Sáska és tücsök lehet rengeteg élelmiszerben: tényleg ezt etetnék velünk?

2024. április 03. 13:50
A rovarok, vagy azok részeinek felhasználásával készített élelmiszerek új élelmiszernek minősülnek - írja tematikus oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Sáska és tücsök lehet rengeteg élelmiszerben: tényleg ezt etetnék velünk?
Az (EU) 2015/2283 rendelet 3. cikk (2) bekezdésének V. pontja szerint az étkezési célra szánt rovarok és azokból készült élelmiszerek egyaránt az új élelmiszer rendelet hatálya alá tartoznak („állatokból vagy részeikből álló, azokból izolált vagy azokból előállított élelmiszerek, az 1997. május 15. előtt az Unión belül élelmiszer előállítására alkalmazott hagyományos tenyésztési gyakorlatokkal kitenyésztett állatok kivételével, amennyiben az ilyen állatokból előállított élelmiszerek korábbi, élelmiszerként történő biztonságos felhasználásának hagyománya van az Unión belül” ).
 
Rovarokból készült élelmiszerek 1997. május 15-e előtti jelentős mennyiségű fogyasztását az EU-n belül ez idáig az EU egyetlen tagállama sem igazolta, így ezek az élelmiszerek az Európai Unió egész területén új élelmiszernek minősülnek, és engedélyeztetésük szükséges.
 
A 2018. január 1-től alkalmazandó új, (EU) 2015/2283 számú rendelet szerint már 2018 első hónapjaitól érkeznek rovar élelmiszerekre vonatkozó engedélyezési kérelmek a Bizottsághoz. A kérelmek kedvező elbírálását követően az azokban szereplő termékek felvételre kerülhetnek az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzékébe és az ott meghatározott felhasználási és jelölési feltételekkel forgalomba hozhatók. Az uniós jegyzék előírásainak meg nem felelő termék csak sikeres engedélyeztetés után hozható forgalomba.
 
Mik az „új élelmiszer”-ek?
Az olyan élelmiszereket, amelyek fogyasztásának nincs hagyománya az Európai Unióban, vagy korábban nem alkalmazott eljárással állítottak elő, csak engedélyeztetés után lehet forgalomba hozni az EU-ban. Az új élelmiszer fogalmát és az ilyen termékek engedélyeztetési eljárását az új élelmiszerekről szóló (EU) 2015/2283 rendelet részletezi.
A rovarokból készült élelmiszerek forgalomba hozatalának engedélyezése
 
Az (EU) 2015/2283 rendelet értelmében a kérelmezőnek az engedély iránti kérelmet az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósághoz (Directorate-General for Health and Food Safety, DG SANTE) elektronikus úton a Bizottság honlapján kell benyújtani. A biztonsági értékelést az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) végzi. Az új élelmiszerek, köztük az étkezési célra szánt rovarok forgalomba hozatalát az Európai Bizottság engedélyezi az EFSA által kiadott szakvélemény alapján. Ugyanakkor az EFSA vélemény nem jelent egyidejűleg forgalomba hozatali engedélyt.
 
Változások az új rendelet [(EU) 2015/2283] életbelépésével
Az (EU) 2015/2283 rendelet már egyértelműen kimondja, hogy az összes rovar alapú élelmiszer termék (nemcsak a rovarok részeiből kivont összetevők, vagy rovar részeit tartalmazó élelmiszerek, hanem az egész rovarok és a belőlük készített termékek is) új élelmiszernek minősül, és az új rendelet értelmében új élelmiszerként engedélyeztetni kell. Ez alól a szabály alól csak az jelenthetne kivételt, ha az adott élelmiszerről valaki bizonyítani tudná az 1997. május 15-e előtti unió területén belüli jelentős mennyiségű fogyasztását, amelyet Bizottság is elfogadott.
 
Melyek az engedélyezett rovar alapú élelmiszerek?
Jelenleg az EU-ban négy rovarfaj került engedélyezésre: közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvája, keleti vándorsáska (Locusta migratoria), házi tücsök (Acheta domesticus), alombogár (Alphitobius diaperinus) lárvája. Az engedélyek nem terjednek ki más rovarfajok élelmiszerként történő forgalomba hozatalára. A négy fajra összesen hat engedély került kiadásra:
  1. Szárított Tenebrio molitor lárva (közönséges lisztbogár): fehérjetermékekben, kekszekben, hüvelyeskből készített ételekben és tésztaalapú termékekben használják fel.
  2. Fagyasztott, szárított és por formában lévő Locusta migratoria (keleti vándorsáska): feldolgozott burgonyatermékekben; hüvelyesekből készített ételekben és tésztaalapú termékekben, húshelyettesítőkben, levesekben és leveskoncentrátumokban, konzerv/üvegben kiszerelt hüvelyesekben és zöldségekben, illetve például kolbászokban használják fel.
  3. Közönséges lisztbogár fagyasztott, szárított és por formájában lévő lárvája (Tenebrio molitor lárva): müzliszeletekben, szószokban, húshelyettesítőkben, chipsekben, előkészített húsokban használják fel például. 
  4. Fagyasztott, szárított és por formában lévő Acheta domesticus (házi tücsök): példáuk kenyér- és zsemlefélékben, kekszekben, pékárukban, szószokban, húshelyettesítőkben használják fel.
  5. Az Acheta domesticusból (házi tücsök) előállított, részben zsírtalanított por: például müzliszeletekben, kekszekben, szószokban, levesekben, chipsekben használják fel.
  6. Fagyasztott, pépesített, szárított és por formában lévő Alphitobius diaperinus-lárvák (alombogárlárvák): kenyér- és zsemlefélékben, levesekben, chipsekben, tej- és tejtermék-helyettesítőkben, húshelyettesítőkben használják fel.
A már engedélyezett rovarokat bárki forgalmazhatja az EU területén?
Nem - nyomatékosítja tematikus oldalán a Nébih. Mind a hat eddig elfogadott kérelem esetében a kérelmet benyújtó vállalkozás adatvédelmet is kérelmezett az új tudományos adatokra. Ez azt jelenti, hogy a termék kizárólagos forgalmazója 5 évig a kérelmező lehet. Kivétel ez alól, ha egy későbbi kérelmező a védelem alatt álló tudományos bizonyítékokra való hivatkozás nélkül vagy az eredeti kérelmező beleegyezésével engedélyt kap a forgalmazására. Tehát, ha más vállalkozás az adatvédelmi időszak alatt szeretné az engedélyezett rovarok valamelyikét forgalmazni, akkor neki szintén engedélyeztetni kell a forgalomba hozatalt. 
 
forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Tojásfarm és sertésüzem Faddon

2023. szeptember 19. 16:14
Alternatív tojásfarmot adtak át a faddi Duna-Hyb Kft. telephelyén májusban. Az elmúlt héten már a 15 ezer jérce is megérkezett Ausztriából. A beüzemelés napjaiban látogattuk meg a telephelyet, ahol az első tapasztalatokról kérdeztük Reibling Tamás tulajdonos-ügyvezetőt.

Prognózis: 12 százalékkal több paradicsomot dolgozhatnak fel, mint tavaly

2023. június 29. 13:21
Az időjárás azonban még jelentősen befolyásolhatja a valós terméseredményeket.
 
A WPTC június 12-i prognózisa szerint idén 42,6 millió tonna körül, a 2022-esnél 12%-kal magasabb szinten alakul a globális termelés volumene – írja a fruitveb.hu