Sokkoló számok: idén már ennyi emberéletet követelt a magyar mezőgazdaság

2019. augusztus 29. 07:32
300 munkabaleset történt az ágazatban

Több mint 300 munkabaleset történt összesen a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban, a halászatban, valamint a halgazdálkodásban 2019 első felében Magyarországon. Ebből öt volt halálos kimenetelű baleset. Munkavédelmi szabálytalanságok miatt a Pénzügyminisztérium (PM) 224 esetben, összesen 100,59 millió forint munkavédelmi bírságot szabott ki az idei év első felében – írja az agrarszektor.hu.

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya közzétette az idei első félévben történt munkabalesetek alakulásáról szóló tájékoztatóját - írja a nak.hu. A tájékoztató a 2019. július 8-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza.

Eszerint a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban, a halászatban, halgazdálkodásban 2019 első felében összesen 318 munkabaleset történt, ezek során öt fő hunyt el. Az élelmiszer-, ital- és dohánytermék-gyártásban pedig összesen 790 munkabalesetet jelentettek, amelyek közül 15 csonkulásos következménnyel járt. Az első fél évben munkavédelmi szabálytalanságok miatt a Pénzügyminisztérium munkavédelmi főosztálya 224 esetben, összesen 100,59 millió forint munkavédelmi bírságot szabott ki.

Az ellenőrzések elsősorban a feldolgozóipar, az építőipar, a gépipar és a mezőgazdaság területére irányultak, ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakoribb és súlyosabb is. Az összes intézkedés 52,8 százaléka munkavédelmi, 37 százaléka munkabiztonsági, 10,2 százaléka pedig munkaegészségügyi intézkedés volt.

Forrás: agrarszektor.hu

 

 

Kapcsolódó cikkek

Munkabiztonsági és munkaegészségügyi javaslatok az iparszövetségtől

2019. július 31. 09:47
Javaslatot tett a munkáltatóknak a munkavállalók munkakörülményeinek preventív javítására a Magyar Iparszövetség vezette konzorcium, miután feltárta a munkabiztonsági és munkaegészségügyi helyzetet a raktározás, tárolás, postai, futárpostai ágazatban.

Büdös, ihatatlan víz védőitalként, 45 Celsius fokos hőség, kártyaleolvasóval figyelt pihenőidő - gyári munka hőség idején

2021. június 28. 12:46
A szakszervezetek szerint a munkáltatók legalább fele nem foglalkozik a hőségben érvényes munkavédelmi előírásokkal