Sárgállik a jégkorszak gyönyörű vadvirága a Kőszegi-hegységben

2019. június 19. 09:35
A zergeboglár védett, bármennyire is szép, nem szabad leszedni.
Sárgállik a jégkorszak gyönyörű vadvirága a Kőszegi-hegységben

Ez a különleges vadon növő virág  “jégkorszaki maradványnövény”, ami azt jelenti, hogy azon ritkaságok közé tartozik, amelyek már a jégkorszakban is előfordultak a Kárpát-medencében. A lápos, nedves területeket kedveli, így nedves mocsaras réteken, láperdőkben, patak menti ligetekben fordul elő. Azóta is remekül érzi magát, akár a Kőszegi Tájvédelmi Körzet területén is.

Évelő, akár 180 centiméteres magasságig is megnőhet. Virága a hosszú szár végén helyezkedik el, enyhén illatos, citromsárga színű, gömbölyű formájú. Védett, úgyhogy kirándulásaink során eszünkbe ne jusson virágcsokrot szedni belőle! Természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Címlapfotó: Kutschi Péter

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

1000 km turistaút hálózat újul meg a pilisi parkerdőben

2021. július 08. 08:57
A Pilisi Parkerdő a kirándulóhelyeket összekötő és a Budapest-környéki erdőket átszövő, közel 1000 kilométer hosszú turistaút hálózat pihenőit és parkerdei berendezéseit is megújítja.

Elég-e az erdő?

2021. január 26. 09:04
Ahogy egyre több ország - mint például Magyarország is - kötelezi el magát a klímasemlegesség elérésére, úgy egyre inkább hangsúlyt kap az erdők szénelnyelő képességének növelése. Ezzel párhuzamosan a klímavédelmi tervekben ugyanúgy előkelő helyen láthatjuk az erdészeti biomassza energetikai célú felhasználását.