Rosszabb áru a magyaroknak: az EU nem megy neki a multiknak

2017. február 23. 07:37
Jelenleg nincs arra lehetőség, hogy az Európai Unió fellépjen a nagy élelmiszergyártók ellen amiatt, mert egyes tagállamokban azonos márkanév alatt különböző minőségű termékeket forgalmaznak - nyilatkozta a Magyar Időknek Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos.

Nem megelőzhető, hogy a vállalatok különböző piacokra szánt termékeiket a nemzeti ízlésnek, preferenciának vagy vásárlóerőnek megfelelően dobják piacra - mondta Vytenis Andriukaitis uniós biztos a Magyar Időknek a nemrégiben kipattant élelmiszerbotránnyal kapcsolatban. 

Korábban szintén a Magyar Idők írt arról, hogy a Nébih 24 termék magyar és osztrák mintáját hasonlította össze, és arra jutott, hogy más a minőség az egyes termékeknél.

Most az EU-biztos arra bátorította azonban a fogyasztókat, hogy követeljék meg a gyártóktól az azonos minőséget, függetlenül attól, hogy melyik országban élnek, és a fogyasztói szervezeteken keresztül adjanak hangot véleményüknek. 

Bár egy cég valóban dönthet úgy, hogy országonként eltérő összetevőket használ, a fogyasztókat pontosan tájékoztatni kell erről, és nem lehet félrevezetni a vásárolt áru összetevőivel kapcsolatban - emelte ki.

Ez azt jelenti, hogy az összetevőket pontosan meg kell határozni, és azokat könnyen elérhetővé kell tenni a vásárlók számára.

 

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

A tél közeledtével szinte az összes élelmiszer drágulni kezdett

2018. október 29. 09:52
Drága az alma, drága a krumpli, drága a liszt és a repce is nagy bajban van. A kukorica az egyetlen, amiből bővelkedünk, a közelgő télre való felkészülés azonban egyéb dolgokra is felhívja a figyelmet.

Hőségriadó

2017. augusztus 03. 09:17
Augusztus elején három egymást követő napon 37 fok fölött volt a hőmérséklet, ezért az ország egyész területén kihirdették a hőségriadót. Néhányan már azt is felvetik, a déli országok mintájára Magyarországon is be kellene vezetni a sziesztát. A pályaudvarokon ingyenvizet osztanak, a közlekedési szakszervezet kéri, függesszék fel a menetrendet. Tudjuk-e, hogy a munkahelyeken már 24 fok fölött 14-16 fokos alkoholmentes frissítő jár? A LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője írása arról, hogy a hőségriadó alatt hogyan dolgozzunk.