Sokat javult a területalapú támogatási rendszer, de jönnek még változások

2016. augusztus 23. 08:34
A hatóságok folyamatosan javítják a hibákat, teszik egyre rugalmasabbá, "élhetőbbé" a rendszert.

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint sokat javult a területalapú támogatási rendszer tavaly. Feldman Zsolt hétfőn, a XVII. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumon, Kecskeméten hangsúlyozta, hogy a korábbi, lényegében csak területalapon, földhasználat alapján működő rendszerben 2015-ben új lehetőségek nyíltak meg a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására, lehetővé vált az egyszerűsített általány támogatási rendszer bevezetése a kisgazdaságoknak és sikerült célzott, a termelés mértékétől függő, termeléshez kötött támogatást biztosítani a szektorban.

 

 
 
 

A legfontosabb módosítások között említette a zöldítés megjelenését. Ennek keretében a források harminc százaléka egy új környezetvédelmi, természetvédelmi szempontrendszer és ökológiai célrendszer alapján vehető igénybe. Ez a legnagyobb kihívás, amely az elmúlt évben támogatás-igénybevételi oldalon a magyar mezőgazdaságban megjelent – fogalmazott az államtitkár.

 

támogatás

A zöldítés bevezetése volt az egyik legnagyobb kihívás – fotó: Shutterstock

A várható további változások között szólt arról, hogy a 2016-os kérelmekre vonatkozóan hamarosan új európai uniós jogszabály születik. A "sárga lapok" rendszere alapján, ha a gazdálkodó túligénylése nem haladja meg a tíz százalékot, a szankció felét kell csak megfizetni, ha a következő évben a gazdálkodó nem követ el újabb hibát. Ellenkező esetben a büntetés fennmaradó részét is meg kell majd fizetni.

ForráS: agorinform.com

Kapcsolódó cikkek

Minden megyében a Magosz nyerte az agrárkamarai választásokat

2017. november 07. 12:09
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) nyerte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyeiküldött-választását mind a 19 megyében. A részvételi arány közel 13 százalékos volt, ami még mindig kevés, de jóval több mint amennyi legutóbb volt. A szavazók több mint 88 százaléka szavazott a Magoszra.

Az élelmiszerbiztonsági célú adatelemzés témájában szervez konferenciát a Nébih

2018. január 26. 09:41
Konferencián mutatja be élelmiszerbiztonsági célú adatelemzői tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Lurdy Házban megrendezendő interaktív szakmai találkozóra március 1-jén kerül sor. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.