület biztosításával, amelynek 1 m2 alatti területei a telek zöldfelületébe nem számíthatók be.
Az OTÉK (az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. kormányrendelet)
 
augusztus 11-től hatályos verziójában annyi változott, hogy a fent leírtak a napenergia-hasznosító létesítményekkel nem lefedett parkolóterületekre érvényesek; a napelemmel fedett parkolókra pedig eltérő szabályozás érvényes, olyankor a parkolóhelyen nem kell fásítani. Ha azonban az árnyékolását biztosító fásítás helyett napenergia-hasznosító létesítményeket helyeznek el, akkor ezzel egyidejűleg az ingatlan tulajdonosa a parkolóhely fekvése szerinti telken belül védőfásítással; vagy ha a telek adottsága alapján, illetve biztonsági szempontból erre nincs lehetőség, akkor a települési önkormányzat által kijelölt területen fásítással köteles fatelepítést végezni olyan módon, hogy a telepített lombos fák száma nem lehet kevesebb az összes parkolóhelyek számának egyhatod részénél.
 
Illetve azt is megfogalmazza még a rendeletmódosítás, hogy az intézményi vegyes terület; kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület; ipari gazdasági terület; egyéb ipari gazdasági terület; általános gazdasági terület besorolású területek kivételével a napenergia-hasznosító létesítmény alapterülete a parkolófelületek területének 30%-át nem haladhatja meg (azaz, a felsoroltak esetén meghaladhatja).
 
A módosítások a 378/2023. (VIII. 10.) Kormányrendeletben jelentek meg, és augusztus 11-től hatályosak, a folyamatban lévő ügyekre is ezeket kell alkalmazni.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Rekordszámú balkon napelemet telepítettek tavaly Bécsben

2024. április 17. 14:19
Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben. Az év első három hónapjában pedig 700 ilyen berendezést jelentettek be.

Mától fokozott ellenőrzés az utakon, a mezőgazdasági gépeket is érinti

2024. június 17. 16:06
Mától vasárnapig tartó fokozott közúti ellenőrzésbe kezd a rendőrség a magyar utakon, mely a mezőgazdasági járműveket is érinti.