Segítenék a magyar tejágazat helyzetének javítását az OKSZ tagvállalkozásai

2016. április 12. 07:15
Áfát csökkentene a szervezet Elkötelezettek az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagvállalkozásai a magyar tejtermelők súlyos piaci helyzetének javítása iránt; lehetőség szerint már júliustól csökkenteni kell a stratégiai fontosságú tejtermékek általános forgalmi adókulcsát (áfa) a jelenlegi 18-ról 5 százalékra - közölte a szervezet hétfőn.
 

Az OKSZ ezzel a tejtermelők múlt heti fővárosi demonstrációjára, illetve petíciójára reagált.
A kereskedelmi szövetség szerint a kisebb áfakulcs az alacsonyabb ár révén nagyobb fogyasztásra ösztönzi a vásárlókat, egyidejűleg visszaszoríthatja a feketézést, mindez pedig nagyobb piacot jelenthet a hazai tejtermelőknek.
Támogatják az OKSZ tagvállalkozásai, hogy a piaci szereplők a kiegyensúlyozottabb tejfelvásárlási árak, az áringadozások tompítása érdekében hosszú távú szerződéseket kössenek.
Támogatják az ellenőrző hatóságok szigorúbb és hatékonyabb fellépését is a jogszabályok ellen vétő tejpiaci szereplőkkel szemben. Egyetértenek azzal, hogy a hatósági ellenőrzéseken különösen a feltárt élelmiszerhamisítás, valamint áfacsalás elkövetői ellen a legnagyobb szigorral lépjenek fel, akár a jogsértő importőrök és feldolgozó üzemek kizárásával a termékpályáról - közölték.
Tájékoztatásuk szerint a kereskedők még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a magyar tejtermékek népszerűsítésére, anyagi terheket is vállalva.
A közleményben kiemelték egyebek mellett azt is, hogy a kereskedők készek együttműködni a termékfejlesztésben a tejfeldolgozókkal.
Az egyes üzletláncok önállóan is kialakítják a magyar tejpiacot segítő üzleti gyakorlatukat - hangsúlyozták.
Az OKSZ szükségesnek tartja, hogy a tejpiac valamennyi szereplője hosszú távú együttműködésre törekedjen. Így a tejfeldolgozó üzemek is tekintsék át a magyar tej felvásárlás növelésének lehetőségeit, továbbá a tejtermelők hosszabb távon is törekedjenek a hazai tejpiaci igényeket segítő, kiegyensúlyozott ütemű értékesítésre.
Az OKSZ közleményében hangsúlyozta, elengedhetetlennek tartják, hogy a tejtermelőkkel együttműködésben a tej termékpálya minden szereplője, így a tejfeldolgozók, a nagykereskedők, a bolti, áruházi kiskereskedők, valamint a magyar állam egyaránt vállaljon szerepet a magyar tejpiac megmentésében. 

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszerbotrány: berágtak az EU-ra a szlovákok

2017. július 18. 14:01
Ha az Európai Bizottság (EB) nem tesz hathatós lépéseket a kettős élelmiszerminőség gyakorlatának megszüntetésére, Szlovákia ősztől egyoldalú intézkedéseket tesz, például csak hazai termékeket enged majd a közétkeztetésbe - jelentette be kedden Robert Fico, szlovák miniszterelnök a pozsonyi kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján.

Minden magyar, így az erdélyi mezőgazdaság versenyképességének növelése is a feladatunk

2018. július 31. 08:14
Nagy István agrárminiszter három napos erdélyi útja során egy vágópontot adott át Csíkcsomortánban, egyeztetett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőivel, erdélyi gazdaszervezetek vezetőivel, valamint részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kerekasztal-beszélgetésén a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.