Rövid összefoglaló a Közös Agrárpolitika 2023-2027 közötti támogatásairól

2023. február 03. 13:10
A Közös Agrárpolitika (KAP) 2023-tól kezdődő időszakát Magyarország Stratégiai Terve alapozza meg, amely 2027-ig szabályozza a támogatások feltételrendszerét.
 
Hazánk Stratégiai Tervének Európai Bizottság általi 2022. november 7-i elfogadása egyrészt azt jelenti, hogy a finanszírozási források 2023-tól rendelkezésre állnak a magyar agrárium számára, másrészt pedig, hogy a kormány által abban foglalt célok és intézkedések alkalmasak a bizottsági elvárások teljesítésére.
Rövid összefoglaló a Közös Agrárpolitika 2023-2027 közötti támogatásairól
Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott a fenntarthatóság az új agrárpolitika kialakításában, amely a támogatásokkal kapcsolatban is változásokat vont maga után. A Közös Agrárpolitika 2023-2027 kiadványban az új támogatási rendszert és a rendelkezésre álló pénzügyi kereteket foglaltuk össze a könnyebb áttekintés érdekében. A KAP szabályozását és támogatási lehetőségeit részletesen bemutató tájékoztató kiadványaink is hamarosan elérhetőek lesznek a NAK portálon.
 
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

7 idénymunkást helyettesít ez a betakarítógép

2023. február 21. 10:20
Így néz ki a brokkolibetakarítás automatizálása a nagyobb hozzáadott minőségért.
 
Nemcsak a teljes mértékű robotizálást, de a már ismert és meglévő gépek továbbfejlesztését, magas fokú automatizálását is jelentősen előremozdítja az agrárterületet jellemző élő munkaerő hiánya.
 
A brokkolibetakarítás is igen fárasztó munka, a napszámosok sem dolgoztak és dolgoznak egyforma gondossággal, minőségben, így gyakori terménytől függetlenül a kisebb-nagyobb sérülés, vagyis arányaiban romlik a minőség – közvetve az eltarthatóság is –, ami jellemzően alacsonyabb piaci árat eredményez. A másik kiemelt szempont a termény tápanyagtartalmának megőrzése a fogyasztóig (from farm to fork). Ezért a szakemberek korunk csúcstechnikás megoldásaihoz folyamodnak.

Változik a föld elővásárlási joga

2023. december 11. 08:56
A földek vonatkozásában gyakorolható elővásárlási jognak a veszélyhelyzet ideje alatti különös szabályairól szóló rendelet módosította a helyi földművesek földszerzésére vonatkozó rendelkezéseket. Eszerint csak szántó, legelő (gyep), illetve rét művelési ágban nyilvántartott földrészlet vagy kizárólag ilyen, illetve ilyen mellett kivett művelési ágú alrészletet tartalmazó földrészlet megszerzése esetén nem gyakorolható az államot megillető elővásárlási jog.