Sikerült megvédeni a magyar gazdák érdekeit Brüsszelben is

2023. június 07. 14:22
Az Ukrajnával határos öt EU tagállam közös fellépésének köszönhetően az Európai Bizottság 2023. szeptember 15-ig meghosszabbította az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozó importtilalmat – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.
 
A tárcavezető kifejtette, az importtilalom az Ukrajnából származó búzára, kukoricára, repce- és napraforgómagra vonatkozik. Az érintett öt tagállam sikere, hogy a Bizottság a meghosszabbított importtilalmat a május 2-a előtt kötött szerződésekre is érvényesnek tekinti.
Sikerült megvédeni a magyar gazdák érdekeit Brüsszelben is
Magyarország ezzel egy időben hatályon kívül helyezte a nemzeti szintű korlátozást, mellyel megszűnik minden korábban bevezetett egyoldalú nemzeti kereskedelmi intézkedés, így csak az uniós rendeletben szereplő négy terményre vonatkozó importkorlátozás marad érvényben. A meghosszabbítás időszaka lehetőséget teremt arra, hogy közös európai megoldás szülessen a gabonapiaci helyzet megoldására, amely figyelembe veszi a leginkább érintett tagállamok megnövekedett terheit, a gazdálkodók érdekeit és valódi, uniós szintű, közös teherviselést biztosít.
 
A magyar kormány mindig a magyar gazdák mellett áll, ebben a helyzetben is csak olyan megállapodásra nyitott, amely hosszú távon is garantálja az ő érdekeiket – tette hozzá.
 
Nagy István hangsúlyozta, a tranzitszállítmányok továbbra is akadálytalanul haladhatnak át az országon. A magyar kormány amellett, hogy minden erőfeszítést latba vet a magyar mezőgazdaság és a gazdálkodók védelmében, támogatja a szolidaritási folyosók eredeti célját, mely biztosítja, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek a rászoruló harmadik országokba juthassanak el.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Centenáriumi SIMA – képriport Párizsból

2023. november 15. 18:18
Százéves fennállását ünnepli a SIMA kiállítás, az az európai jelentőségű és méretű mezőgazdasági seregszemle, amelyre idén november 6. és 10. között kerül sor Párizsban. Szerkesztőségünk is a helyszínen van, s képekben próbáljuk meg bemutatni a kiállítást.

Visszavonhatják a vitatott, EU-s növényvédőszer-törvényt

2024. február 06. 15:41
Von der Leyen az Európai Parlament ülésént bejelentette be, mit javasol.