Napelemmel fedett parkoló esetén is kötelező fásítani, csak máshol

2023. augusztus 16. 15:20
Módosult az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK): a napokban hatályba lépett új paragrafus egyértelművé teszi, hogy ha áruházi parkolókban és hasonló területeken napelemes tető épül, akkor a beruházó nem mentesül a kötelező fatelepítés alól.
Napelemmel fedett parkoló esetén is kötelező fásítani, csak máshol
A tíz gépjárműnél nagyobb befogadóképességű felszíni parkolóhelyeket eddig is fásítani kellett:
ha helyi építési szabályzat másként nem rendelkezett, akkor minden megkezdett hat parkolóhely után kellett 1 db, nagy lombkoronát nevelő, környezettűrő, túlkoros, allergén pollent nem termelő lombos fát telepíteni, minimum 1 m2 szabad földterület biztosításával, amelynek 1 m2 alatti területei a telek zöldfelületébe nem számíthatók be.
Az OTÉK (az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. kormányrendelet)
 
augusztus 11-től hatályos verziójában annyi változott, hogy a fent leírtak a napenergia-hasznosító létesítményekkel nem lefedett parkolóterületekre érvényesek; a napelemmel fedett parkolókra pedig eltérő szabályozás érvényes, olyankor a parkolóhelyen nem kell fásítani. Ha azonban az árnyékolását biztosító fásítás helyett napenergia-hasznosító létesítményeket helyeznek el, akkor ezzel egyidejűleg az ingatlan tulajdonosa a parkolóhely fekvése szerinti telken belül védőfásítással; vagy ha a telek adottsága alapján, illetve biztonsági szempontból erre nincs lehetőség, akkor a települési önkormányzat által kijelölt területen fásítással köteles fatelepítést végezni olyan módon, hogy a telepített lombos fák száma nem lehet kevesebb az összes parkolóhelyek számának egyhatod részénél.
 
Illetve azt is megfogalmazza még a rendeletmódosítás, hogy az intézményi vegyes terület; kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület; ipari gazdasági terület; egyéb ipari gazdasági terület; általános gazdasági terület besorolású területek kivételével a napenergia-hasznosító létesítmény alapterülete a parkolófelületek területének 30%-át nem haladhatja meg (azaz, a felsoroltak esetén meghaladhatja).
 
A módosítások a 378/2023. (VIII. 10.) Kormányrendeletben jelentek meg, és augusztus 11-től hatályosak, a folyamatban lévő ügyekre is ezeket kell alkalmazni.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Megrekedtek a bértárgyalások a Mercedes kecskeméti gyárában – ezért lépnie kellett a vezetőségnek

2024. március 28. 14:54
Egyoldalú bérfejlesztésről döntött a kecskeméti Mercedes-gyár vezetősége. A bértárgyalásokon 2023 októbere óta nem született megállapodás a tárgyalópartnerekkel.

Német földművesek: A politika elveszi a fiataloktól a gazdálkodás örömét +VIDEÓ

2024. január 31. 12:53
Szinte egész Európa gazdatársadalma forrong, s a dominó-effektust elindító német földművesek újabb akciónapot hirdettek mára.
 
Az agrarheute tudósítása szerint mintegy 200 gazda torlaszolta el az A81-es autópályát Sulz am Necker közelében tegnap reggel, kilométeres forgalmi dugók alakultak ki.