Sokkal kevesebb a hiányzás egy szállodában, mióta bevezették a négynapos munkahetet

2023. november 29. 17:28
Megoldódtak egy kölni szálloda munkaerő-problémái, miután az anyavállalat lehetővé tette a dolgozói számára a négynapos munkahetet.
 
Miközben a régióban sok vendéglátóhely kétségbeesetten arról posztol a Facebookon, hogy talán be is kell zárnia a munkaerőhiány miatt, a kölni NENI vígan elvan, pedig újabban már déli 12-től este 11-ig tart nyitva – írja a focus.de.
Sokkal kevesebb a hiányzás egy szállodában, mióta bevezették a négynapos munkahetet
Az étterem a 25hours szállodalánchoz tartozik, amely tavaly tett egy bátor lépést, és az összes dolgozónak, a mosogatóktól az igazgatókig felajánlotta a négynapos munkahetet. A koncepció az, hogy hetente négy napot dolgoznak a munkatársak és három szabadnapjuk van, a napi munkaidő ezzel szemben nem nyolc, hanem kilenc óra (plusz egy 45 perces szünettel).A szabadnapokat egyszerre és egyenként is ki lehet venni. A heti munkaidő tehát négy órával kevesebb, mint az ötnapos munkahét esetén, de a fizetés ugyanannyi.
 
A főleg Németországban, Ausztriában és Svájcban jelen lévő 25hours kezdeményezéséről másfél évvel ezelőtt írtunk. A vállalat a kritikus munkaerőhiány miatt, a meglévő dolgozói megtartása és újak megszerzése érdekében döntött úgy, hogy megpróbálkozik a négynapos munkahéttel. Az üres állásaikra jelentkezők száma már a tesztidőszakban ugrásszerűen megnőtt.
 
Marco Makowski, a kölni 25hours Hotel The Circle igazgatója szerint náluk a munkatársak 94 százaléka élt az ajánlattal. Ugyan fel kellett venniük még néhány dolgozót, de ezzel együtt, ahogy az egész vállalat számára is, sikeresnek bizonyult a koncepciójuk.
 
Különösen a konyhában, ahol pedig igen nagy volt a gond, stabilizálódott a helyzet, és már nincs létszámhiány. A négynapos munkahét bevezetése óta alacsony a fluktuáció, 60 százalékkal kevesebben jelentenek beteget, és túlórák sincsenek már.
 
A szálloda egyik rendezvényszervező munkatársa, a 25 éves Marie Christ elmondta, hogy kezdetben hozzá kellett szoknia a valamivel hosszabb napi munkaidőhöz, de a négynapos munkahét előnyeiről már nem szívesen mondana le. Bármikor el tud utazni egy hosszú hétvégére, hét közben el tud menni a fodrászhoz, koncertek után pedig másnap ki tudja magát aludni. „Így egyhamar nem fognak megszabadulni tőlem” – tette hozzá nevetve.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Elektromoskerékpár-túrák indulnak a Pilisi Parkerdőben

2023. június 23. 13:30
A Pilisi Parkerdő Zrt. új szolgáltatással várja az erdei kerékpározás rajongóit. Az Aktív Magyarországgal együttműködésben a Szentendre melletti Dömörkaputól vezetett e-bike túrákat indít, melyekhez biztosítja az elektromos kerékpárokat is. A négy különböző nehézségű és terepadottságú útvonalon a belépőszintű családi túráktól a haladóknak való kőkemény MTB-ig többféle lehetőség közül lehet választani – de minden túrán adott a természet, az erdő élménye.

Súlyos a helyzet a Balatonnál: azonnal cselekedni kellett, rengeteg pénzt pumpálnak a régióba

2023. július 20. 12:54
A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is két fejlesztési forrásigényt nyújtott be a térségi fejlesztések finanszírozására a 2023. évre, ebből 500 millió forintot jelentett az a klímaadaptációs forrás, amit az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár felé adott be. Az illetékes minisztérium június elején jelezte a tanács felé, hogy a kért fél milliárdos klímaadaptációs fejlesztési forrást biztosítja az idei évre. A HelloVidék a felhasználási célterületekről és a jóváhagyott támogatási területekről, a fejlesztési források felhasználásáról gyűjtött információkat a Balaton Fejlesztési Tanácstól, amely júniusi ülésén tárgyalta a kérdést.