Sorsfordító évek előtt áll a hazai agrárium

2016. június 30. 09:09
Az előző költségvetési időszakban jellemző volt, hogy a támogatások egy bizonyos hányada nem valósult meg, elsősorban azért, mert a vállalkozásnak nem sikerült megszereznie a kapcsolódó banki finanszírozást. Figyelembe kell azonban venni, hogy ezt a problémát csak a pénzügyi intézmények együttműködésével lehetséges megoldani. A bankoknak is - akár az alapítványi garancia bevonásával - a projektek mögé kell állniuk. A következő egy-két évben rendelkezésre álló uniós forrás eredményes felhasználása döntő lesz a cégek hosszú távú versenyképességében - vallja Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója.

Mivel foglalkozik az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány?

Az alapítványt 1991-ben a PHARE program keretében alapították. Nem hitelnyújtás a feladatunk, készfizető kezesség nyújtásával támogatjuk a mezőgazdasági és a vidéki mikro-, kis- és középvállalkozások hitelhez jutását. A kezességvállalás egyaránt előnyökkel jár a vállalkozónak, a hitelező banknak vagy takarékszövetkezetnek és a gazdaságnak is. Például a vállalkozások által felkínált fedezetet kiegészítve, vagy akár anélkül, segítséget nyújt a beruházások finanszírozásában, hiszen a kezesség révén a hitelintézetek szívesebben vagy jobb feltételekkel finanszíroznak. Például kevesebb saját ingatlant vagy ingóságot kell bevonni a hitelek mögé, sőt, akár nagyobb hitelösszegekhez, alacsonyabb kamathoz, hosszabb futamidőhöz is hozzásegítheti a vállalkozásokat az intézményi kezesség.
Emellett a kezesség kockázatmegosztó eszköz is, melynek révén a potenciális veszteség jelentősen csökkenthető a hitelintézetek számára. Prudens pénzügyi vállalkozás lévén az alapítvány is végez kockázatelemzést, de a bankokénál enyhébb feltételekkel dolgozunk. Látható, hogy az alapítvány arra törekszik, hogy a kockázatkezelési és a támogató funkciók egyensúlyba hozásával javítson a finanszírozási feltételeken.


A bankok egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a kkv-szegmens hitelezésének, Ön hogy látja a kisebb cégek finanszírozási lehetőségét?

A KKV-k hitelfelvételét 2015-ben leginkább a kedvező üzleti feltételek és fejlesztési lehetőségek, valamint az alacsony kamatok és a kamatkörnyezet kiszámíthatóbbá válása határozta meg. Ennek tudható be, hogy a kihelyezett hitelek volumene az elmúlt évek folyamatos csökkenése után újra nőni tudott: míg 2014-ben 3386 milliárd Ft-ot helyeztek ki a bankok a KKV szektorba egy év során, addig 2015-ben közel 2%-kal többet, 3453 milliárd Ft-ot hiteleztek a pénzintézetek a mikro-, kis és közepes vállalkozások számára. 2015 során is az MNB Növekedési Hitelprogram volt a legjelentősebb tényező a hitelpiacon, a refinanszírozott hitelek már a kevésbé jó adós vállalkozásokat is elérték, ami a garanciaszervezetek nagyobb szerepvállalásával is járt.

Hogyan változott az alapítvány hitelállománya az utóbbi években?

Fennálló garantált hitelállományunkban folyamatos növekedés figyelhető meg az évek során, sőt az utóbbi 3 évben több mint 60%-os emelkedés mutatkozott. 2012 év végéről 110,7 milliárdról 2016 év elejére 179,3 milliárd forintra nőtt a hitelállomány összege.

Érdemes megfigyelni az egyedi termék-megállapodások ügyletszámának folyamatos növekedését, ami a banki igényekhez igazodó, de nyitott peremfeltételekkel rendelkező, kedvezményeket kínáló (díj, fedezeti feltételek), egyéni igényeknek megfelelő szerződés feltételeknek köszönhető. Hitelösszeg szerinti bontásban, míg 2014-ben 38%-ot, 2015-ben már 52%-ot tett ki az egyedi megállapodások aránya, 2016 első negyedévében pedig ez a szám már elérte a 76%-ot.

Célunk a gazdálkodók hitelhez juttatása, ezért mindig a lehető legkedvezőbb lehetőségeket kínáljuk fel, amik a mezőgazdasági finanszírozás speciális céljait szolgálják.

A 24 db egyedi konstrukció közül, csakhogy a legutóbbiakkat említsem, EXIM bankkal kötött agrárexport ösztönző integrátori hitelkonstrukció, vagy az uniós pályázatok fejlesztéséhez kapcsolódó - több bank által is igényelt termék.

Egyre több Vidékfejlesztési Program (VP) keretében megnyíló pályázati forrás válik elérhetővé a cégek számára. Ön miként vélekedik az ehhez kapcsolódó finanszírozási és üzleti lehetőségekről, illetve milyen felmerülő akadályokkal kell szembe néznie egy vállalkozásnak?

A közvetlen támogatásokkal szemben itt nem egységnyi támogatást kapnak a cégek, hanem a beruházás 40, 50, 60 százalékát. A vissza nem térítendő támogatás által nem fedezett fennmaradó összeget viszont a vállalkozásnak kell biztosítania. Ez történhet saját önerőből, de általában banki forrás bevonására van szükség.

A pályázat megvalósítási szakaszán belül szintén jelentős szerepet kap az AVHGA kezesség nyújtása a kapcsolódó beruházások finanszírozása, a támogatás-előfinanszírozás, vagy az ÁFA-előfinanszírozás terén, akárcsak később, a működtetés során felmerülő forgóeszköz-finanszírozásban.

Az előző költségvetési időszakban jellemző volt, hogy a támogatások egy bizonyos hányada nem valósult meg, elsősorban azért, mert a vállalkozásnak nem sikerült megszereznie a kapcsolódó banki finanszírozást. Figyelembe kell azonban venni, hogy ezt a problémát csak a pénzügyi intézmények együttműködésével lehetséges megoldani. A bankoknak is - akár az alapítványi garancia bevonásával - a projektek mögé kell állniuk. A következő egy-két évben rendelkezésre álló VP-s forrás eredményes felhasználása döntő lesz a cégek hosszú távú versenyképességében.

Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy csapás a magyar mezőgazdaságra az orosz importtilalom

2017. február 22. 07:58
Nem kímélte a magyar agrár-élelmiszeripart a 2014-ben bevezetett orosz importtilalom, három év alatt csaknem százmillió euróval csökkent az ágazat kivitele, s ezzel megtört egy több éve tartó dinamikus bővülés – írja a Magyar Idők keddi száma. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a közvetlen kiesésnél károsabb hatást okozott az embargó miatt az uniós piacokon rekedt áru. A korlátozások feloldása után is nehéz dolguk lesz azoknak, akik szeretnék visszaszerezni korábbi pia­cukat Oroszországban.

A műszakvezetők kiégése beláthatatlan következményekkel járhat

2018. július 06. 09:26
A munkaerő-piaci kényszerek miatt a kékgalléros dolgozók között egyre több a nehéz szociális helyzetű munkavállaló, és ez nem várt terhet ró az őket irányító műszakvezetőkre. Utóbbiak nehezebb helyzetben vannak, mint a szociális munkások, hiszen nincsenek felkészítve erre a helyzetre, sőt, kinevezésükkor nem erre szerződtek. Nagyon sokan közülük megindultak a kiégés felé, pedig az ő elvándorlásuk súlyos következményekkel járhat a gyár egészére. Ujváry András trénerrel és szupervízorral, az Exline és a Man at Work partnerével beszélgettünk, hogyan állítják tudásukat a HR szolgálatába.