Barna rizs: nagy jelentőséggel bíró felfedezés

2023. március 16. 11:43
Japán tudósok egy olyan egészségvédő vegyületet fedeztek fel a barnar izsben, amely más élelmiszerben nem található meg.
A világon több mint 100 országban termesztenek rizst, és Kínában fogyasztják a legtöbbet belőle. Ázsia többi részén is fő élelmiszernek számít, a fogyasztása meghaladja az évi 100 kg/fő/év mennyiséget. Az étkezések központjában elsősorban a fehér rizs áll. Az az egészséges táplálkozás előtérbe kerülésével egyre elterjedtebb a barna rizs is, amely jótékony tulajdonságokkal rendelkezik, ha a diétához adjuk hozzá, segít a testsúly és a koleszterinszint csökkentésében, valamint gyulladások megszüntetésében.
Barna rizs: nagy jelentőséggel bíró felfedezés
A barna rizs egy teljes értékű gabona, mely a héjból, a csírából és az endospermiumból (magfehérje vagy belső táplálószövet) áll.
Nem hántolják vagy polírozzák, és nemcsak színében, hanem a héj térfogatában is különbözik a fehér rizstől, amely a tulajdonságaiért és az ízéért felelős. A barna rizs lassabban fő, és lassabban is emésztődik. Ugyanakkor több fehérjét, zsírt, rostot, ásványi anyagot, vitamint fitokemikáliákat, azaz a növényekben található bioaktív vegyületeket tartalmaz, mint a fehér rizs. Ugyanakkor alacsonyabb a glikémiás indexe (GI 50), ezért ajánlott gluténérzékenyek számára is.
A tudósok már régóta tudják, hogy a barna rizs antioxidáns tulajdonságai és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelme felelős az egészséget elősegítő tulajdonságaiért. Viszont eddig nem volt világos, hogy ehhez milyen kémiai vegyület járul hozzá. A japán Okayama Egyetem tudósai most végre rájöttek erre. Azonosították a barna rizsban található cikloartenil-ferulánt (CAF), mint fő sejtvédő vegyületet, amely hibrid szerkezete miatt egyedülálló.
A CAF, antioxidáns és egyben vérzsírcsökkentő hatást mutat. Képes megvédeni a sejteket számos anyagcsere-folyamat mérgező melléktermékétől és ötször nagyobb mennyiségben van jelen a barna rizsben, mint más antioxidánsok.
A felfedezés azért bír nagy jelentőséggel, mert nemcsak a barna rizs fogyasztásának egészségügyi előnyeinek titkát tárja fel, hanem feltárja az ezekért az előnyökért felelős komponenst is. Ez pedig a kutatók szerint ez lehetővé teszi a CAF-alapú funkcionális élelmiszerek és étrend-kiegészítők fejlesztését és gyártását.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/focus.pl

Kapcsolódó cikkek

Kézműves Kiválóságok Díj 2023, ahol Magyarország legfinomabb értékei versengenek!

2023. szeptember 12. 16:51
A Kézműves Kiválóságok Díjra való nevezés izgalmas időszaka következik! Magyarország legismertebb kézműves termelői készülnek bemutatni kreativitásukat és hagyományőrző szakértelmüket immár harmadik alkalommal. A díjra szeptember 25-ig lehet jelentkezni!

A paradicsommoly bizonyos növényekkel távol tartható

2024. február 20. 15:45
A rovarkártevők megfékezésében bizonyos növények fontos szerepet kapnak.
 
A kártevő rovarok túlnyomó többsége az illatérzékelés alapján találja meg a számára táplálékul szolgáló növényeket. Ez érvényes többek között az ültetvényekben óriási károkat okozó paradicsommoly (tuta absoluta) esetében is – írja a hortidaily.com.